Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας και υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας Κορνέλια Νίνοβα εξέφρασε την υποστήριξή της στο μορατόριουμ για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που υιοθέτησε το Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα και δήλωσε ότι προβλέπονται τέσσερα μέτρα για να βοηθηθούν οικογένειες και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη.
“Υποστηρίζω το μορατόριουμ για τις τιμές (ενέργειας) και επέμεινα σε αυτό στο υπουργικό συμβούλιο. Ξέρω ποια είναι τα επιχειρήματα κατά, και μερικά από αυτά είναι λογικά. Ωστόσο, η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να φροντίσουμε τα νοικοκυριά, τις οικογένειες και τους ανθρώπους που ίσως δεν θα μπορούν να αντέξουν αυτό το σοκ από την 1η Ιανουαρίου. Το δεύτερο είναι αντισταθμιστικοί μηχανισμοί για την οικονομία και τις επιχειρήσεις.
Το τρίτο, οι εταιρίες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ο Διαχειριστής του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ESO) και οι εταιρίες ύδρευσης. Και το τέταρτο μέτρο που θεωρώ επαρκές είναι η αύξηση των εισοδημάτων. Αυτά τα τέσσερα μέτρα συνδυασμένα θα καταστήσουν ικανές τόσο τις οικογένειες όσο και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν αυτό το πλήγμα, θα εγγυηθούν κάποια ασφάλεια τους χειμερινούς μήνες που αναμένουμε να είναι πολύ δύσκολοι”, δήλωσε η Νίνοβα στη Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση, όπως ανέφερε το γραφείο Τύπου του κόμματός της.
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο Νίνοβα, το μορατόριουμ στις τιμές θα πρέπει να συμβαδίζει με την αποζημίωση των εταιριών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Η ίδια πιστεύει ότι οι τρεις μήνες του μορατόριουμ θα πρέπει να αξιοποιηθούν για νομοθετικές αλλαγές που θα εγγυώνται μια δικαιότερη μελλοντική διαμόρφωση των τιμών.
Τα αντισταθμιστικά μέτρα που σχετίζονται με την κρίση της Covid-19 και ίσχυαν έως τα τέλη Νοεμβρίου, θα ισχύσουν και για τον Δεκέμβριο.
Η Νίνοβα δήλωσε ότι λόγω της αύξησης των τιμών οι παραγωγοί και οι έμποροι ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αποκομίσει σημαντικά κέρδη που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αντιστάθμιση στην οικονομία και πρόσθεσε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες το έχουν ήδη κάνει.
“Και αυτό είναι πολύ λογικό, γιατί αυτά τα τεράστια κέρδη έχουν συσσωρευτεί από τις οικονομικές οντότητες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δυσκολεύονται τώρα όπως και τα νοικοκυριά – επομένως είναι δίκαιο αυτό το μέρος αυτών των χρημάτων να επιστραφεί στον κόσμο και στις εταιρίες απ’ όπου αφαιρέθηκε εξαρχής”, τόνισε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου