Από το capital.gr
Χωρίς δράματα φαίνεται ότι κλείνουν τα θέματα που άνοιξε η Eurostat στον τελευταίο έλεγχο των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων που έκανε τον περασμένο μήνα.
Εξετάζοντας τις εγγυήσεις του δημοσίου επικεντρώθηκε και σε αυτές που έδωσε το δημόσιο για το πρόγραμμα "Ηρακλής", που στόχο είχε την μείωση των κόκκινων δανείων. Με αφορμή μια τιτλοποίηση δανείων ύψους 7,5 δισ. ευρώ από την Eurobank, θεώρησε ότι την εγγύηση ύψους 2,4 δισ. ευρώ που έδινε το δημόσιο μη επαρκή, ενώ και η μεταβίβαση δανείων υστερούσε σε σχέση με το επιχειρηματικό σχέδιο. Με αυτά τα δεδομένα οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχή εκτίμησαν ότι το σύνολο των εγγυήσεων ύψους 23,3 δισ. ευρώ που παρείχε το δημόσιο στο πρόγραμμα Ηρακλής είναι επισφαλείς και άρα θα πρέπει να καταγραφούν στο χρέος. Κάτι τέτοιο θα αύξανε το χρέος της γενικής κυβέρνησης πάνω από το 210% του ΑΕΠ.
Η απάντηση που πήρε γραπτώς ήταν ότι το σχέδιο Ηρακλής έχει λάβει την έγκριση τόσο της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DGComp), όσο και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Τραπεζών (SSM). Υπενθυμίστηκε επίσης από την ελληνική πλευρά, ότι στην εσωτερική διαβούλευση που προηγήθηκε των εγκρίσεων του σχεδίου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμμετείχε με εκπροσώπους της και ίδια η Eurostat, η οποία δεν είχε προβάλει ενστάσεις για το ελληνικό σχέδιο. Η συμμετοχή της ίδιας υπηρεσίας που έρχεται τώρα να αμφισβητήσει την τότε στάση της, αποδεικνύεται και από την εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ των δύο πλευρών.
Το πιο ισχυρό - ίσως - επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ήταν το είναι το APS "Ηρακλής" ήταν πανομοιότυπο με αυτό που υλοποίησε το 2016 και 2017 η Ιταλία, το οποίο παρουσίασε τα ίδια επιμέρους προβλήματα. Τότε όμως δεν υπήρξε ανάλογη παρατήρηση για εγγραφή των εγγυήσεων προς το αντίστοιχο Ιταλικό APS στο - επίσης υψηλό - δημόσιο χρέος της γειτονικής χώρας . Όλα αυτά μάλλον έπεισαν τους ελεγκτές οι οποίοι δείχνουν πια να μην επιμένουν στην παρατήρηση τους, αφού διαφορετικά θα βρίσκονταν εκτεθειμένοι.
Ο φορέας διαχείρισης ακινήτων
Εκτός όμως από τις εγγυήσεις του προγράμματος "Ηρακλής", τα στελέχη της Eurostat εντόπισαν και άλλου "κρυφό χρέος". Στην εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα προβλέπεται ως γνωστό η δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης ακινήτων. Ο φορέας αυτός θα αγοράζει από τις τράπεζες τα ακίνητα των νοικοκυριών που δηλώνουν πτώχευση και θα τα διαχειρίζεται για 12 έτη. Στο διάστημα αυτό τα νοικοκυριά που αποδίδουν το σπίτι τους, θα μπορούν να το χρησιμοποιούν, πληρώνοντας ένα ενοίκιο το οποίο μπορεί σε επιπτώσεις αποδεδειγμένης οικονομικής ένδειας να επιδοτείται από το κράτος. Χωρίς να έχουν γνώση για το νομικό καθεστώς του νέου φορέα, τα στελέχη της Eurostat έκαναν την παρατήρηση ότι ο φορέας θα πρέπει να ενταχθεί στον κατάλογο των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Κατά συνέπεια, τα χρήματα που θα δίνονται για να εξαγοραστούν τα ακίνητα όσων πτωχεύουν, θα πρέπει να εγγράφονται στο έλλειμμα και κατ' επέκταση και το χρέος. Εδώ, η απάντηση είναι πιο απλή και θα δοθεί οριστικά με το νομοσχέδιο για την σύσταση και την λειτουργία του φορέα, που θα κατατεθεί μέσα στο μήνα στην Βουλή. Στο κείμενο του νόμου, θα ξεκαθαρίζεται σαφώς ότι την πλειοψηφία του φορέα θα έχουν ιδιώτες επενδυτές και η εταιρία θα έχει δραστηριότητα διαχείρισης ακινήτων. Άρα εκτός από δαπάνες, θα έχει και έσοδα. Οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες ενημερώθηκε σχετικά κατά τον έλεγχο και απέσυραν και αυτήν τους την παρατήρηση.
Αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου, θεωρούν ότι το διπλό χτύπημα της Eurostat , δεν ήταν απολύτως τυχαίο. Τόνιζαν ότι μοιάζει περισσότερο με πρόωρη προειδοποίηση σε ένα υπερχεωμένο κράτος να μην κάνει κατάχρηση της δημοσιονομικής ευελιξίας που θα συνεχιστεί και το 2022 .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου