ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ AIRBNB: ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΣΠΙΤΙΑ, ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ !!!

 



Δύο χρόνια πανδημίας είναι αρκετά για το 1/3 των Ελλήνων ιδιοκτητών οι οποίοι έχουν αποσύρει πλέον τα σπίτια τους από τις μεγάλες πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας. Από την άλλη, όσοι έχουν παραμείνει στην Airbnb έχουν ανεβάσει -και μάλιστα σε διψήφιο ποσοστό- τις τιμές σε σύγκριση με μία διετία πριν, τον Ιανουάριο του 2020, όταν ακόμη δεν είχαν φανεί το εύρος και η σφοδρότητα της πανδημίας.

Το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου πάντως προμηνύεται πολύ δύσκολο όχι μόνο για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά και για τα μεγάλα χειμερινά θέρετρα ανά την Ελλάδα, όπου η ζήτηση για σπίτια τύπου Airbnb βρίσκεται κυριολεκτικά στα… Τάρταρα, με πτώση που αγγίζει ακόμη και το 90% σε ορισμένες περιπτώσεις, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020.

Τα στοιχεία προέρχονται από τη γνωστή διεθνή εταιρεία αναλύσεων AirDNA, η οποία επεξεργάζεται καθημερινά στοιχεία από πάνω από 10 εκατομμύρια καταχωρήσεις σε 120.000 αγορές σε όλο τον κόσμο, κυρίως από τις μεγάλες παγκόσμιες πλατφόρμες των Airbnb και VRBO, αλλά και μικρότερες.

Η… αναλαμπή του Νοεμβρίου

Σημειωτέον ότι με βάση τα τελευταία, επίσημα πανευρωπαϊκά στοιχεία της AirDNA, η Ελλάδα ανήκε στις λίγες ευρωπαϊκές χώρες όπου η ζήτηση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τον Νοέμβριο γύρισε σε θετικό πρόσημο, με αύξηση 7,6% όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις σε σύγκριση με μία διετία πριν, για να έλθει στη συνέχεια η «Omicron» μέσα στον Δεκέμβριο και να ανατρέψει για ακόμη μία φορά τα δεδομένα. Σε ένα σύνολο 20 ευρωπαϊκών χωρών, για πρώτη φορά έξι χώρες μέσα στον Νοέμβριο και συγκεκριμένα η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Κροατία, η Ελλάδα και η Ελβετία ήταν αυτές που επέστρεψαν σε θετικό πρόσημο.

Η… αναλαμπή του Νοεμβρίου, λίγο πριν την επέλαση της «Omicron» κι εν συνεχεία το φρένο, εκ νέου, στη ζήτηση έρχονται να επιβεβαιώσουν αφενός ότι η επιθυμία για ταξίδια ανά την Ευρώπη είναι παραπάνω από έντονη, αφετέρου ότι, εν μέσω πανδημίας, ουδείς μπορεί να μιλήσει για ανάκαμψη, η οποία τελικά είναι σχετική αφού τον πρώτο λόγο έχει πάντα ο κορωνοϊός, με τα πραγματικά δεδομένα να μεταβάλλουν συνεχώς την εικόνα.

Η προσφορά σε σπίτια

Γεγονός πάντως είναι ότι το ξεκίνημα της νέας χρονιάς βρίσκει τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας αλλά και τα δημοφιλή θέρετρα στην ηπειρωτική Ελλάδα με πολύ λιγότερες καταχωρήσεις σε σπίτια σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν. Ενδεικτικά στην Αθήνα ο αριθμός των ιδιοκτησιών που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση στις γνωστές πλατφόρμες είναι μειωμένος κατά 33%, από τις 9.364 καταχωρήσεις τον Ιανουάριο του 2020, όταν η πανδημία δεν είχε δείξει τα δόντια της, σε 6.256 καταχωρήσεις αυτή τη στιγμή.

Αντίστοιχη, στο 31%, είναι και η μείωση στη συμπρωτεύουσα, όπου προ διετίας τα προσφερόμενα καταλύματα, κυρίως σπίτια, ήταν 2.201 αυτή την περίοδο, σε σχέση με τα 1.517 που είναι τώρα. Ακόμη μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά των Ελλήνων ιδιοκτητών που διαθέτουν τα σπίτια τους σε αυτή τη συγκυρία σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς όπως για παράδειγμα η Αράχωβα και τα Ζαγοροχώρια, όπου οι καταχωρήσεις τώρα είναι μειωμένες σε ποσοστό άνω του 40%.



Ενδεικτικά, στην πρώτη περίπτωση οι ιδιοκτησίες που μισθώνονται στην ευρύτερη περιοχή είναι τώρα 108 από 188 τον Ιανουάριο του 2020 (-43%), ενώ για τα Ζαγοροχώρια έχουν πέσει στα 56 από τα 95 (-41%). Με πτώση πάνω από 30% είναι οι καταχωρήσεις στα πέριξ του Καρπενησίου, των Τρικάλων και κάτω από τον Ολυμπο, ενώ στο Πήλιο, που παρουσιάζει και τη μεγαλύτερη προσφορά σε καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων στο σύνολο των ελληνικών χειμερινών προορισμών, φέτος τα καταχωρημένα σπίτια έχουν μειωθεί στα 371, από τα 476 που ήταν δύο χρόνια πριν, μειωμένα κατά 22%.

Στο -28% είναι οι καταχωρήσεις στα Ιωάννινα, όπου επίσης καταγράφονται συνολικά αρκετοί ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα σπίτια τους σε επισκέπτες της πόλης, φθάνοντας φέτος τα 234, από τα 325 δύο χρόνια πριν και στο -29% είναι οι καταχωρήσεις στα Καλάβρυτα, έναν δημοφιλή προορισμό για τους Αθηναίους και όχι μόνο.

Οι κρατήσεις σε διανυκτερεύσεις

Στο μέτωπο της ζήτησης, συγκρίνοντας τα νούμερα του πρώτου διμήνου του έτους η AirDNA διαπιστώνει μεγάλη πτώση, με τον Φεβρουάριο ειδικά να είναι σχεδόν… ανύπαρκτος με βάση τις κρατήσεις για διανυκτερεύσεις όπως καταγράφονται αυτή την περίοδο, δεδομένου ότι ούτως ή άλλως η πανδημία έχει φέρει μπροστά τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Ενδεικτικά για τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα η ψαλίδα σε σύγκριση με μία διετία πριν την ίδια περίοδο, όσον αφορά τις κρατήσεις για διανυκτερεύσεις, είναι για τον Φεβρουάριο στο μείον 80% για την Αθήνα (μόλις 6.954 διανυκτερεύσεις, από 34.970 προ διετίας) και στο -88% για τη Θεσσαλονίκη (1.206 διανυκτερεύσεις, από 10.038 προ διετίας) από μείον 64% (συνολικά 19.115 διανυκτερεύσεις φέτος) και μείον 63% (5.591 διανυκτερεύσεις) αντίστοιχα τον φετινό Ιανουάριο σε σύγκριση με τα νούμερα δύο χρόνια πριν, στο ξεκίνημα του 2020. Απογοητευτική είναι η εικόνα, με μονοψήφια ποσοστά πληρότητας σε μεγάλους χειμερινούς προορισμούς ανά την Ελλάδα. Ετσι στην ευρύτερη περιοχή της Αράχωβας καταγράφονται τον Ιανουάριο μόλις 605 διανυκτερεύσεις (-35% έναντι του Ιανουαρίου του 2020) και στο Πήλιο μόλις 334, σχεδόν στο ήμισυ σε σύγκριση με μία διετία πριν.

Οι τιμές

Σε σχέση με τις τιμές στα προσφερόμενα ακίνητα η χώρα μας ακολουθεί τις τάσεις των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών, με άνοδο της μέσης τιμής ανά διανυκτέρευση σε σχέση με το πρόσφατο, προ πανδημίας παρελθόν, όπου μάλιστα είχε παρατηρηθεί και πτώση των τιμών λόγω της υπερπροσφοράς καταλυμάτων, όπως αυτή είχε καταγραφεί το 2019. Ενας βασικός λόγος είναι το αυξημένο κόστος καθαρισμού για τους ιδιοκτήτες, που κυνηγούν τις καλές αξιολογήσεις από τους επισκέπτες ώστε να πλασαριστούν στις πρώτες επιλογές των επομένων εν μέσω κορωνοϊού. Ενας δεύτερος λόγος, όπως χαρακτηριστικά παρατηρούν οι επιτελείς της AirDNA από τις κρατήσεις που γίνονται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, έχει να κάνει με το γεγονός ότι «οι ταξιδιώτες επιλέγουν μεγαλύτερα σπίτια έναντι των μικρότερων διαμερισμάτων καθώς ταξιδεύουν περισσότερο ως γκρουπ ή οικογενειακά μέσα στην πανδημία».

Ενας τρίτος λόγος, ειδικά τους τελευταίους μήνες, σχετίζεται με τη μεγάλη άνοδο στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας και δη στο ρεύμα, με τους ιδιοκτήτες να έχουν αυξήσει υπέρμετρα τις λειτουργικές τους δαπάνες. Είναι ενδεικτικό ότι παρά τη μειωμένη προσφορά σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην πρωτεύουσα, με πάνω από 3.000 λιγότερες καταχωρήσεις φέτος τον Ιανουάριο, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση έναντι του Ιανουαρίου του 2020 είναι αυξημένη κατά 23%, φθάνοντας τα 68 ευρώ, ενώ λίγο παραπάνω είναι η αύξηση της μέσης τιμής στη συμπρωτεύουσα, όπου το αντίστοιχο νούμερο είναι στα 60 ευρώ.



Από τους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, παραδόξως, η υψηλότερη μέση τιμή για τη μίσθωση κατοικίας μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες δεν είναι στην Αράχωβα, αλλά στο Καρπενήσι, αγγίζοντας τα 300 ευρώ, με αύξηση 54% σε σύγκριση με μία διετία πριν. Το υψηλό νούμερο πιθανότατα οφείλεται και στη χαμηλή προσφορά, αφού στην Ευρυτανία μόλις 46 κατοικίες είναι καταχωρημένες για βραχυχρόνια μίσθωση μέσα στον Ιανουάριο.

Οι μόνοι ηπειρωτικοί προορισμοί όπου φαίνεται ότι έχουν συγκρατηθεί οι τιμές είναι τα Μετέωρα και η Καλαμπάκα με αύξηση μόλις 5%, στα 80 ευρώ, επίσης 5% για τα Ζαγοροχώρια, όπου ωστόσο η μέση τιμή είναι υψηλή, ξεπερνώντας τα 170 ευρώ, ενώ σχεδόν σταθερές έχουν διατηρηθεί οι τιμές στο Περτούλι, με μέση τιμή στα 123 ευρώ. Σε προορισμούς με μεγάλη προσφορά όπως το Πήλιο η αύξηση σε σύγκριση με πρόπερσι είναι διψήφια, στο +19% με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 151 ευρώ, ενώ πτώση και μάλιστα διψήφια, κατά 13%, σημειώνεται μόνο κάτω από τον Ολυμπο, με 87 ευρώ μέση τιμή διανυκτέρευσης.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου