«Ο ορισμός των ΜμΕ δεν άλλαξε και αυτό στερεί πόρους του ΕΣΠΑ 2021-27 από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα από τις 820 χιλιάδες επιχειρήσεις, μόνο οι 40.000 έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης.
«Τι νόημα έχει ένα ευρωπαϊκό κονδύλι όταν δεν μπορούν να το πάρουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω των τραπεζικών φίλτρων; Μετά την κρίση θα έπρεπε τα όρια να αλλάξουν γιατί όλα τα μεγέθη μίκρυναν. Ο τζίρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έπεσε λόγω του ότι οι δραστηριότητες αποδυναμώθηκαν, σε αντίθεση με κάποιους κλάδους όπως των φαρμάκων και των τροφίμων. Ακόμα και τα ΑΕΠ των κρατών μειώθηκαν μέσα στην κρίση και θα έπρεπε ο ορισμός της μικρομεσαίας επιχείρησης να αλλάξει.
Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στάνταρ, προβλέπεται προς τις μΜε να κατευθυνθούν 1.5 δισεκατομμύριο ευρώ, ποσό πολύ μικρό μπροστά στο σύνολο των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείο Ανάκαμψης.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφτεί το θέμα πιο μεθοδικά και πρακτικά γιατί σε αυτές τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως και τέσσερις εργαζόμενος, εργάζεται 1.5 εκατομμύριο κόσμος και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για το πως να συγχωνευτούν, όπως προτείνεται. Και βέβαια δεν μας έχουν πει αν η εταιρεία που θα συγχωνευτεί θα έχει νέο ΑΦΜ ή θα απορροφηθεί από την μεγαλύτερη και άρα θα εξαφανιστεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ 678 χιλιάδες επιχειρήσεις που απασχολούν από 0 έως 9 άτομα κάνουν τζίρο 71 δισεκατομμύρια ευρώ και απασχολούν το 93% του εργατικού δυναμικού. Οι επιχειρήσεις από δέκα έως 49 άτομα προσωπικό είναι στη χώρα μας 36.000 και κάνουν τζίρο 54 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι 550 και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ κάνουν 85 δισεκατομμύρια τζίρο και απασχολούν μη μετρήσιμο ποσοστό απασχόλησης, δηλαδή κάτω από την ποσοστιαία μονάδα.Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το 99% και απασχολούν το 89% των εργαζομένων. Αυτή είναι η οικονομική μας γεωγραφία κι αν μείνει εκτός τραπεζικού δανεισμού είναι θέμα χρόνου να εμφανίζονται δυσμενή δεδομένα για την ανεργία και την οικονομία συνολικά.
Αυτό το πολιτικό σχέδιο εμείς σαν μικρομεσαίες οργανώσεις και φορείς προσπαθούμε να πιέσουμε με προτάσεις και στοιχεία τεκμηριωμένα να δείξουμε ότι είναι προβληματικό. Επίσης προσπαθούμε να ενημερώσουμε την πολύ μικρή και μεσαία επιχείρηση με τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Στα προγράμματα αυτά το 40% χρηματοδοτεί η Αναπτυξιακή Τράπεζα, το 40% η συστημική και το 20% η επιχείρηση, βοηθώντας την να αντεπεξέλθει. Έχουμε πληρώσει τρείς φορές την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δυστυχώς βλέπουμε ότι δεν ανταποκρίνονται».
Σχετικά με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία, ο κ Κορκίδης σημείωσε: «Οι ΜμΕ πρέπει να μετατρέψουμε το αναγκαίο κακό των επιπλέον μέτρων σε ευκαιρία για την ανάδειξη της καλύτερης και ασφαλούς εξυπηρέτησης των πολιτών. Στα μικρά καταστήματα, ο πολίτης θα εξυπηρετείται καλύτερα και δεν θα περιμένει στις ουρές όπως στα πολυκαταστήματα και στα εμπορικά κέντρα. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες κι είναι γεγονός ότι όλα αυτά τα μέτρα δεν μας διευκολύνουν. Αντίθετα μας δυσκολεύουν γιατί έχουν κόστος και ως διαδικασία, αλλά πρέπει να το δούμε ως πρόληψη και ως προστασία».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου