ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΝΕΟ ΧΡΟΝΟ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 13η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ ΧΡΕΗ, ΝΕΟΣ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ, ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ "ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ" ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΣΕΛΗ !!!

 


Τι μεταδίδει το mononews.gr


Με προσεκτικά βήματα σχεδιάζεται στο Υπουργείο Οικονομικών η προετοιμασία για την 13η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία οδηγεί και στην τελική ευθεία για την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να… τσεκάρουν την πορεία της οικονομίας, αλλά και όλες τις εκκρεμότητες και τα ορόσημα στις 19 και 20 Ιανουαρίου. Λόγω της «έκρηξης» της μετάλλαξης «Όμικρον», δεν είναι ακόμα γνωστό αν θα πρόκειται για επίσκεψη με φυσική παρουσία ή μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο του 2022 για να εγκριθεί πολιτικά από το Eurogroup της 14ης Μαρτίου 2022.

Σημειώνεται πάντως, πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ελέγχεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και μετά την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Οι εκκρεμότητες

Οι εκκρεμότητες είναι αρκετές και έρχονται ως «ουρά» ακόμα και από το 2018 και το 2019, καθώς πολλές εξ’ αυτών παρουσίασαν σημαντικές καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας.

Μεταξύ άλλων, οι εκκρεμότητες της 13ης αξιολόγησης είναι:

ΑΑΔΕ: Η φάση δοκιμών για το διατερματικό πληροφοριακό σύστημα είσπραξης έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς, αλλά πλέον αναμένεται η πλήρης λειτουργία του να επιτευχθεί μόνο έως τον Απρίλιο του 2022.

ΕΝΦΙΑ: Οι αρχές έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν σε ριζικό «λίφτινγκ» του ΕΝΦΙΑ, με φόντο την ανακοίνωση των αντικειμενικών αξιών και εργάζονται για την οριστικοποίηση ενός σχεδίου με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, οι πληρωμές του φόρου αναμένεται να ξεκινούν το Μάρτιο του 2022.

Ληξιπρόθεσμα χρέη:

Το τεράστιο «στοκ» των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου πορς τον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί έως τέλος του 2021 και το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης έως τα μέσα του 2022. Η παρακολούθηση της προόδου γίνεται ήδη σε μηνιαία βάση ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

E-efka: Για τα θέματα της κοινωνικής πρόνοιας αρχές του 2022 πρέπει να ξεκινήσει η δοκιμαστική περίοδος εφαρμογής του προσδιορισμού της αναπηρίας, ενώ απαιτείται και συγκεκριμένη πρόοδος στην συγκρότηση και λειτουργία του e-ΕΦΚΑ.

Πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη:

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως το Φεβρουάριο του 2022. Η προγραμματισμένη αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που ανακοινώθηκε ήδη το 2019, έχει σημειώσει σημαντικές καθυστερήσεις. Το πρόσθετο προσωπικό θα επιτρέψει το άνοιγμα περίπου 60 νέων πρωτοβάθμιας υγείας μονάδων φροντίδας. Οι αρχές ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να εντείνουν τις προσπάθειες για την αύξηση του εργατικού δυναμικού που θα μπορούσε να υποστηρίξει καλύτερα τη μετάβασης προς μια ισχυρότερη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και δεσμεύτηκε να υποβάλει σχέδιο νόμου έως τον Δεκέμβριο του 2021 με σκοπό να υιοθετηθεί έως τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2022. Όσον αφορά στο νέο νομοθετικό πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων υγείας το ορόσημο για τα μέσα του 2022 είναι να επιτευχθεί μερίδιο 40 % κεντρικών δημοσίων συμβάσεων των συνολικών νοσοκομειακών δαπανών.

Αδειοδότηση επενδύσεων: Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην απλούστευση της νομοθεσίας για τις επενδύσεις, που εγκρίθηκε τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2021, αντίστοιχα. Παράλληλα, οι αρχές ενέκριναν πρόσφατα περαιτέρω νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση της οικονομικής δραστηριότητες που σχετίζονται με την εκπαίδευση που δεν περιλαμβάνονταν στο πεδίο εφαρμογής των προηγούμενων διατάξεων για τις απλοποιήσεις. Αυτές αφορούν ιδιωτικά ιδρύματα για επαγγελματική κατάρτιση, κολέγια, ιδιωτικά φροντιστήρια και γλώσσα κέντρα. Η εξουσιοδοτική παράγωγη νομοθεσία για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης των οικονομικών δραστηριοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Ιανουάριο του 2022.

Αποκρατικοποιήσεις: Σε ό,τι αφορά το Υπερταμείο έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση του στρατηγικού σχεδίου. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις ήδη το TAIΠEΔ ανακοίνωσε το δικό του επικαιροποιημένο σχέδιο για το 2022, εμπροσθοβαρές ώστε να καλύψει πλήρως τους στόχους, εκκινώντας από το project της νέας παραχώρησης της Αττικής Οδού και επιταχύνοντας τις παραχωρήσεις των 4 περιφερειακών λιμανιών (Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου).

Τέλος, θα πρέπει να προχωρήσουν οι εκκαθαρίσεις των υποθέσεων που έχουν υποβάλει αίτηση στο λεγόμενο Νόμο Κατσέλη, ενώ έχει καθυστερήσει η λειτουργία του νέου φορέα διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων, στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού νόμου. Πρόκειται για τον φορέα που θα αποκτά τα ακίνητα των δανειοληπτών, οι οποίοι πτωχεύουν και θα αποκτούν το δικαίωμα καταβολής μηνιαίου ενοικίου, αλλά και επαναγοράς του μετά από μια περίοδο 12 ετών. Ο φορέας αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος Μαρτίου 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου