ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΛΙΝΤΝΕΡ: Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΙΚ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ΣΟΪΜΠΛΕ !!!

 


Για ετοιμαστείτε σιγά σιγά για νέα μνημόνια...


Ο «μικρός Σόιμπλε», όπως αποκαλείται -όχι αδίκως- ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά που τον ήθελαν ακλόνητο φαβορί για τη θέση του ΥΠΟΙΚ, ο Λίντερ μένει να φανεί αν θα πιστοποιήσει τη φήμη που τον ακολουθεί. Θιασώτης του δόγματος Σόιμπλε, υπέρμαχος της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, πολέμιος των αλλαγών στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ο επικεφαλής του FPD δεν αποτελεί την επιλογή που θα επιθυμούσε η Αθήνα…

Ο Λίντνερ έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής για τη οικονομικό-πολιτική του θεώρηση, που έχει επιρροές από το δόγμα Σόιμπλε, το οποίο κυριάρχησε στη Γερμανία και διαφέντευσε επί τουλάχιστον μια δεκαετία την Ευρώπη. Ενδεχομένως να εμφανιστεί ως «βασιλικότερος του Βασιλέως» από τον διάσημο προκατοχό του, τον οποίο δεν είχε διστάσει να χαρακτηρίσει ως «μαλθακό» απέναντι στον απείθαρχο ευρωπαϊκό Νότο… Μοιάζει, πάντως, σχεδόν βέβαιο, ότι ο Λίντνερ θα επιχειρήσει να επαναφέρει στο προσκήνιο τις νόρμες και το αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας, δημοσιονομικής πειθαρχίας, που επέβαλε η Γερμανία στα χρόνια τη παντοκρατορίας του Σόιμπλε.

Τα τελευταία χρόνια και λόγω της πανδημίας που σάρωσε την Ευρώπη, η Μέρκελ και εν γένει ο γερμανικός μηχανισμός-διευθυντήριο, είχαν πάρει αποστάσεις- απομακρυνθεί από το περίφημο δόγμα Σόιμπλε, συναινώντας στη χαλάρωση της δημοσιονομικής λιτότητας. Έκαναν βήματα προς τον κοινό δανεισμό εντός της Ε.Ε. και κυρίως «επέτρεψαν» τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων εργαλείων χρηματοδότησης, προς ενίσχυση των πληγεισών χωρών, όπως η Ελλάδα.

Ο νέος Γερμανός Οικονομικών, όμως, έχει τη βούληση να τα αλλάξει όλα. Θεωρείται βέβαιο ότι θα επαναφέρει το ζήτημα της μείωσης του χρέους της Ευρωζώνης και της εφαρμογής αυστηρών δημοσιονομικών-νομισματικών κανόνων. Κυρίως, όμως απορρίπτει χωρίς δεύτερη σκέψη τις προτάσεις που έρχονται από τον ευρωπαϊκό Νότο (και την Ελλάδα), για αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωζώνη πρέπει να επανέλθει άμεσα στον σκληρό και αυστηρό πυρήνα-πλαίσιο των λελογισμένων δημοσιονομικών, χωρίς να επιτρέπονται αποκλίσεις από τους ορισθέντες στόχους.

Η Ελλάδα, χάρη στη ρήτρα διαφυγής που της προσφέρει δημοσιονομική ευελιξία και την απαλλάσσει από την επίτευξη μακροοικονομικών στόχων, οι οποίοι θα ήταν ανεδαφικοί υπό τις παρούσες συνθήκες, και με βασικό άξονα στήριξης τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, βαδίζει στο μονοπάτι της ανάκαμψης. Η παρουσία του Κρίστιαν Λίντνερ στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δημιουργεί ανησυχίες, για αλλαγή επί τα χείρω των δεδομένων και εκτροχιασμό του προγραμματισμού, σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο.

Η Ελλάδα καθώς και άλλες χώρες, κυρίως του Νότου επιθυμούν συνέχισης της δημοσιονομικής ευελιξίας και την τροποποίηση του πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της Ευρωζώνης, προκειμένου να καταστεί ευνοϊκότερη και πιο αλληλέγγυα για τα ασθενέστερα οικονομικώς κράτη. Ο Κρίστιαν Λίντνερ, πάντως, έχει τελείως διαφορετική άποψη, την οποία δεν έκρυψε τα προηγούμενα χρόνια και έχει την ευκαιρία να την εφαρμόσει άμεσα…

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου