Ψαλίδι στις παροχές και «σεβασμό στο χρέος» ζητάει το Eurogroup
Μία μόλις ημέρα πριν αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ανώτατη πηγή ξεκαθάρισε στο Euro2day.gr ότι «η Ελλάδα δεν είναι Γαλλία, ούτε Ιταλία, αλλά ούτε και Γερμανία. Έχει το δικό της οικονομικό παρελθόν και παρόν. Βάσει αυτού πορευόμαστε και θα πορευόμαστε».
Ηταν η απάντηση ανώτατου αξιωματούχου του Eurogroup, ο οποίος λαμβάνει μέρος στις διεργασίες και συναντήσεις του σώματος. Κληθείς να σχολιάσει γιατί στην Αθήνα κυριαρχεί η αίσθηση ότι την επόμενη χρονιά τα μέτρα στήριξης και οι δαπάνες θα συνεχιστούν γενικά, η πηγή μάς παρέπεμψε στην πρόσφατη ανακοίνωση του Eurogroup που αφορά όλες τις χώρες-μέλη, αλλά και αυτήν που αφορά τη χώρα μας.
Λέει η ανακοίνωση:
- Τα κράτη-μέλη με χαμηλό ή μεσαίο χρέος θα πρέπει να ακολουθήσουν μια υποστηρικτική δημοσιονομική στάση το 2022, ενώ τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης για να χρηματοδοτήσουν πρόσθετες επενδύσεις για τη στήριξη της ανάκαμψης. Αυτό πρέπει να γίνει παράλληλα με μια συνετή δημοσιονομική πολιτική.
- Όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διατηρήσουν τις εθνικά χρηματοδοτούμενες επενδύσεις.
- Από την άλλη πλευρά, τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος που δεν έχουν περιορίσει επαρκώς τρέχουσες δαπάνες πρέπει «να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα»…
- Οι δαπάνες θα πρέπει να προορίζονται σε «πράσινες» επενδύσεις και ψηφιοποίηση. Με αυτό τον τρόπο μπαίνει ζωνάρι και περιορίζονται οι παροχές ως μέτρα στήριξης και οι μη επενδυτικές δαπάνες.
- Όποιες δαπάνες κριθούν μη αναγκαίες θα χρεώνονται στον εθνικό προϋπολογισμό.
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι υψηλό χρέος έχουν άλλες τέσσερις χώρες εκτός από εμάς: Η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Όμως διασταυρωμένες πηγές υποστηρίζουν ότι μέσα στις δύο τελευταίες συνεδρίες του Eurogroup, οι χώρες αυτές δεν ομαδοποιήθηκαν.
Όλοι γνωρίζουν ότι η Γαλλία και η Ιταλία είναι πάντοτε διαφορετικές περιπτώσεις και «πέφτουν στα μαλακά». Αυτό αφήνει εκτός την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Όμως η τελευταία διαμαρτυρήθηκε ότι «δεν είναι Ελλάδα» και το αποδεικνύει η πορεία της τόσο κατά τη διάρκεια του μνημονίου όσο και μετά την έξοδο από αυτό.
Συνεπώς, αναφέρουν οι πηγές, στο τραπέζι παραμένει η γερμανο-ολλανδική πρόταση για «διμερή συμβόλαια» των χωρών με την Κομισιόν και κατά συνέπεια με το Eurogroup και τον ESM, ώστε η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνει «tailor made» πάνω στα δεδομένα και στο παρελθόν της κάθε χώρας.
Η ανακοίνωση του Eurogroup επιβεβαιώνει πλήρως το Euro2day.gr ότι έρχεται διαχωρισμός Βορρά και Νότου και ότι θα μπει ζωνάρι στη χώρα μας το 2022 για τις δαπάνες.
Ένα άλλο μειονέκτημα για εμάς είναι η «διαπίστωση» της Κομισιόν και των υπουργών της ζώνης του ευρώ, καθώς και του ESM, ότι έχουμε εισπράξει το τρίτο ισχυρότερο πακέτο στήριξης από το Ταμείο Ανάπτυξης.
Μετά τη λήξη του συναγερμού της πανδημίας, αναμένεται να εξεταστεί σε βάθος εάν τα κονδύλια αυτά έφτασαν στα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας, ώστε η ανάπτυξη να κατανέμεται ισομερώς.
Το ραντεβού Ντόνοχιου-Σταϊκούρα
Εντός του Eurogroup o Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας έλαβε το μήνυμα για τις περιστολές δαπανών του 2022. Όμως ζήτησε να δει τον πρόεδρο του Eurogroup κατ’ ιδίαν. Όπως μαθαίνουμε, αυτά που ζητήθηκαν ήταν δύο:
- Να διατηρηθεί ευέλικτη «γλώσσα» και με πολιτικό σκεπτικό στις ανακοινώσεις που αφορούν την Ελλάδα, καθώς αύριο ξεκινάει η «μάχη» για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. Αυτό έχει ήδη γίνει δεκτό για όλες τις χώρες.
- Να μην υπάρξει παρέμβαση, διαρροές ή τοποθετήσεις από Ευρωπαίους μετά τις ανακοινώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. Εδώ είναι «σκούρα» τα πράγματα. Γιατί και ο πρόεδρος του Eurogroup κατέστησε σαφές ότι μέσω του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου αλλά και των συνεχών αναθεωρήσεων των προβλέψεων από την Κομισιόν, το ρεύμα μπορεί να αλλάξει από μέρα σε μέρα.
- Έγινε επίσης σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να μπει σε κύκλο παροχολογίας.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μόλις αρχίσει να ξεδιπλώνεται η στρατηγική του Γερμανού καγκελάριου Ο. Σολτς, πραγματοποιηθούν οι εκλογές σε Γαλλία και Πορτογαλία και σηματοδοτηθεί η αρχή του τέλους της πανδημίας, θα επιστρέψουμε στην παλιά «ξύλινη γλώσσα» και στις απαιτήσεις τόσο της Κομισιόν όσο και του Eurogroup.
Ο ρόλος της ΕΚΤ και τα ελληνικά ομόλογα
Λάδι στη φωτιά έβαλε το πρακτορείο Bloomberg. Σε δημοσίευμά του πριν από λίγες μέρες, και επικαλούμενο αξιωματούχους, ανέφερε ότι η ΕΚΤ εξετάζει αλλαγές στον τρόπο που επανεπενδύει στα ομόλογα που αγόρασε μέσω του έκτακτου προγράμματος της πανδημίας για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη σε περιπτώσεις μελλοντικών αναταραχών.
Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να είναι μια «παρηγοριά» για την Ελλάδα, γιατί οι προσδοκίες της ότι θα γίνει επιλέξιμη για το «κλασικό» πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP) πιθανότατα θα αποδειχθούν μάταιες, γράφει το Bloomberg.
Ως γνωστόν, η χώρα εξαιρείται από το APP επειδή τα ομόλογά της δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα. Τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε η κεντρική τράπεζα αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος, που αναμένεται να λήξει στα τέλη Μαρτίου.
Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι τον Οκτώβριο, μιλώντας στο πρακτορείο, ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε σε «ουσιαστική πρόοδο της οικονομίας» και εκτίμησε ότι η πιθανή συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο APP θα συζητηθεί. «Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα επενδυτική βαθμίδα, αλλά είμαι σίγουρος ότι αν δεν είχαμε την πανδημία, η επενδυτική βαθμίδα θα είχε αποκατασταθεί», είχε πει τότε.
Η απόφαση θα παρθεί στις 16 Δεκεμβρίου για το τι θα κάνει μετά τον Μάρτιο, οπότε και λήγει το έκτακτο πρόγραμμα χρηματοδότησης PEPP. Για όσους γνωρίζουν καλά το ρεπορτάζ της ΕΚΤ, ξέρουν ότι τέτοιες διαρροές είναι βάσιμες και δύσκολα ανατρέπονται.
Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικές πηγές έκαναν τις δικές τους διαρροές μέσω της εφημερίδας FT, ότι θα ασκηθούν πιέσεις στο ΔΣ της ΕΚΤ, «ώστε να μη βρεθεί η Ελλάδα με το "στίγμα"» της χώρας που έμεινε έξω. Εξέλιξη που σίγουρα δεν θα προσμετρηθεί στα θετικά για την κυβέρνηση στην παρούσα φάση, που προβάλλει την εικόνα μιας οικονομίας που αναπτύσσεται ραγδαία.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου