Σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με το καπιταλιστικό σύστημα, η TikToker Nikki Apostolou έκανε ένα βίντεο , ζητώντας από άλλους χρήστες να "πουν μια καπιταλιστική απάτη που όλοι έχουμε αποδεχτεί και θεωρούμε νορμάλ". Το βίντεο της Nikki έχει συγκεντρώσει 147 χιλιάδες προβολές καθώς και 1,5 χιλιάδες σχόλια. Χαμό έκανε η τύπισσα. Κι αυτά συζητήθηκαν στο thread της και στο Bored Panda.
1. Άστεγοι
Τράπεζες και ιδιοκτήτες διατηρούν τις τιμές υψηλές και τα ενοίκια υψηλότερα. Η στέγαση δεν είναι εμπόρευμα, είναι ανθρώπινη ανάγκη.
2. Με δυο μεταπτυχιακά θεωρείται απολύτως αποδεκτό ο πρώτος μισθός να είναι σχεδόν γελοίος
Οι διευθυντές σου πάντως βγάζουν τον τετραπλάσιο μισθό και αντέχουν οικονομικά να αγοράσουν ένα ή και περισσότερα εξοχικά και να ζήσουν μια ζωή πολυτέλειας και να δώσουν στις οικογένειές τους τη ζωάρα που δεν κάνεις εσύ. Που με το μισθό που παίρνεις έχεις λεφτά μόνο για κάμπινγκ.
3. Η πενθήμερη εργασία των 40 ωρών
Γιατί; Επειδή το είπε ο Φορντ πριν εκατό χρόνια; Πρώτον, για πιο οκτάωρο μιλάμε; Δεύτερον, είμαστε υπέρ των 32 ωρών.
4. Να πληρώνεις μια περιουσία για ένα γάμο ή μια γέννα
Νυφικό, catering, εκκλησία, στολισμό, μπουφέ, dj, μπάντα, φωτογράφο. Πραγματικά, τελειωμό δεν έχει. Από τους 200 καλεσμένους που ήρθαν στο γάμο σου με πόσους μιλάτε σήμερα;
5. Ημερομηνίες λήξης στα τρόφιμα
Οι παραγωγοί τροφίμων και οι λιανοπωλητές καθόρισαν αυτές τις ημερομηνίες όπως τους βολεύει. Έτσι οι εταιρείες και τα σουπερμάρκετ μπορούν κυριολεκτικά να βάλουν όποια ημερομηνία θέλουν εκεί. Οπότε, φυσικά, θα βάλουν την πιο γρήγορη ημερομηνία για να σας κάνουν να αγοράσετε περισσότερα πράγματα. Κυριολεκτικά σε έχουν εξαπατήσει να πετάξεις ένα καλό φαγητό. Food waste λέγεται.
6. Δίαιτες
Οι περισσότεροι άνθρωποι που ξεκινούν μια δίαιτα για να χάσουν βάρος καταλήγουν να ανακτήσουν τα κιλά που έχασαν. Πάνω από τα δύο τρίτα των ανθρώπων καταλήγουν να παίρνουν περισσότερο βάρος από το αρχικό τους βάρος πριν από τη δίαιτα. Τότε η βιομηχανία δίαιτας σε κατηγορεί και λέει ότι χρειάζεσαι απλώς περισσότερη θέληση και αυτοέλεγχο και προγράμματα, συμπληρώματα/σκευάσματα διατροφής και ματζούνια και καταλήγουμε να τους εαυτούς μας και να επενδύουμε περισσότερο χρόνο και χρήματα στη δίαιτα και σε ινστιτούτα. Έτσι, παρόλο που η δίαιτα δεν λειτουργεί, η βιομηχανία δίαιτας κερδίζει. Η αξία της ανέρχεται στα 72 δισεκατομμύρια δολάρια. Καμία κρέμας κυτταρίτιδας δεν θα εξαφανίσει την κυτταρίτιδα αν δεν πίνες δυο λίτρα νερό, ασκηθείς πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα και σταματήσεις να τρως ζάχαρη και υδατάνθρακες συνεχώς.
7. Υπερκαταναλωτισμός
Αγοράζουμε αυτοκίνητα που κοστίζουν περιουσίες για να φαινόμαστε επιτυχημένοι. Αγοράζουμε προϊόντα ομορφιάς ή βάζουμε χείλη, κάνουμε botox, βάζουμε XXL ψεύτικες βλεφαρίδες για να φαινόμαστε αρκετά ελκυστικοί μπας και σταματήσουμε να νιώθουμε θλίψη. Η αίσθηση της αυτοεκτίμησης δεν μπορεί ποτέ να αγοραστεί.
8.Ανώτερη εκπαίδευση
Άλλη μπίζνα. Δημιουργήσαμε ένα σύστημα παιδείας που επιτρέπει μόνο σε ορισμένους φοιτητές που έχουν το προνόμιο να συμπληρώσουν μια τετραετία σε πανεπιστήμια, επειδή έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν χωρίς να εργάζονται με πλήρες ωράριο ή έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν χωρίς να έχουν φοιτητική υποτροφία για να τους βοηθήσει να πληρώσουν για τα έξοδα διαβίωσης. Αν δεν έχεις λεφτά για ενοίκιο σε άλλη πόλη πώς θα σπουδάσεις;
9.Τοξικοί χώροι εργασίας
Το θέμα είναι απλώς να αποδεχτείς ότι εκεί που βρίσκεσαι πρέπει να είσαι καλός, υπάκουος και γλείφτης εργαζόμενος και να συνεχίσεις να παράγεις για το άτομο στην κορυφή. Αυτό είναι καταπίεση. Το «η σκληρή δουλειά θα ανταμειφθεί» πλέον ακούγεται σαν να δίνει το αφεντικό λιχουδιές σε κατοικίδια με καλή συμπεριφορά.
10. Η ιδέα της ελκυστικότητας
Καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα που θεωρείτε ελκυστικά βασίζονται σε αυτά που έχετε βιώσει ή σε αυτά που έχετε ήδη εκτεθεί; Αν λοιπόν κάποιος βάλει μια φωτογραφία σας, μιας λευκής γυναίκας με μακριά μαλλιά και σας πει ότι είναι όμορφη εδώ και 20 χρόνια, δεν νομίζετε ότι θα συνδέσετε κάποια στιγμή αυτή την εικόνα με την ελκυστικότητα; Όλα είναι απάτη.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου