ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΛΕΝΕ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ !!!

 


Το ζήτημα του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο αναμορφώνεται η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και προβλέπονται υποχρεωτικά σεμινάρια για τους δικαστές και βαθμολόγησή τους, κυριάρχησε κατά τις εργασίες της 36ης τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών με τον πρόεδρό της Ευάγγελο Μπακέλα να αντιτάσσεται στην εξέταση και βαθμολόγηση των δικαστικών λειτουργών ζητώντας την απόσυρση του συνόλου του νομοσχεδίου.

Παράλληλα, ο κ. Μπακέλας επισήμανε ότι το επίμαχο νομοσχέδιο ως προς το σκέλος της εκπαίδευσης των δικαστών είναι αντίθετο στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Καταστάσεως δικαστικών Λειτουργών και πρότεινε να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε εμμέσως πλην σαφώς η αρεοπαγίτης Μαρία Χασιρτζόγλου, που εκπροσώπησε την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, και επισήμανε ότι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο δεν προβλέπεται η αξιολόγηση των δικαστών μέσω εξετάσεων και βαθμολογίας, ενώ ευθέως αντίθετος στην αξιολόγηση κ.λπ. των δικαστών, ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Παναγιώτης Δανιάς.

«Ελάχιστες οι περιπτώσεις των καθυστερήσεων»

Ως προς το «ακανθώδες» ζήτημα της επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος τόνισε ότι υπάρχουν μεν περιπτώσεις δικαστών και εισαγγελέων που καθυστερούν, αλλά είναι ελάχιστες και για αυτές λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα. Ο κ. Μπακέλας σε μια προσπάθεια να καταδείξει ότι οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης δεν οφείλονται μόνο στους δικαστές, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι την τελευταία τριετία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατατέθηκαν 390.000 μηνύσεις και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κατατέθηκαν 140.000 μηνύσεις, ενώ στον νέο Ποινικό Κώδικα, η ισχύς του οποίου άρχισε το 2019, έχουν γίνει έως τώρα 100 τροποποιήσεις.

Επίσης, χαρακτήρισε αναγκαία την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας, η οποία ναι μεν έχει νομοθετικά προβλεφθεί εδώ και 28 χρόνια, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε η σύστασή της. Ακόμη, ο κ. Μπακέλας έκανε ειδική αναφορά στην τελευταία απόφαση του Μισθοδικείου με την οποία κρίθηκε η επαναφορά των συντάξεων των απόμαχων δικαστών στα επίπεδα του 2012, επισημαίνοντας ότι πρέπει από την Πολιτεία να εφαρμοστεί άμεσα η επίμαχη απόφαση, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά των επικριτών της απόφασης του Μισθοδικείου, οι οποίοι πάντα είναι οι ίδιοι και επικρίνουν το αυτονόητο, προκειμένου να στρέψουν την κοινή γνώμη κατά των δικαστών.

Υπέρ της διεύρυνσης του ωραρίου ο Βασίλης Πλιώτας

Ειδική αναφορά στις καθυστερήσεις απονομής της Δικαιοσύνης έκανε και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, ο οποίος επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί άμεσα λόγω του μεγάλου όγκου των εισαγομένων υποθέσεων στα δικαστήρια και πρέπει να υπάρχουν ρεαλιστικές προσεγγίσεις του όλου θέματος.

Τόνισε πάντως ότι πράγματι υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά από ελάχιστους δικαστές και πρότεινε να προβλεφθεί εθελουσία έξοδος για ορισμένους δικαστικούς οι οποίοι αδυνατούν να εργαστούν και ειδικά για εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Επιπλέον, ο κ. Πλιώτας τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης του ωραρίου των δικαστηρίων, υπό τις προϋποθέσεις ότι θα διατεθούν κονδύλια για τις υπερωρίες των δικαστικών υπαλλήλων και θα καλυφθούν τα οργανικά κενά των δικαστικών υπαλλήλων.

Κώτσηρας: «Αξιολογούνται όλες οι προτάσεις»

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών στο οποίο προβλέπονται και οι εξετάσεις των δικαστικών, επισήμανε, ότι αξιολογούνται όλες οι προστάσεις των αρμοδίων φορέων και το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι σε ανοικτό διάλογο για το επίμαχο θέμα.

Παράλληλα, ο κ. Κώτσηρας τόνισε ότι το βλέμμα του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι στραμμένο στο μέλλον της Δικαιοσύνης, στο μέλλον των δικαστών και των εισαγγελέων, επαναλαμβάνοντας ότι το υπουργείο είναι ανοικτό στο διάλογο και θα στηρίξει το ανθρώπινο δυναμικό της Δικαιοσύνης, όπως είναι δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι, κ.λπ.Στις εργασίες της γενικής συνέλευσης, χαιρέτησαν εκπρόσωποι κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ), ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ο γενικός επίτροπος των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Δημήτρης Κωστάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Παναγιώτης Δανίας και ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης.

Μετά το πέρας των εργασιών της γενικής συνέλευσης η ΕΕΕ εξέδωσε το κάτωθι ομόφωνο ψήφισμα:

«Τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, κατά την 36η Τακτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την 4/12/2021, στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών αποφασίζουν ΟΜΟΦΩΝΑ :

1) ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ άοκνα και με υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι της κοινωνίας, την προσπάθεια ποιοτικής απονομής της ποινικής δικαιοσύνης όπως επιτάσσουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.

2) ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ την έγκαιρη, εύρυθμη και αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης και την απόλαυση από τους πολίτες του δικαιώματος παροχής δικαστικής προστασίας που αποτελούν συστατικά στοιχεία κάθε σύγχρονου κράτους δικαίου.

3) ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ τη διαρκή επιμόρφωση τους κατά τρόπο που δεν παραβλάπτει την προσωπική και λειτουργική τους ανεξαρτησία και δεν στερεί από τα αρμόδια κατά το Σύνταγμα και τον Οργανισμό Δικαστηρίων όργανα επιθεώρησης και υπηρεσιακής εξέλιξης, την αποκλειστικά αναγνωρισμένη αρμοδιότητα τους για αξιολόγηση τους.

4) Με γνώμονα την υπηρεσιακή τους εμπειρία θα παρεμβαίνουν μέσω της ΕΕΕ σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην βελτίωση των διατάξεων που διέπουν την ποινική διαδικασία προκειμένου οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλή μέλη μιας ευνομούμενης Πολιτείας.

5) ΖΗΤΟΥΝ την ανάληψη πρωτοβουλιών και αναγκαίων μέτρων για την υγειονομική προστασία των προσερχομένων και εργαζομένων στ Δικαστήρια, τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων, την ψηφιοποίηση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης, την σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας, την ψήφιση του νέου Κώδικα Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και την αποποινικοποίηση ήσσονος βαρύτητας αδικημάτων.

6) ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΝ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος να αναλάβει όλες τις αναγκαίες δράσεις, για την ανάδειξη και ικανοποίηση των προτάσεων και αιτημάτων του κλάδου».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου