Τα Χριστούγεννα απέχουν μόλις δύο εβδομάδες, αλλά οι επαγγελματίες της εστίασης δεν τολμούν να κάνουν τον παραμικρό προγραμματισμό για ρεβεγιόν και άλλες εκδηλώσεις.
«Ειδικά τις καθημερινές, τα μαγαζιά είναι άδεια», λένε στο iefimerida επαγγελματίες του κλάδου, σημειώνοντας ότι από τότε... που ενεργοποιήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ο τζίρος έχει «βουτήξει», όχι μόνο επειδή οι ανεμβολίαστοι απέχουν αλλά κι επειδή οι εμβολιασμένοι φοβούνται. Υπολογίζουν ότι κατά μέσο όρο οι απώλειες είναι 50- 60%, αλλά ειδικά τις καθημερινές η χασούρα φτάνει ως το 90% κι αν δεν είχε προηγηθεί το «καυτό» τρίμηνο Αυγούστου - Οκτωβρίου, πολλές επιχειρήσεις του κλάδου θα βρίσκονταν με την πλάτη στον τοίχο.
Τεράστια μείωση στον τζίρο της εστίασης
Η εικόνα αυτή δεν περιορίζεται στην Αθήνα ή σε άλλα αστικά κέντρα, δεν αφορά μόνο σε εστιατόρια αλλά και σε μικρά καφέ κι αυτό επιβεβαιώθηκε σε τηλεδιάσκεψη με Ενώσεις απ’ όλη την Επικράτεια, όπου παρουσιάστηκε η έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σε συνεργασία με την ICAP. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, ο τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης (1-9 εργαζόμενοι) στην περιφέρεια Αττικής (πλην Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Λαυρίου) το 2020 μειώθηκε κατά 537,5 εκατ. Ευρώ, δηλαδή κατά 42,7%, ενώ προβλέπεται μείωση και για το 2021 κατά 76,2 εκατ. ευρώ (- 10,6%).
Η μείωση τζίρου των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης εκτιμάται, μάλιστα, ότι προκάλεσε μείωση τζίρου κατά 607,4 εκατ. ευρώ σε όλους τους κλάδους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον κλάδο της εστίασης ως προμηθευτές π.χ υπηρεσίες διαμονής, είδη διατροφής-ποτά, χονδρικό εμπόριο, ακίνητη περιουσία, λιανικό εμπόριο κλπ. αναδεικνύοντας το ντόμινο των αρνητικών επιπτώσεων σε πολύ περισσότερους κλάδους.
Εκρηκτικό «κοκτέιλ» υποχρεώσεων για τους επαγγελματίες
Αυτό που επισημαίνουν οι άνθρωποι της εστίασης είναι ότι υπό κανονικές συνθήκες ο Δεκέμβριος φέρνει στα ταμεία τους 400- 500 εκατ. Ευρώ, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη να διασωθεί το μεγαλύτερο μέρος αυτού του τζίρου. Σε διαφορετική περίπτωση το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, όπου περιμένουν «παγωμένες» και τρέχουσες φορολογικές- ασφαλιστικές- δανειακές υποχρεώσεις, θα είναι πολύ δύσκολο. Οι ίδιοι αναδεικνύουν το γεγονός ότι πέρα από τη συμπίεση στον κύκλο εργασιών τους, καλούνται να αντιμετωπίσουν και το εκρηκτικό κόστος ενέργειας, με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου να φτάνουν «φουσκωμένοι».
Τα βασικά αιτήματα του κλάδου
Ένα από τα βασικά αιτήματα του κλάδου προς το υπουργείο Οικονομικών, είναι να διαγραφούν οι οφειλές από τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις τους να μη στερηθούν πολύτιμη ρευστότητα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο. Τα στοιχεία τους δείχνουν ότι η εστίαση πήρε συνολικά περί τα 950 εκατ. ευρώ κι αν αφαιρέσει κανείς το 50%, που μετατράπηκε σε επιχορήγηση αλλά και τις επιμέρους εκπτώσεις για όσους παρουσίασαν μεγάλη πτώση τζίρου, το προς επιστροφή ποσό θα πρέπει να είναι γύρω στα 350 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η εξόφληση γίνεται ως και σε 60 δόσεις, τυχόν διαγραφή θα κόστιζε στον Προϋπολογισμό περί τα 70 εκατ. ευρώ, κονδύλι που κατά την άποψη τους θεωρείται διαχειρίσιμο. Για το θέμα έχουν σταλεί επιστολές προς το υπουργείο Οικονομικών κι αναμένεται συνάντηση εντός των ημερών.
Σύμφωνα με την έρευνα της ICAP, η μείωση του ΦΠΑ προτείνεται από μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων εστίασης, ενώ ως σημαντικά μέτρα στήριξης αναδεικνύονται η μείωση της φορολογίας, η επέκταση της επιδότησης ενοικίου, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, η επιδότηση του κόστους ενέργειας, η μείωση των δημοτικών τελών...
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου