ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

PANDORA PAPERS: ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΑΠΟ ΕΦΟΡΙΑ - ΚΕΦΟΜΕΠ !!!

 


Σε ΑΑΔΕ και ΚΕΦΟΜΕΠ οι άγνωστοι μεγαλοεπιχειρηματίες των Pandora Papers


Εκτός από τα διάσημα πρόσωπα της λίστας των Pandora papers (Ηλίας Λιανός της κατασκευαστικής Αρχιρόδον, Γιάννης Γιώτης της Γιώτης ΑΕ και του ΣΕΒ, Αντώνης Ρέμος, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Ιωάννα Βαρδινογιάννη κλπ.) οι αρχές εστιάζουν και σε άλλα πρόσωπα λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό.

Πρόκειται για κατόχους μεγάλης περιουσίας που χρησιμοποιούν εξωχώριες εταιρείες και καταπιστεύματα προκειμένου να κινούν πιο εύκολα και με διακριτικότητα τα χρήματα τους.

Εάν είναι παράνομο η όχι θα το κρίνουν οι ελληνικές φορολογικές αρχές.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι τουλάχιστον στις υπόλοιπες χώρες τα πρόσωπα των Pandora Papers είχαν κάνει την φοροδιαφυγή, επάγγελμα.

Σύμφωνα με την έρευνα τα περισσότερα πρόσωπα κατέφυγαν σε offshore εταιρείες προκειμένου να γλιτώσουν τους φόρους στη χώρα τους, δημιουργώντας περιουσίες εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων.

Οσον αφορά την Ελλάδα η λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα περιλαμβάνει 239 ονόματα και 78 διευθύνσεις στην χώρα μας και στο εξωτερικό.

Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι ήταν πελάτες της παναμέζικης δικηγορικής εταιρείας Alemán, Cordero, Galindo & Lee (Alcogal), της Fidelity Corporate Services Limited από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, της Demetrios A. Demetriades LLC από την Κύπρο, της Trident Trust Company Limited από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους κλπ.

Τα Pandora Papers αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες διαρροές οικονομικών εγγράφων με αποκαλύψεις για τον μυστικό πλούτο.

Η έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 650 δημοσιογράφοι από 117 χώρες διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια.

Πραγματοποιήθηκε εξονυχιστικός έλεγχος 6.500.000 φακέλων με 30.000 offshore εταιρείες.

Εδώ στην Ελλάδα τον έλεγχο της λίστας έχουν επιφορτιστεί η ΑΑΔΕ και το ΚΕΦΟΜΕΠ.

Όμως σε κάποια ονόματα εάν κριθεί απαραίτητο θα επέμβει και η Υπερεισαγγελία Διαφθοράς.

Έτσι για παράδειγμα η ΑΔΔΕ από τις αρχές του χρόνου θα εστιάσει στους εξής:

Κωνσταντίνο Αντάρα της Pizza Fun, Σολομών Καπέτα της Σωληνουργίας Προφισώλ, Γιώργο Κοπσιδάκη κοσμηματοπώλη στην Νέα Σμύρνη, Γκυ Νατάν επιχειρηματία και σύζυγο της ανιψιάς του Αλέξανδρου Ιόλα.

Επίσης σε όλο το διοικητικό συμβούλιο της φαρμακευτικής εταιρείας FARMASYN δηλαδή στους Βασίλη Μπίρη, Ευρυπίδη Αδάμου και Αναγνώστη Αδάμου.

Η εταιρεία τους το 2019 πραγματοποίησε τζίρο 46,6 εκατ. ευρώ και καθαρά, μετά φόρων, κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ.

Ο κάθε ενας διατηρεί και την δικιά του εξωχώρια εταιρεία.

Στο στόχαστρο θα βρεθούν η επιχειρηματίας Μυρτώ Καροτσιέρη της RITSI ΑΕ αξιοποίηση Ακίνητων (και παλαιότερα μέτοχος της χρεωκοπημένης RIDENCO) και ο βασικός μέτοχος της Newsphone, Γιώργος Θεοδόσης Μαλιούρης.

Η ΑΑΔΕ ψάχνει ακόμα ένα όνομα τον Κωνσταντίνο Καρατζά, κάτοικο της οδού Ρόδων στην Εκάλη.Ευριπίδης Αδάμου, CEO FARMASYN

Πώς λειτουργούν οι offshore

Με αρχικό κεφάλαιο λίγων εκατοντάδων δολαρίων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συστήσουν μία offshore εταιρεία, η ιδιοκτησία της οποίας παραμένει μυστική.

Εναλλακτικά, με ένα κεφάλαιο από 2.000 έως 25.000 δολάρια, μπορούν να δημιουργήσουν ένα ίδρυμα καταπιστευτικής διαχείρισης, το οποίο τους επιτρέπει να ελέγχουν τα χρήματά τους, χωρίς ωστόσο να θεωρούνται νομικά υπεύθυνοι για τις συναλλαγές τους.

Με λίγη «δημιουργική λογιστική» τα περιουσιακά στοιχεία προστατεύονται από πιστωτές, δικαστικούς κλητήρες, φοροελεγκτές ή πρώην συζύγους.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου