Κατανοώντας τους κινδύνους των Καινοτόμων Ζωνών και των «Εξυπνων» Πόλεων.
Μετά την είδηση ότι ο Κυβερνήτης της Νεβάδας Steve Sisolak σκοπεύει να παρουσιάσει τις λεγόμενες «Καινοτόμες Ζώνες» όπου οι εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να δημιουργήσουν δικές τους πόλεις και κυβερνήσεις, οι υπέρμαχοι της ιδιωτικής ζωής αντιδρούν με φόβο και ανησυχία.
Κατά την διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του στην πολιτεία του (State of the State address) στα μέσα του Ιανουαρίου, ο κυβερνήτης της Νεβάδας Steve Sisolak σημείωσε ότι το κράτος υποφέρει εξαιτίας των περιορισμών του COVID-19 και την επίδρασή του στον τουρισμό. Ο Sisolak μίλησε στην παρουσίαση των «Καινοτόμων Ζωνών», για ένα σχέδιο που αποσκοπεί στο να φέρει εταιρείες που εργάζονται σε «πρωτοποριακές τεχνολογίες» στην Νεβάδα και να μετατρέψουν την πολιτεία στο «επίκεντρο αυτής της αναδυόμενης βιομηχανίας και να δημιουργήσουν τις υψηλά πληρωμένες δουλειές και τα έσοδα που θα το συνοδεύουν αυτό». Ωστόσο, σε αυτές τις Καινοτόμες Ζώνες, στις εταιρείες θα δίνεται η δύναμη να εισπράττουν φόρους και ουσιαστικά να λειτουργούν ως, σχεδόν, ανεξάρτητη κυβέρνηση.
Ενώ το πλήρες σχέδιο για τις Καινοτόμες Ζώνες δεν έχει τεθεί ακόμη σε κυκλοφορία, το Las Vegas Review – Journal απέκτησε ένα αντίγραφο προσχέδιο από την προτεινόμενη νομοθεσία η οποία θα χορηγούσε στις εταιρείες τεχνολογίας ανήκουστες εξουσίες, συμπεριλαμβανομένου της δικαιοδοσίας στο πλαίσιο αυτών των περιοχών. Το προσχέδιο της νομοθεσίας ορίζει ότι οι παραδοσιακές τοπικές κυβερνήσεις είναι «ανεπαρκείς από μόνες τους για την παροχή της ευελιξίας και των πόρων που ευνοούν την προσέλκυση και την διατήρηση νέων μορφών και τύπων επιχειρήσεων και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στις αναδυόμενες τεχνολογίες και στις καινοτόμες βιομηχανίες». Σε απάντηση, το προσχέδιο απαιτεί μία «εναλλακτική μορφή τοπικής αυτοδιοίκησης».
Αυτή η «εναλλακτική μορφή τοπικής αυτοδιοίκησης» θα δημιουργηθεί γύρω από την χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, μεταξύ των οποίων:
• Blockchain
• Αυτόνομη Τεχνολογία
• Internet of Things
• Ρομποτική
• Τεχνητή Νοημοσύνη
• Ασύρματη Τεχνολογία
• Βιομετρική
• Ανανεώσιμοι Πόροι
Ενώ οι ζώνες θα λειτουργούν κάτω από την εποπτεία της κομητείας στην οποία βρίσκονται, η νομοθεσία περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τις Καινοτόμες Ζώνες για να σχηματίσουν την δική τους ξεχωριστή κυβέρνηση, η οποία θα ενεργούσε ως ισοδύναμη με μία κομητειακή αρχή. Οι περιοχές αυτές θα έχουν την ικανότητα να επιβάλλουν φόρους, να σχηματίσουν σχολικές περιφέρειες, τοπικά δικαστήρια και να παρέχουν δημόσιες υπηρεσίες. Η ζώνη θα έχει το διοικητικό συμβούλιο με τις ίδιες εξουσίες με το διοικητικό συμβούλιο των Επιτρόπων.
Κατά την διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του σε ολόκληρη την πολιτεία, ο Sisolak επεσήμανε ότι το Blockchain και η επιχειρηματική δομή εταιρείας LLC (Εταιρεία περιορισμένης ευθύνης όπου οι ιδιοκτήτες δεν ευθύνονται προσωπικά για τα χρέη ή τις υποχρεώσεις της εταιρείας και είναι υβριδικές οντότητες που συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά μιας εταιρείας με αυτές της εταιρικής σχέσης ή του μοναδικού δικαιούχου) δεσμεύτηκαν να αναπτύξουν μία «έξυπνη πόλη» ανατολικά του Reno, η οποία θα λειτουργούσε με τεχνολογία blockchain.
Η τεχνολογία blockchain είναι ουσιαστικά ένα ψηφιακό βιβλίο που δεν μπορεί να τροποποιηθεί.
Η έννοια αυτή ήταν αρχικά δημοφιλής λόγω του Bitcoin και του κρυπτονομίσματος. Οι ειδικοί της ψηφιακής τεχνολογίας προβλέπουν εδώ και χρόνια ότι η τεχνολογία blockchain θα φέρει επανάσταση στον κόσμο μας, ενσωματώνοντας την σε διάφορες βιομηχανίες. Μερικοί φανατικοί οπαδοί του blockchain πιστεύουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για κεντρικά ιδρύματα, όπως τράπεζες και κυβερνήσεις. Αλλοι ανησυχούν ότι η χρήση του blockchain θα οδηγήσει σε ένα μέλλον όπου κάθε αλληλεπίδραση καταγράφεται σε ένα δημόσιο αποκλεισμένο blockchain. Ελεγχόμενο από ποιόν;
O CEO του Blockchain, Jeffrey Berns προωθεί το όραμά του για την «έξυπνη πόλη» από το 2018, όταν η εταιρεία αγόρασε 67.000 στρέμματα γης στο βιομηχανικό κέντρο Tahoe Reno, το οποίο φιλοξενεί επίσης την Google και την Tesla. Ο Berns πρώτα αποκάλυψε τα σχέδιά του για την «blockchain πόλη» τον Νοέμβριο του 2018 στην εβδομάδα Blockchain στην Πράγα.
«Φανταστείτε έναν κόσμο όπου οποιοσδήποτε και οπουδήποτε μπορεί να συνεργαστεί, να θεσπίσει τους κανόνες αυτής της συνεργασίας, να επιβάλει αυτούς τους κανόνες, να ανταλλάξει αξίες, και να τα κάνει όλα αυτά με την χρήση blockchain» είπε ο Berns κατά την διάρκεια της ομιλίας του. «Καμία κυβέρνηση. Καμία Τράπεζα. Καμία εταιρεία. Απλά εμπιστοσύνη στα μαθηματικά».
Ενώ ο Burns ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας και στοχεύει στο να χρησιμοποιήσει το blockchain ώστε να εξαλείψει την ανάγκη για τράπεζες, εταιρείες ή κυβερνήσεις – ιδέες που είναι δημοφιλείς ανάμεσα στους φιλελεύθερους και στους κρυφο-αναρχικούς – η εταιρεία του επίσης περιγράφει ένα όραμα όπου ολόκληρη η ζωή είναι τοποθετημένη στο blockchain. Η ιστοσελίδα των blockchains περιγράφει πως οι έξυπνες συσκευές θα μπορούσαν να συνδεθούν με το blockchain.
«Συνδέοντας έξυπνες συσκευές με ένα blockchain – από κινητά και υπολογιστές σε αυτοκίνητα με δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, έξυπνες κλειδαριές, προηγμένες μηχανές κατασκευής και συστήματα ασφαλείας – μπορούμε να διευκολύνουμε τις αγορές, τις υπηρεσίες πληρωμών, ή ακόμη και μία οικονομία διαμοιρασμού για το Internet of Things. Αυτό δεν επιτρέπει μόνο τις συναλλαγές μεταξύ ομότιμων, αλλά ακόμη και τις πληρωμές από μηχάνημα σε μηχάνημα για υπηρεσίες, από πληρωμές διοδίων μέχρι και την αποθήκευση, την κατανάλωση και το εμπόριο συσσωρευτών. Το καλύτερο απ’ όλα – επειδή αυτές οι αλληλεπιδράσεις βρίσκονται στο blockchain, δεν θα βασίζονται σε ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ή θα υπόκεινται στους κινδύνους ασφαλείας που είναι εγγενείς στα κεντρικά συστήματα αποθήκευσης δεδομένων».
Φυσικά, το blockchain είναι ένα εργαλείο.
Οπως και για οποιοδήποτε εργαλείο, ο σκοπός του ορίζεται από το άτομο που κατασκευάζει ή δημιουργεί το εργαλείο. Ενα blockchain μπορεί να κατασκευαστεί με ιδιωτικότητα, διαφάνεια και ταχύτητα. Επιπλέον, ο προγραμματιστής θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα blockchain όπου κάθε αλληλεπίδραση είναι αποθηκευμένη και διαθέσιμη στο κοινό για οποιαδήποτε εταιρεία, κυβέρνηση ή φυσικό πρόσωπο. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς εφαρμόζεται η τεχνολογία; Ο Berns μπορεί να ενδιαφέρεται για ιδιωτική ζωή και να έχει την επιθυμία να εξαλείψει τις κεντρικές αρχές, αλλά δεν είναι όλα τα blockchains ισοδύναμα και φαίνεται αναπόφευκτο ότι οι λιγότερο άγριοι παράγοντες θα έρθουν και θα χρησιμοποιήσουν το blockchain, τις Καινοτόμες Ζώνες και τις «έξυπνες πόλεις» για τους σκοπούς της παρακολούθησης και του ελέγχου του πληθυσμού μέσα στην πόλη.
Για παράδειγμα, έχει αναφερθεί ότι ο διαβόητος Bill Gates και η εταιρεία επενδύσεών του Belmont Partners, αγόρασε οικόπεδο 25.000 στρεμμάτων κοντά στην Αριζόνα για 80 εκατομμύρια δολάρια. Ο Gates και η εταιρεία Belmont Partners σχεδιάζουν να χτίσουν μία «έξυπνη πόλη» με όνομα «Belmont». Λεπτομέρειες σχετικά με το τι ακριβώς θα λάβει χώρα στο Belmont είναι ελάχιστες, αλλά ο Gates έχει πει ότι σκοπεύει να αυξήσει τον πληθυσμό κοντά στους 200.000 ανθρώπους στα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, με βάση τον ρόλο του Gates στην επιχείρηση COVID-19, τα σχέδιά του για τον έλεγχο των γεωργικών εκτάσεων, να μπλοκάρει τον ήλιο, να σχεδιάσει την γενετικό εφοδιασμό τροφίμων και να εμβολιάσει τον κόσμο, φαίνεται απίθανο ότι το Belmont θα είναι ένα μέρος που θα εκτιμά την ιδιωτική ζωή και την ατομική ελευθερία.
Οι κίνδυνοι των έξυπνων πόλεων και η έλλειψη προστασίας της ιδιωτικής ζωής.
Η τάση της «έξυπνης πόλης» φαίνεται ότι αυξάνεται καθώς οι περισσότερες εταιρείες και οι τοπικές κυβερνήσεις επιδιώκουν να συνεργαστούν σε διάφορους τύπους ειδικών οικονομικών ή καινοτόμων ζωνών. Η Ινδία έχει δεσμευτεί να χτίσει 100 «έξυπνες πόλεις», η Αφρική βλέπει 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουλάχιστον 20 έργα, ενώ η Κίνα φέρεται ότι διαθέτει 500 από τους δικούς της πιλότους «έξυπνων πόλεων». Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης μπει στην αδελφότητα για το πρότζεκτ Neom, ένα έργο 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα μπορούσε να επηρεάσει σε μία μέρα την αντίπαλη Silicon Valley. Η πόλη θα είναι μεγαλύτερη από την Νέα Υόρκη και προωθείται ως το κέντρο για την «επόμενη εποχή της ανθρώπινης προόδου».
Σαφώς, οι «έξυπνες πόλεις» δεν φεύγουν. Ωστόσο, αυτό που συχνά δεν αναφέρεται είναι ότι αυτές οι έξυπνες, αυτόνομες πόλεις περιλαμβάνουν επίσης μαζικές εισβολές στην ιδιωτική ζωή και σε μερικές περιπτώσεις, δίνουν το δικαίωμα να οδηγήσουν ή να ιδιωτικοποιήσουν το ίδιο το όχημα.
Ενα τρέχον παράδειγμα μιας λεγόμενης «έξυπνης πόλης» είναι η Διεθνής Επιχείρηση του Songdo (Songdo IBD), μία έκταση 1.500 στρεμμάτων κατά μήκος του ποταμού Incheon, μόλις 20 μίλια νοτιοδυτικά της Σεούλ της Νότιας Κορέας. Το έργο κατασκευάστηκε από την αρχή σε ανακτημένη γη με κόστος περίπου 35 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Guardian περιέγραψε το Songdo ως «ένα μέρος όπου τα σκουπίδια θα απορροφούνται αυτόματα μέσα από υπόγειους σωλήνες, όπου οι στύλοι σε παρακολουθούν πάντα και όπου η πολυκατοικία σου γνωρίζει πότε να στείλει το ασανσέρ στο ισόγειο όταν εντοπίσει την άφιξη του αυτοκινήτου σου. Αισθητήρες σε κάθε ροή κυκλοφορίας όπου στέλνουν ειδοποίηση στο κινητό σου για το που θα χιονίσει, ενώ παράλληλα θα μπορείς να παρακολουθήσεις την παιδική χαρά των παιδιών στην τηλεόραση από την άνεση του καναπέ σου».
Το Songdo σχεδιάστηκε όχι απλώς ως μία «έξυπνη πόλη», αλλά μία «πανταχού παρών πόλη», μία «έξυπνη πόλη» με «ευρεία» τεχνολογία. Μία πόλη όπου υπολογιστές και αισθητήρες κατασκευάζονται στα κτίρια και στους δρόμους και οι αισθητήρες συλλέγουν πληροφορίες για την καθημερινή ζωή, για την κυκλοφορία και την κατανάλωση ενέργειας. Οπως το περιέγραψε η World Crunch, «στο Songdo, όλα έχουν ένα «U» μπροστά από τα πάντα: U–traffic (κυκλοφορία), U–safety (ασφάλεια), U–governance (διακυβέρνηση), U–health (υγεία) και φυσικά U–entertainment (ψυχαγωγία). Το «U» σημαίνει «πανταχού παρών».
Με άλλα λόγια: «Ο μεγάλος αδερφός είναι εδώ».
Σύμφωνα με τις «Διεθνείς Μελέτες Περίπτωσης των Εξυπνων Πόλεων: Songdo, Republic of Korea, το Songdo προσφέρει ορισμένα μέτρα ασφαλείας και περιβάλλοντος για να καταστεί η ζωή ασφαλέστερη και πιο βιώσιμη. Ωστόσο, δεν γίνεται καμία αναφορά για την προστασία της ιδιωτικότητας ή των συνεπειών της ύπαρξης μίας ζωντανής πόλης που συνδέεται με το δίκτυο και την ακρόαση των πολιτών σε καθημερινή βάση. Η έκθεση αναφέρει ότι, «το Songdo U–city συλλέγει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο 24 ώρες το 24ωρο με εξοπλισμό όπως το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, διάφορες συσκευές αισθητήρων και ανιχνευτές κυκλοφορίας».
Επιπλέον, υπάρχει ένα κέντρο διοίκησης όπου όλο το «υλικό από την πρόληψη του εγκλήματος, την πρόληψη των καταστροφών του περιβάλλοντος και τις κάμερες παρακολούθησης της κυκλοφορίας» παρακολουθείται ώστε να παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες στους πολίτες. Οι αισθητήρες του Internet of Things που είναι εγκατεστημένοι σε σπίτια και κτίρια είναι επίσης σχεδιασμένοι για να παρέχουν «πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στου χρήστες, πόση ενέργεια έχει καταναλωθεί και ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να ελαχιστοποιηθεί ο λογαριασμός κοινής ωφέλειας». Το σχέδιο για το Songdo οραματίζεται επίσης μία αυτόνομη πόλη όπου οι κάτοικοι χρησιμοποιούν αποκλειστικά υπηρεσίες κοινής χρήσης όπως η SOCAR.
Και πάλι, δεν γίνεται λόγος για προστασία της ιδιωτικής ζωής ή των δεδομένων για τους κατοίκους του Songdo.
Ωστόσο, έχουμε ήδη παραδείγματα του πώς η έλλειψη προστασίας της ιδιωτικής μπορεί να είναι καταστροφική για τους κατοίκους των «έξυπνων πόλεων».
Η Quayside είναι μία σχεδιασμένη «έξυπνη πόλη» που βρίσκεται υπό κατασκευή από το 2016. Βρίσκεται σε 12 στρέμματα παραθαλάσσιας ιδιοκτησίας νοτιoανατολικά του κέντρου του Τορόντο του Καναδά, η Quayside αντιπροσωπεύει μία κοινή προσπάθεια από τον καναδικό κυβερνητικό οργανισμό, το Waterfront Toronto και την Sidewalk Labs, η οποία ανήκει στην μητρική εταιρεία της Google, Alphabet. Η Sidewalk Labs, ισχυρίζεται ότι η Quayside θα λύσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση, την αύξηση των τιμών των ακινήτων και της περιβαλλοντικής ρύπανσης.
Δυστυχώς, οι κάτοικοι της Quayside θα χρησιμοποιούν ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης της ταυτότητας μέσω του οποίου έχουν πρόσβαση δημόσιες υπηρεσίες, όπως οι κάρτες βιβλιοθήκης και η υγειονομική περίθαλψη. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα τους θα είναι εξαιρετικά συγκεντρωμένα, αφήνοντάς τα ανοιχτά στην πρόσβαση των χάκερ και της επιβολής του νόμου. Στην πραγματικότητα, η Quayside αντιμετώπισε διαρκώς καθυστερήσεις για το λόγο του ότι δεν δημιούργησε την απαραίτητη προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Τουλάχιστον δύο αξιωματούχοι που συμμετείχαν στο έργο παραιτήθηκαν. Ο Saadia Muzaffar παραιτήθηκε από το Waterfront Toronto σε διαμαρτυρία αφού το συμβούλιο έδειξε «απάθεια και έλλειψη ηγεσίας όσον αφορά την κλονισμένη εμπιστοσύνη του κοινού». Τον Οκτώβριο του 2018, η Ann Cavoukian, μία από τους κορυφαίους ειδικούς της ιδιωτικότητας του Καναδά και ο πρώην επίτροπος της ιδιωτικότητας του Ontario, παραιτήθηκαν επίσης από το έργο. Η Cavoukian τοποθετήθηκε από την Sidewalk Toronto ως σύμβουλος για να βοηθήσει στην εγκατάσταση ενός πλαισίου «ιδιωτικού απορρήτου». Αρχικά είχε πει ότι όλα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τους κατοίκους θα διαγράφονται και θα καθίστανται μη αναγνωρίσιμα. Αργότερα έμαθε ότι τρίτα μέρη θα είχαν πρόσβαση σε αναγνωρίσιμες πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν στην Quayside.
«Φανταζόμουν ότι θα δημιουργούσαμε μία «Εξυπνη Πόλη» ιδιωτικής ζωής, σε αντίθεση με μία «Εξυπνη Πόλη» παρακολούθησης», έγραψε στην επιστολή της για την παραίτησή της. «Πρέπει να παραιτηθώ διότι δεσμευτήκατε να ενσωματώσετε την ιδιωτική ζωή σχεδιασμένη σε κάθε πτυχή αυτού του εγχειρήματος».
Οι φόβοι γύρω από την Quayside μεγάλωσαν στα τέλη του Οκτώβρη του 2019, όταν η Globe and Mail ανέφερε ότι τα προηγούμενα απαρατήρητα έγγραφα από την Sidewalk Labs αναφέρουν λεπτομερώς πώς οι άνθρωποι που ζουν σε μία κοινότητα Sidewalk θα αλληλεπιδρούν και θα έχουν πρόσβαση στον χώρο γύρω τους. Αυτή η εμπειρία στην προτεινόμενη «έξυπνη πόλη» εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσα δεδομένα είστε διατεθειμένοι να μοιραστείτε, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ανταμείψουν ή να τιμωρήσουν τους ανθρώπους για την συμπεριφορά τους.
Αν και το έγγραφο – το οποίο είναι γνωστό ως «κίτρινο βιβλίο» – σχεδιάστηκε ως πρότυπο για την εταιρεία και προχρονολογεί τις επίσημες συμφωνίες της Sidewalk με της πόλης του Τορόντο, παρέχει ένα όραμα για το τι θα ήθελε να κάνει η αδελφή εταιρεία Google. Συγκεκριμένα, το έγγραφο διευκρινίζει τον τρόπο με τον οποίο η Sidewalk θα απαιτήσει από την φορολογική και την χρηματοδοτική υπηρεσία να χρηματοδοτεί και να παρέχει υπηρεσίες, συμπεριλαμβάνοντας την ικανότητα «επιβολής, δέσμευσης και επανεπένδυσης των φόρων της ακίνητης περιουσίας». Η εταιρεία επίσης θα δημιουργήσει και θα ελέγχει τις δημόσιες υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων που λαμβάνουν κρατικές χρηματοδοτήσεις, ειδικών συστημάτων μεταφορών και ιδιωτικών οδικών υποδομών.
Το έγγραφο περιγράφει επίσης τα βασιζόμενα στη φήμη εργαλεία που ακούγονται ανησυχητικά παρόμοια με το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που είδαμε όπως σε προγράμματα όπως το Black Mirror. Τα εργαλεία αυτά θα οδηγήσουν σε ένα «νέο νόμισμα για την λειτουργία της κοινωνίας», καθιερώνοντας αποτελεσματικά ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Η Sidewalk θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτά τα εργαλεία ώστε «να κρατήσει τους ανθρώπους ή τις επιχειρήσεις υπόλογους» ενώ παράλληλα να ανταμείβουν την καλή συμπεριφορά με ευκολότερη πρόσβαση σε δάνεια και δημόσιες υπηρεσίες.
Σε απάντηση για την διαρροή του εγγράφου, η εκπρόσωπος τύπου της Sidewalk Keerthana Rang δήλωσε ότι «Οι ιδέες που περιέχονται σε αυτό το έγγραφο του 2016 αντιπροσωπεύουν το αποτέλεσμα μιας μεγάλης κλίμακας διαδικασιών που είναι πολύ πρόωρες στην ιστορία της εταιρείας».
Ισως, λόγω της πίεσης πίσω από τις εισβολές της ιδιωτικής ζωής, τον Νοέμβριο του 2019, τη Sidewalk Labs δημοσίευσε ένα παράρτημα 482 σελίδων για την Ψηφιακή Καινοτομία, δηλώνοντας ότι κανένα από τα συστήματα της Quayside δεν θα ενσωματώσει την αναγνώριση προσώπου, και ότι η Sidewalk Labs δεν θα πουλήσει προσωπικές πληροφορίες ή θα τις χρησιμοποιήσει για διαφημίσεις. Η Sidewalk Labs αναφέρει ότι θα απαιτηθεί ρητή συναίνεση για την ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών σε τρίτους.
Το κατά πόσο η Sidewalk Labs, η Blockchains LLC, ο Bill Gates και άλλοι που εμπλέκονται στην δημιουργία «έξυπνων πόλεων» θα σεβαστούν την ιδιωτική ζωή, απομένει να το δούμε (κοντά στον νου κι η γνώση). Ανεξάρτητα απ’ αυτό, η σημασία αυτών των προστασιών δεν μπορεί υπερεκτιμηθεί. Τον Απρίλιο του 2018, η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών δημοσίευσε έναν οδηγό με λεπτομερή ερωτήματα που θα πρέπει να τεθούν από αξιωματούχους της πόλης που επιθυμούν να ενταχθούν στην τρέλα της «έξυπνης πόλης», έγραψε ο Matt Cagle, ένας δικηγόρος από την Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών της Βόρειας Καλιφόρνιας.
Σε μία προηγούμενη συνέντευξη, η Cagle είπε ότι «η τεχνολογία της «έξυπνης πόλης» μπορεί να γίνει ένας λύκος με αμφίεση πρόβατου» επειδή «μπορεί να είναι ένας άλλος τρόπος για να συγκεντρώσει η κυβέρνηση πληροφορίες που ίσως να μην ήθελε να συλλέξει για σκοπούς επιβολής του νόμου».
«Αυτή η τεχνολογία πρόκειται να συλλεχθεί από εταιρείες που την έχουν αναπτύξει» συνέχισε η Cagle. «Συνεπώς, είναι πραγματικά σημαντικό για την πόλη και την κοινωνία να βρίσκονται στην ίδια σελίδα για το ποιος θα έχει αυτά τα δεδομένα καθώς προχωράμε με αυτό το έργο, καθώς αυτός θα είναι σε θέση να πουλήσει αυτά τα δεδομένα».
Οι “Εξυπνες” Πόλεις είναι μόνο η αρχή
Στις αρχές του Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae είπε ότι η κυβέρνηση θα επενδύσει 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια στην «έξυπνη πόλη» της Νότιας Κορέας το 2025. «Το κλειδί για τις «έξυπνες πόλεις» είναι η δημιουργία ενός συστήματος λειτουργίας της πόλης πληροφοριών με την χρήση αστικών δεδομένων που συλλέγονται από την τηλεοπτική παρακολούθηση και των αισθητήρων», δήλωσε o Moon στην ομιλία του στο Κέντρο Επιχειρήσεων «Εξυπνης Πόλης» του Songdo. «Πρώτα η κυβέρνηση, θα περάσει τις «έξυπνες πόλεις» σε εθνική κλίμακα πιο γρήγορα και θα ψηφιοποιήσει την δημόσια υποδομή, όπως τους δρόμους και τους σιδηρόδρομους».
Με την εξαγωγή μοντέλων «έξυπνων πόλεων» από την Κορέα και πρόσφατες ανακοινώσεις σχετικά με την κατασκευή μίας έξυπνης «οικολογικής πόλης» στην Σιγκαπούρη, φαίνεται ότι η τάση της «έξυπνης» πόλης δεν πρόκειται να φύγει. Προς το παρόν, αυτές οι περιοχές και οι «έξυπνες πόλεις» είναι απλά εργαλεία του marketing που έχουν σχεδιαστεί για να φέρουν ανθρώπους και χρήματα στις νεοσύστατες πόλεις. Είναι εθελοντικό, με τους ανθρώπους να επιλέγουν “ελεύθερα” να ζουν εκεί και να φεύγουν εάν είναι δυστυχισμένοι. Ωστόσο, με την κατανόηση ότι ο στόχος είναι να μετατρέψουν όλες τις πόλεις σε «έξυπνες πόλεις», πρέπει να αναρωτηθούμε τι συμβαίνει αν το έξυπνο δίκτυο είναι παντού και δεν υπάρχει κανένα μέρος όπου να μπορούμε να πάμε.
Σε ένα μέλλον όπου όλες οι μικρές και μεγάλες πόλεις είναι πλέον εξοπλισμένες με την τελευταία «έξυπνη» τεχνολογία, η υπεράσπιση της ιδιωτικής ζωής και της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι ζωτικής σημασίας. Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε τις «καινοτόμες ζώνες», τις «ειδικές οικονομικές περιοχές» και τις «έξυπνες πόλεις» στο πλαίσιο του οράματος της Μεγάλης Επαναφοράς (Great Reset) του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF). Πώς άραγε, αυτές οι αναδυόμενες τεχνολογίες και έννοιες παίζουν ρόλο στην δημιουργία του κεντρικού συστήματος, στο αυταρχικό όραμα που φαντάζονται τα κεφάλια που μιλάνε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ;
Σε επόμενη έρευνα θα διευκρινίσω περαιτέρω πώς η ώθηση για τις «έξυπνες πόλεις» σχετίζεται άμεσα με τον Klaus Schwab, τον Bill Gates και την ώθηση προς την Μεγάλη Επαναφορά.
Η πίεση για το μέλλον των «Εξυπνων Πόλεων» έχει σχεδιαστεί από Διεθνείς Οργανισμούς όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) και τους αρχιτέκτονες της Μεγάλης Επαναφοράς.
(Αυτό είναι το Β’ μέρος της διερεύνησης των «Εξυπνων Πόλεων». Διαβάστε το πρώτο άρθρο «Εξυπνες» Πόλεις για Ηλίθιους Ανθρώπους Α’ που αφορά τους κινδύνους των «Εξυπνων Πόλεων» και των «Ζωνών Καινοτομίας», ώστε να κατανοήσετε καλύτερα το περιεχόμενο).
Το κοινό ωθείτε στο μέλλον της «Εξυπνης Πόλης», στο οποίο μας λένε ότι θα τερματίσει τον συστημικό ρατσισμό, την ρύπανση και το έγκλημα. Οπως αναφέρεται και στο 1ο μέρος της παρούσας έρευνας, υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες για το εγχείρημα της «Εξυπνης Πόλης». Χωρίς την κατάλληλη προστασία, αυτό το όραμα θα σημάνει το τέλος της ιδιωτικότητας, της ιδιοκτησίας και της ελεύθερης κυκλοφορίας. Αυτό είναι το όνειρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και των εταίρων τους στα Ηνωμένα Εθνη.
Σε ένα κοντινό μέλλον όπου όλες οι πόλεις είναι πλέον εξοπλισμένες με την πιο σύγχρονη και έξυπνη τεχνολογία, (Τ.Ν.) η μάχη για την ιδιωτική ζωή και την ελεύθερη κυκλοφορία είναι ζωτικής σημασίας. Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε τις «Ζώνες Καινοτομίας» και τις «Εξυπνες Πόλεις» στο πλαίσιο του οράματος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Πώς αυτές οι αναδυόμενες τεχνολογίες και έννοιες παίζουν ρόλο στην υποκίνηση του κεντρικού, αυταρχικού οράματος που φαντάζονται τα κεφάλια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ;
Η Μεγάλη Επαναφορά, Η Ατζέντα 2030 και οι «Εξυπνες Πόλεις»
Η «Εξυπνη Πόλη» προωθείτε ως ένα αστικό περιβάλλον το οποίο «χρησιμοποιεί τεχνολογίες δεδομένων και αναδυόμενες τεχνολογίες (φαινομενικά) για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την ανταλλαγή πληροφοριών με το κοινό, την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και την οικοδόμηση μίας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς». Αυτή η πόλη θα περιλαμβάνει την χρήση τεχνολογιών όπως το Internet of Things (IoT), την τεχνητή νοημοσύνη και drones, για να «βελτιώσουν την ζωή των πολιτών» και να λύσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα, ενώ θα προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του αύριο».
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι αρχιτέκτονες της Μεγάλης Επαναφοράς και ένας οικοδεσπότης άλλων διεθνών δημοσίων και ιδιωτικών συμπράξεων έχουν προωθήσει την έννοια αυτή δήθεν ως λύση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής εδώ και χρόνια. Η επιχείρηση της σαπουνόπερας COVID-19 συνέβαλε στην περαιτέρω ανάπτυξη της ιδέας ότι οι πόλεις και οι υποδομές είναι μη βιώσιμες και ως εκ τούτου, πρέπει να τις αναβαθμίσουμε σε «Εξυπνες Πόλεις».
Τον Ιούνιο του 2019, το WEF ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την ηγεσία του G20 (19 χώρες και η ΕΕ που εκπροσωπείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) για να ηγηθεί σε μία «νέα παγκόσμια προσπάθεια για την θέσπιση καθολικών κανόνων και κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή της τεχνολογίας των έξυπνων πόλεων». Η κίνηση αυτή έβαλε στο κόλπο παγκόσμιους οργανισμούς ώστε να επικεντρωθούν στο να φέρουν το όραμα της «Εξυπνης Πόλης» στην «ζωή».
Αυτή η «Παγκόσμια Συμμαχία Εξυπνων Πόλεων» (GSCA) στην ουσία φυλακές, δημιουργήθηκε για να «θεσπίσει παγκόσμια πρότυπα για την συλλογή και χρήση των δεδομένων, να ενισχύσει την διαφάνεια και την εμπιστοσύνη του κοινού και να προωθήσει τις βέλτιστες πρακτικές στην έξυπνη διακυβέρνηση των πόλεων». Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τις έξυπνες πόλεις περιέγραψαν την ανάγκη για έξυπνη τεχνολογία των πόλεων με μπόλικο μπλα μπλα, ως εξής:
«Για την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων αστικών πληθυσμών τους, πολλές πόλεις έχουν βασιστεί στο Internet of Things (IoT) – δηλαδή, το ολοένα επεκτεινόμενο δίκτυο συνδεδεμένων συσκευών του κόσμου– για την συλλογή, την προώθηση και την ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σε αστικά περιβάλλοντα. Τα δεδομένα που συλλέγονται με την χρήση τεχνολογιών IoT βοηθούν αυτές τις «έξυπνες πόλεις» για την καταπολέμηση του εγκλήματος, την μείωση της ρύπανσης, την μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, την βελτίωση της ετοιμότητας σε περιπτώσεις καταστροφών, κ.α. Ωστόσο, αυξάνονται επίσης οι ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτικότητα, την ασφάλεια και άλλους κινδύνους. Χωρίς κατάλληλη διακυβέρνηση, αυτές οι έξυπνες τεχνολογίες της πόλης δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις που μπορούν να υπερέχουν από τα οφέλη τους. Ωστόσο, παρά τον αυξανόμενο αριθμό των «έξυπνων πόλεων» σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν υπάρχει κάποιο παγκόσμιο πλαίσιο για την ρύθμιση του τρόπου με τον οποίο τα δεδομένα πρέπει να συλλέγονται σε δημόσιους χώρους (όπως οι κάμερες κυκλοφορίας ή τα hotspot με Wi-Fi ) και στην συνέχεια να χρησιμοποιούνται».
Η «Παγκόσμια Συμμαχία Εξυπνων Πόλεων» (GSCA) και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) έχουν τώρα την πρωταρχική ευθύνη να είναι οι ηγετικές οργανώσεις για την δημιουργία ενός παγκόσμιου πλαισίου για την έξυπνη διακυβέρνηση των πόλεων. Επιπλέον, τον Νοέμβριο του 2020, το WEF επέλεξε 36 πόλεις για να «κάνει ένα πρωτοπόρο χάρτη πολιτικής για έξυπνες πόλεις που ανέπτυξε η GSCA». Οι πόλεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν ως βάση δοκιμών για τον χάρτη πορείας του WEF. Αυτές οι λεγόμενες «καινοτόμες πόλεις» περιλαμβάνουν την Βαρκελώνη, το Μπουένος Αιρες, το Ντουμπάι, το Λονδίνο, το Μεξικό και το Σαν Χοσέ.
Πιο πρόσφατα, το WEF ξεκίνησε μία πλατφόρμα που ονομάζεται «Διαμόρφωση του Μέλλοντος του Internet of Things και της Αστικής Μεταμόρφωσης» για να βοηθήσει στην μετατροπή των χώρων στους οποίους ζούμε, δουλεύουμε και παίζουμε ώστε να μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν πιο βιώσιμο, ανθεκτικό και ευημερούμενο μέλλον για όλους». Το WEF συνεργάζεται με περισσότερους από 100 παγκόσμιους εταίρους για την υλοποίηση των βασικών πρωτοβουλιών της πλατφόρμας, οι οποίες περιλαμβάνουν το μέλλον του συνδεδεμένου κόσμου, το οποίο επικεντρώνεται στο Internet of Things – το μέλλον της ακίνητης περιουσίας, το οποίο συζητά την μετάβαση στον τομέα ακινήτων – και το μέλλον των Πόλεων, το οποίο θα συζητήσει την «υπεύθυνη και ηθική χρήση των τεχνολογιών της έξυπνης πόλης με εταίρους που αντιπροσωπεύουν πάνω από 200.000 πόλεις και τοπικές κυβερνήσεις».
Είναι σαφές ότι το WEF αποτελεί σημαντική στήριξη της προώθησης των «Εξυπνων Πόλεων». Μέσω των εταιρικών σχέσεων, πρωτοβουλιών και δημοσιεύσεων, το WEF διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση του τεχνολογικού οράματος για τις αστικές περιοχές. Ωστόσο, κατόπιν προσεκτικότερης εξέτασης, καθίσταται σαφές ότι το WEF είναι απλώς η διαγραφή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Βιώσιμος Στόχος των Ηνωμένων Εθνών
Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) αποτελούν μία συλλογή 17 αλληλένδετων στόχων, σχεδιασμένων να αποτελέσουν «σχέδιο για την επίτευξη ενός καλύτερου και πιο βιώσιμου μέλλοντος για όλους». Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης δημιουργήθηκαν το 2015 από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την επίτευξή τους έως το 2030. Οι SDGs αποτελούσαν μέρος ενός ευρύτερου ψηφίσματος, το οποίο ήταν γνωστό ως την Agenda 2030.
[αναζήτησε το άρθρο: Αποκωδικοποίηση της Ατζέντας 2030. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένα μη δεσμευτικό σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών δύο δεκαετιών για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα καταλάβει την γη και τα αυτοκίνητά τους και θα τους αναγκάσει να ζήσουν σε φθηνά σπίτια. Η υπερ-συντηρητική Εταιρεία John Birch λέει ότι η Ατζέντα 21 «επιδιώκει να περιορίσει την ελευθερία σας να ταξιδεύετε όπως εσείς επιθυμείτε, να έχετε ένα αυτοκίνητο με βενζίνη η φυσικό αέριο, να ζείτε σε προάστια ή αγροτικές περιοχές και να μεγαλώνετε μια οικογένεια». Ατζέντα 2030 – Τα Πρωτόκολλα της Νέας Τάξης Πραγμάτων των Ερπετοειδών Επικυρίαρχων. Η ατζέντα 2030 του ΟΗΕ για την παγκόσμια υποδούλωση της ανθρωπότητας κάτω από την μπότα των Πολυεθνικών. Τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ…]
Η γλώσσα του WEF και της GSCA αντικατοπτρίζει σαφώς την γλώσσα των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και της ατζέντας του 2030. Για παράδειγμα, ο 11ος Βιώσιμος Στόχος Ανάπτυξης αφορά τις «πόλεις και τους ανθρώπινους οικισμούς όπου δεν θα υπάρχουν αποκλεισμοί, θα είναι ασφαλείς, ανθεκτικοί κι βιώσιμοι». Ο 11ος στόχος περιλαμβάνει την μείωση των «αρνητικών κατά κεφαλήν περιβαλλοντικών επιπτώσεων των πόλεων» και την παροχή «καθολικής πρόσβασης σε ασφαλείς, χωρίς αποκλεισμούς και προσιτούς, πράσινους και δημόσιους χώρους» μέχρι το 2030.
Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν επίσης παρουσιάσει την πρωτοβουλία της «Ενωσης για Εξυπνες Βιώσιμες Πόλεις» (U4SSC) που θα συμβάλλει στην επίτευξη του 11ου Βιώσιμου Στόχου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους, το U4SSC λειτουργεί ως παγκόσμια πλατφόρμα για να υποστηρίξει την δημόσια τάξη και να ενθαρρύνει την χρήση Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ICTs) για να διευκολύνει την μετάβαση σε έξυπνες βιώσιμες πόλεις». Συμπτωματικά, η 5η συνεδρίαση της πρωτοβουλίας U4SSC έλαβε χώρα στις 9 Οκτωβρίου του 2020, περίπου μία εβδομάδα πριν από την συμμετοχή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στην έκθεση προσομοίωσης της πανδημίας.
Τα Ηνωμένα Εθνη δεν είναι μόνα τους στο να ηγούνται το πρότζεκτ των «έξυπνων πόλεων» για να βοηθήσουν την επίτευξη των 17 Βιώσιμων Στόχων. Υπάρχουν επίσης μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που συμμετέχουν σε αυτήν την διαδικασία. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται το 100 Resilient Cities Network (100RC), το οποίο αναπτύχθηκε από το ίδρυμα Rockefeller, για να βοηθήσει «πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο να καταστούν πιο ανθεκτικές στις φυσικές, κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις» και η ηγεσία του δικτύου C40 cities, όπου χρηματοδοτήθηκαν από το Bloomberg Philanthropies με πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης τον Michael Bloomberg ως πρόεδρο της Διοίκησης.
Πως η προπαγάνδα της έξυπνης πόλης εξαπλώνεται σε τοπικό επίπεδο.
Η ώθηση για την τεχνολογία και τα προγράμματα της «έξυπνης πόλης» δεν είναι αποκλειστικά η δραστηριότητα των διεθνών κυβερνήσεων και MKO. Η διάδοση της προπαγάνδας των «έξυπνων πόλεων» συμβαίνει επίσης μέσω τοπικών διοικητικών φορέων που συμβάλλουν στην υλοποίηση των Βιώσιμων Στόχων του ΟΗΕ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι τοπικοί αξιωματούχοι περνούν ψηφίσματα και αποτελούν επιτροπές που αποσκοπούν στην εφαρμογή των στόχων της ατζέντας 2030 / Μεγάλη Επαναφορά υπό το πρόσχημα του εξωραϊσμού των πόλεων. Ενα παράδειγμα, είναι ο δήμαρχος του Χιούστον, Sylvester Turner. Ο Turner είναι ένα μεγάλο παράδειγμα ατόμου που χρησιμοποιεί την θέση ισχύος που διαθέτει για αυτόν τον σκοπό.
Τον Μάιο του 2018, ο Turner εγκαθίδρυσε ένα γνωμοδοτικό συμβούλιο για τις «έξυπνες πόλεις» ώστε να βοηθήσει στην μετάβαση του Χιούστον στην πόλη του μέλλοντος, ενώ εργαζόταν για την μείωση της κλιματικής αλλαγής. «Η εποχή της τεχνολογίας είναι εδώ και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να καθόμαστε άπραγοι», είπε ο Turner. «Πρέπει να κάνουμε το άλμα και όχι να μπούμε μέσα στο μέλλον. Το γνωμοδοτικό συμβούλιο θα καθορίσει το στάδιο για το Χιούστον ώστε να γίνει η έξυπνη πόλη του κόσμου».
Σύμφωνα με το δημαρχείο του Turner, το Χιούστον συνεργάστηκε επίσης με έναν γίγαντα της τεχνολογίας, την Microsoft στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την συμμαχία καινοτομίας της Microsoft. Ο Turner συνεργάστηκε επίσης με την Verizon Inc για να πραγματοποιήσει στο Χιούστον την πρώτη εφαρμογή 5G στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η σχέση του Turner με την Verizon και την ασύρματη βιομηχανία είναι τόσο μεγάλη που η ομάδα συμφερόντων CTIA (Cellular, Telephone και Internet Association) του απένειμε το 2018 το βραβείο «5G Wireless Champion Award» για την άρση των «φραγμών στην ανάπτυξη ασύρματων υποδομών επόμενης γενιάς». Η CTIA δήλωσε ότι «σύμφωνα με την ηγεσία του δημάρχου Turner, το Χιούστον έχει βελτιστοποιήσει την διαδικασία αδειοδότησης με το να μην απαιτεί άδεια ή συμφωνία σύνδεσης για νέους στύλους και ολοκληρώνει τους ελέγχους πριν τις χρονικές προθεσμίες».
Η σύνδεση με τα δίκτυα 5G είναι σημαντική επειδή η τεχνολογία είναι η ραχοκοκαλιά του οράματος της «έξυπνης πόλης». Για τα αυτόνομα οχήματα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τους βοηθούς robot, τα έξυπνα φώτα και τους αισθητήρες στον δρόμο για την λειτουργία τους, θα πρέπει να υπάρχει ελάχιστη έως καθόλου καθυστέρηση μεταξύ της συσκευής και του Internet of Things ( IoT ).
Αυτό σημαίνει ότι οι «έξυπνες πόλεις» θα πρέπει να είναι εξοπλισμένες με 5G. Πράγματι, η στρατηγική υπηρεσία πληροφοριών του WEF έχει μία σελίδα αφιερωμένη στους τρόπους με τους οποίους το 5G θα διαμορφώσει τον κόσμο τα επόμενα χρόνια.
Ο δήμαρχος Turner επιδίωξε επίσης να χρησιμοποιήσει τον COVID-19 ως μέσο προώθησης της «έξυπνης πόλης» του Χιούστον για την πρωτοβουλία ανθεκτικότητας. Το Forbes επισημαίνει ότι το Χιούστον «χρησιμοποιεί δεδομένα πραγματικού χρόνου» και «ψηφιακό εντοπισμό επαφών» για τον εντοπισμό της εξάπλωσης του ιού και την ταχύτερη ανάπτυξη πολιτικών και μέτρων. Η πόλη έχει συνεργαστεί με την εταιρεία τεχνολογίας Intel για ένα «έξυπνο πρόγραμμα νερού» που χρησιμοποιεί γενετικούς δείκτες για να κατανοήσει την εξάπλωση του ιού.
Τον Ιανουάριο, το δικομματικό δίκτυο Δημάρχων Climate Mayors, ανακοίνωσε τον Turner ως τον επόμενο πρόεδρο της εθνικής συμμαχίας. Σε αυτόν τον ρόλο, ο Turner θα «βοηθήσει στην κινητοποίηση των δράσεων που αναλαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο για το κλίμα, δίνοντας ένα παράδειγμα δράσης για την κλιματική αλλαγή για του ηγέτες σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης». Ο Turner είναι επίσης αντιπρόεδρος της Εθνικής Ατζέντας Δράσης για το κλίμα, μέλος του Παγκόσμιου Συμφώνου για τους Δημάρχους του Κλίματος και της Ενέργειας και από τον Οκτώβριο του 2020, έγινε ο πρόεδρος του Δικτύου Ανθεκτικότητας των Πόλεων.
Ενας από τους βασικούς ιδρυτές του Δικτύου Ανθεκτικότητας των Πόλεων είναι το Ιδρυμα Rockefeller – ο ίδιος οργανισμός που ίδρυσε το δίκτυο 100RC. Στην πραγματικότητα, στο πλαίσιο του 100RC, το Ιδρυμα Rockefeller βοηθάει στις πόλεις-εταίρους να ιδρύσουν «Επικεφαλής Αξιωματικούς» για την υλοποίηση των στόχων της οργάνωσης. Το Ιδρυμα Rockefeller συνεργάζεται με το Ιδρυμα Gates στα πλαίσια της επιχείρησης COVID-19. Συνεργάζονται επίσης με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για το διαβατήριο εμβολιασμού.
Τον Φεβρουάριο του 2020, ο Turner και η ομάδα του δημοσίευσαν την έκθεση ανθεκτικότητας του Χιούστον ως μέρος του συνολικού Δικτύου Ανθεκτικότητας των Πόλεων. Το «Ανθεκτικό Χιούστον» περιλαμβάνει 62 δράσεις ευθυγραμμισμένες με τους Βιώσιμους Στόχους Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Η έκθεση προσδιόρισε 6 θέματα «για την εκ των προτέρων εφαρμογή» αυτών των στόχων, συμπεριλαμβανομένων των «έξυπνων πόλεων». «Θα αξιοποιηθούν οι τεχνολογικές εξελίξεις και η καινοτομία στην καρδιά της προώθησης πρωτοβουλιών της έξυπνης πόλης» αναφέρει η έκθεση.
Βιωσιμότητα για ισότητα ή έλεγχο;
Εκ πρώτης όψεως, υπάρχει η τάση να αναγνωρίζονται μόνο τα οφέλη από τα καθεστώτα που προτείνονται από τους οργανισμούς αυτούς. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η Παγκόσμια Συμμαχία Εξυπνων Πόλεων, τα Ηνωμένα Εθνη, το 100RC και ο δήμαρχος Turner ισχυρίζονται πως η τεχνολογία της «έξυπνης πόλης» θα βοηθήσει την εισαγωγή μιας βιώσιμης εποχής χωρίς αποκλεισμούς αστικών περιβαλλόντων. Λένε ότι το Internet of Things, το 5G και οι «έξυπνες πόλεις» χρειάζονται ώστε να φέρουν αυτό το δυστοπικό μέλλον. Αυτοί οι οργανισμοί και οι βιώσιμοι στόχοι ανάπτυξης επιδιώκουν να εφαρμόσουν την “ισότητα” και ακούγονται αρκετά αθώοι στον απλό αναγνώστη. Στο κάτω κάτω, η δημιουργία περισσότερων ποδηλατοδρόμων και πράσινων χώρων για να χαλαρώνουν οι άνθρωποι σε εξωτερικούς χώρους ακούγεται υπέροχο. Μέχρι να συνειδητοποιήσεις ότι η ατζέντα 2030 / Μεγάλης Επαναφοράς περιλαμβάνει τον περιορισμό του ποιος μπορεί να οδηγήσει και ποιος μπορεί να πετάξει.
Η πραγματικότητα είναι ότι ο ΟΗΕ και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ υποκρίνονται πως πληρώνουν για την προστασία της ιδιωτικότητας και την ελευθερία.
Για παράδειγμα, η πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς (Port-au-Prince), χρησιμοποιεί αρχεία δεδομένων κινητών τηλεφώνων σε συνδυασμό με τεχνικές εκμάθησης μηχανών (machine learning) για τον εντοπισμό των συνηθέστερων κυκλοφοριακών τάσεων και των κινδύνων πλημμύρας προκειμένου να σχεδιάσουν καλύτερα και να προστατέψουν τις υποδομές μεταφορών της πόλης. Ωστόσο, δεν υπάρχει συζήτηση για το τι θα συμβεί στα τηλεφωνικά αρχεία που έχουν συλλεχθεί και ποιος έχει πρόσβαση σε αυτά και για πόσο. Χωρίς κατάλληλη προστασία, δισεκατομμύρια από τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων θα χρησιμοποιηθούν για την διαμόρφωση του τεχνολογικού κόσμου γύρω μας.
Στην πραγματικότητα, η ώθηση για τις «έξυπνες πόλεις», τους βιώσιμους στόχους ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και η Μεγάλη Επαναφορά βασίζεται σε μία βαθύτερη ατζέντα για την παρακολούθηση, τον έλεγχο και την κατεύθυνση ολόκληρης της ζωής στον πλανήτη χρησιμοποιώντας τεχνολογία Τ.Ν. Η πραγματική ατζέντα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και του ΟΗΕ είναι να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο τεχνοκρατικό κράτος όπου οι υποτιθέμενοι ειδικοί και οι τεχνολόγοι αποφασίζουν για την συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων στο όνομα της προστασίας και διάσωσης του περιβάλλοντος.
Το μόνο πράγμα που στέκεται στον δρόμο της υλοποίησης της ατζέντας του 2030 / Μεγάλης Επαναφοράς είναι η πρόσφατη αφύπνιση της μάζας των ελεύθερων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τον αληθινό σκοπό πίσω από τα lockdowns του COVID-19. Εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν τώρα να μορφωθούν και να οικοδομήσουν έναν καλύτερο κόσμο. Οι άνθρωποι απορρίπτουν την νέα κανονικότητα και αγκαλιάζουν την μέγιστη επαναφορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου