Ταμειακές μηχανές «κλειστού τύπου» που θα περιλαμβάνουν POS και ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησής τους αποκαλύπτει το πλάνο των ηλεκτρονικών έργων της ΑΑΔΕ, το οποίο περιλαμβάνεται στο Αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο της Αρχής.
Το πλάνο ολοκλήρωσης του έργου έχει συγκεκριμένη ημερομηνία: Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, ή σε περίπου 2,5 χρόνια από σήμερα και έχει ενταχθεί στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι ημερομηνίες υπογραμμίζονται καθώς είναι δεσμευτικές για την εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και μέχρι τώρα η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει σε όλους τους τόνους το μήνυμα ότι με τα κονδύλια του Ταμείου δεν… παίζει. Η πτυχή αυτή αυξάνει τις πιθανότητες τα χρονοδιαγράμματα να τηρηθούν και πράγματι στα μέσα του 2024, ταμειακές μηχανές και POS να είναι «σάρκα μία» με πλήρη καταγραφή όλων των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, με δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Σύμφωνα με την περιγραφή του έργου, η ΑΑΔΕ θα αναπτύξει πλαίσιο για τη διευκόλυνση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα τερματικά σημείων πώλησης (POS) και τα πληροφοριακά της συστήματα. Το έργο περιλαμβάνει:
- την κατάρτιση προδιαγραφών για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα τερματικά POS, ώστε να πιστοποιείται ότι κάθε συναλλαγή POS θα καταγράφεται στην ταμειακή μηχανή και τα παραγόμενα δεδομένα θα διαβιβάζονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ· και
- την ανάπτυξη υποδομών και εφαρμογών για την παρακολούθηση των συναλλαγών των ταμειακών μηχανών και την υποστήριξη του μηχανισμού ελέγχου.
Μετά την ολοκλήρωσή του, σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, το μέτρο αναμένεται να περιορίσει τις δυνατότητες φοροδιαφυγής και, τελικά, να μειώσει το έλλειμμα ΦΠΑ.
«Κλοπή» 1.008 ευρώ το λεπτό
Στην Ελλάδα κάθε λεπτό χάνονται 1.008 ευρώ λόγω φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ έναντι 4.000 ευρώ στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε, όπως προκύπτει από την έκθεση της Κομισιόν για το λεγόμενο κενό ΦΠΑ. Συνολικά το 2019 η Ελλάδα έχασε έσοδα 5,3 δισ. ευρώ από την κλοπή ΦΠΑ, η οποία συντελείται κυρίως μέσω του εθνικού σπορ της μη έκδοσης αποδείξεων. Κόντρα στην κακή παράδοση της Ελλάδας, στην κορυφή των χωρών με τη μεγαλύτερη απώλεια εσόδων ΦΠΑ (πρώτη η Ρουμανία το 2019 με 34,9%, δεύτερη η Ελλάδα με 25,8%), η χώρα μας κατέγραψε άλμα προόδου από το 2018 στο 2019.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου