ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

ΤΟ ΣτΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΕΠΙ 2,5 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ 3ΕΤΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ !!!

 


Μια απόφαση που εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας εδώ και 2,5(!) χρόνια αιωρείται ως κίνδυνος πάνω από τους εργαζόμενους. Πρόκειται για την απόφαση του ΣτΕ που αφορά στο αίτημα του ΣΕΒ περί κατάργησης των 3ετιών.

Η απόφαση αυτή θα κρίνει το μέλλον των επιδομάτων προϋπηρεσίας (τριετίες) χιλιάδων εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα κατόπιν προσφυγής του ΣΕΒ. Ειδικότερα, το ανώτερο δικαστήριο καλείται να αποφανθεί αν συνεχίζουν να υφίστανται οι "παγωμένες" από το 2012 τριετίες ή αν έχουν καταργηθεί. Οι τριετίες μπορούν να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό έως και 30% για τους εργαζόμενους έως 9 έτη, ο οποίος από τα 650 ευρώ διαμορφώνεται έως 845 ευρώ τον μήνα.

Αν η απόφαση δικαιώσει τους εργαζόμενους, οι μισθοί θα παραμείνουν στο ύψος τους. Αν δικαιωθεί η εργοδοτική πλευρά, τότε χιλιάδες μισθωτοί θα χάσουν τα επιδόματα με αποτέλεσμα οι μισθοί τους να μειωθούν, κατά μια εκτίμηση, περίπου κατά 195 ευρώ τον μήνα.

Ο κατώτατος μισθός

Όπως αναφέρει ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, εάν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (που καθυστερεί εδω και 2,5 χρόνια) είναι υπέρ της άποψης του ΣΕΒ, τότε επι της ουσίας "...ενδέχεται να θέσει εκ ποδών την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022”. Δηλαδή, εάν το ΣτΕ κρίνει υπερ του ΣΕΒ και καταργήσει τις τριετίες, τότε επί της ουσίας θα ακυρωθεί στην πράξη η κυβερνητική εξαγγελία για αύξηση του κατώτατου μισθού από 1.1.2022.

Ο εργατολόγος θέτει επί τάπητος και ένα ακόμα θέμα (στην περίπτωση αποδοχής των ισχυρισμών του ΣΕΒ για κατάργηση των τριετιών) που έχει να κάνει με το θέμα της αναδρομικότητας. Δηλαδή εάν το ΣτΕ θέσει θέμα αναδρομικής ισχύος, μισθωτοί θα κινδυνεύσουν να βρεθούν αντιμέτωποι και με πιθανές απαιτήσεις επιστροφής των επιδομάτων που έχουν ήδη λάβει από τον Φεβρουάριο του 2019 και μετά: "...Αυτό πέραν του έντονου κοινωνικού προβλήματος που θα δημιουργούσε (αναδρομική μείωση μισθών έως και κατά 30%) και της επιβάρυνσης των επιχειρήσεων με περαιτέρω γραφειοκρατικά βάρη (συμπλήρωση νέων ΑΠΔ, αντιδικίες με τους εργαζόμενους κ.ά.) θα ήταν και νομικά προβληματικό, αφού οι καταβολές των μισθών έγιναν χωρίς καμία επιφύλαξη δικαιώματος από τους εργοδότες. Δηλαδή, αν επικρατούσε ανασφάλεια δικαίου ως προς την υποχρέωση καταβολής των τριετιών θα έπρεπε ο κάθε εργοδότης να διατυπώνει ρητά την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός του στην διαδικασία καταβολής των επιδομάτων προϋπηρεσίας”, αναφέρει ο εργατολόγος.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου