Του Γιώργου Βάμβουκα
Καθηγητής Οικονομικών και Οικονομετρίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
και υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας του Κινήματος “Ελεύθεροι Άνθρωποι”
Θέμα της τρέχουσας επικαιρότητας είναι ότι σε Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) της Αττικής καθηγητής κτύπησε μαθήτριά του. Μάλιστα στο διαδίκτυο κυκλοφορεί και σχετικό βίντεο με τον καθηγητή να κτυπά την άτυχη μαθήτρια. Μόλις η υπουργός Παιδείας κυρία Νίκη Κεραμέως πληροφορήθηκε το οικτρό γεγονός, δικαιολογημένα ζήτησε την άμεση εκκίνηση της νόμιμης διαδικασίας, για να αποδοθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις στον εκπαιδευτικό. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι κατόπιν σχετικής εισήγησης του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ), η σύμβαση του καθηγητή καταγγέλθηκε και με υπογραφή της κυρίας Υπουργού ο καθηγητής απολύθηκε με το αιτιολογικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς.
Ωστόσο με την κυρία Υπουργό ανακύπτει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με επιστολές που προσωπικά έχω στείλει στην κυρία Κεραμέως, την έχω ενημερώσει ότι στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπάρχουν καθηγητές που θα έπρεπε να είχαν εκδιωχθεί από το Ίδρυμα και παρανόμως οι πρυτανικές αρχές με νομιμοφανείς πρακτικές τους παρέχουν πλήρη συγκάλυψη.
Για παράδειγμα, οι Πρυτανικές Αρχές με την Σύγκλητο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έφτασαν στο τραγικό σημείο, να συγκαλύπτουν αναπληρωτή καθηγητή και να μην αποφασίζουν την αναστολή των καθηκόντων του, παρότι με αυτεπάγγελτη εισαγγελική δίωξη οι Δικαστικές Αρχές ελέγχουν σήμερα τον συγκεκριμένο καθηγητή για σωρεία ποινικών αδικημάτων μεταξύ των οποίων και η παιδεραστία.
Η διεξαγόμενη προανακριτική διαδικασία σε βάρος του συγκεκριμένου αναπληρωτή καθηγητή βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τα ενδεχόμενα παράβασης των άρθρων 1, 6, 14, 26 εδ. α, 27 παρ. 1, 339 παρ. 1 και 390 παρ. 1 και 2 του Ποινικού Κώδικα, γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους, απιστία κατά νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή κακουργηματική απιστία κατά νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου από την οποία η ζημιά που προκλήθηκε υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ, κ.ο.κ.
Επίσης, τον Φεβρουάριο του 2020 με απόφαση του Μονομελούς Δικαστηρίου Αθηνών σε καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών για διάπραξη του αδικήματος της υπεξαίρεσης. Ο καθηγητής αυτός κατέχει το πόστο του Διευθυντή Μεταπτυχιακών Σπουδών. Αν και για το ποινικό αδίκημα της «υπεξαίρεσης», ο νόμος προβλέπει την αυτοδίκαιη αποχή εκ των καθηκόντων του μέλους ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό), εντούτοις ο συγκεκριμένος καθηγητής όχι μόνο συνεχίζει να είναι Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών, αλλά προσφάτως διεκδίκησε να εκλεγεί και Κοσμήτορας του Ιδρύματος. Εκτιμώ ότι αν εμπλουτίσει το ποινικό βιογραφικό του θα είναι ο επόμενος Πρύτανης! Οι πρυτανικές αρχές του παρέχουν πλήρη κάλυψη και μάλιστα προστρέχουν στα δικαστήρια ζητώντας την αθώωσή του.
Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι ενήμερη από τον υποφαινόμενο για αμφότερους τους καθηγητές. Παρ’ όλα αυτά, δεν παρενέβη για την άμεση αναστολή των καθηκόντων τους, όπως έπραξε στην περίπτωση του καθηγητή του ΕΠΑΛ. Δεν είμαι δικαστής για να αποφανθώ αν η κυρία Υπουργός έχει διαπράξει το ποινικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Με βάση το νόμο, οι καθηγητές πανεπιστημίου θεωρούνται ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί σαν τους βουλευτές και τους δικαστές.
Με όλο το σεβασμό, προς την Υπουργό κυρία Κεραμέως και τις Δικαστικές Αρχές θέτω το εξής εύλογο ερώτημα: Αν στη θέση του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που έχει υποστεί οκτάμηνη ποινή φυλάκισης για το αδίκημα της “υπεξαίρεσης” ή στη θέση του έτερου αναπληρωτή καθηγητή που αυτεπάγγελτα διερευνάται για την διάπραξη κακουργημάτων μεταξύ των οποίων είναι και η παιδεραστία, ήταν είτε κάποια (κάποιος) Υπουργός είτε ένας εν ενεργεία ειρηνοδίκης, πρωτοδίκης, εφέτης ή αεροπαγίτης, θα εξακολουθούσαν να ασκούσαν τα υπουργικά ή τα δικαστικά τους καθήκοντα ή θα τους είχε επιβληθεί αναστολή των καθηκόντων τους;
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου