ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

ΕΣΤΙΑΣΗ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.000 ΛΟΥΚΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 18ΜΗΝΟ !!!

 



Με «λουκέτο» απειλούνται τρεις στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που πήρε πρόσφατα η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα εκτοξεύσουν τις πτωχεύσεις στην αγορά, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου. Ειδικότερα, εάν για εφέτος βάσει των υπολογισμών μπουν 2.000 «λουκέτα» στον κλάδο, με ασθενική κίνηση το τελευταίο δίμηνο ο αριθμός αυτός θα εκτοξευθεί, όπως υποστηρίζουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την έναρξη της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020, μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, έχουν καταγραφεί πάνω από 1.000 «λουκέτα» στον κλάδο της εστίασης σε όλη τη χώρα.

Η εστίαση, εξάλλου, συνιστά έναν από τους πιο πολυπληθείς κλάδους δραστηριοποίησης στη χώρα μας, με πάνω από 80.000 επιχειρήσεις και 400.000 εργαζομένους, ενώ πανελλαδικά τους τελευταίους 18 μήνες έχει υποστεί ζημίες άνω των 2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, τις 182 ημέρες του τελευταίου λοκντάουν, που τερματίστηκε τον περασμένο Μάιο, ο χαμένος τζίρος υπολογίζεται σε 0,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ).

Έρευνα άλλωστε του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) επισημαίνει ότι:

● Το πρώτο εξάμηνο του 2020, το 85,7% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωσε μείωση του κύκλου εργασιών. Η μεσοσταθμική μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις αυτές ήταν 60,1%.

● Το δεύτερο εξάμηνο του 2020, το 77,9% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωσε μείωση του κύκλου εργασιών. Η μεσοσταθμική μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις αυτές ήταν 59,4%.


● Το δεύτερο εξάμηνο του 2021, το 68% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωσε μείωση του κύκλου εργασιών. Η μεσοσταθμική μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις αυτές ήταν 51,8%.


● Τον Ιούλιο του 2021, το 28,9% των επιχειρήσεων του κλάδου ανέφερε ότι δεν είχε καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, ενώ 10,3% δήλωνε ότι είχε ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούσαν για λιγότερο από έναν μήνα.

Επιπλέον σχεδόν μία στις τρεις επιχειρήσεις εστίασης έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον πρώην Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και προς την εφορία, διότι οι επιπτώσεις των νέων μέτρων στην εστίαση μεταφράζονται σε απώλεια τζίρου έως και 50% στο πρώτο διήμερο εφαρμογής τους και έως και 80% τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου.

Εκτός πίστωσης οι 7 στους 8

Και ενώ αυτά συμβαίνουν μόνο στον χώρο της εστίασης, στοιχεία της Eurobank που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας επισημαίνουν ότι από τις 800.000 συνολικά επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα μόνο οι 100.000 έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό! Δηλαδή επτά στις οκτώ επιχειρήσεις στη χώρα μας είναι – με τον έναν ή τον άλλον τρόπο – αποκλεισμένες από την τραπεζική ρευστότητα.

Μάλιστα, πολλές από αυτές δεν μπορούν να πάρουν τραπεζικό δάνειο λόγω του μεγέθους τους, με τους ιδιοκτήτες τους να αναγκάζονται να πάρουν καταναλωτικό δάνειο ή ακόμη και στεγαστικό ή επισκευαστικό, προκειμένου να βάλουν «ζεστό χρήμα» στα ταμεία τους.

Το ζήτημα αυτό αναδεικνύει και το γεγονός ότι το έλλειμμα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι τριπλάσιο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη χώρα μας, δηλαδή φθάνει το 14% έναντι 4% στην Ευρωζώνη, επομένως η εικόνα φαντάζει καταστροφική.

Εδώ μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί ότι το έλλειμμα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες διευρύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρά τη σημαντική αύξηση των χρηματοδοτήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπήρξε το 2020 και στις αρχές του 2021 μέσα και από τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που στήριξαν και τη διεύρυνση των πιστοδοτήσεων από την πλευρά των τραπεζών, σε συνδυασμό με τις άμεσες ενισχύσεις που έλαβαν οι επιχειρήσεις από το κράτος, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Δύσκολα στη βόρεια Ελλάδα

Όλα αυτά συμβαίνουν στην περίοδο των ανατιμήσεων, των ακριβών πρώτων υλών αλλά και της πανδημίας. Πρόκειται για δύσκολα δεδομένα που αφορούν την πλειονότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Για τους λόγους αυτούς ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) και η Ομοσπονδία Εμπορίου Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής – Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΟΕΠΕΚΑΜΘ) καλούν την κυβέρνηση να αναιρέσει άμεσα τα νέα μέτρα που αφορούν το λιανεμπόριο, ενώ αρνητική κριτική εκφέρει και η διοίκηση της ΠΟΒΑΚΩ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών), σε συνέχεια των έντονων αντιρρήσεων που έχει εκφέρει ο κλάδος της εστίασης, και θέτουν θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού από τις μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου.

Τα νέα μέτρα, σύμφωνα με τον ΕΣΘ, προκαλούν μεγάλο προβληματισμό και απογοήτευση στο λιανεμπόριο, ενώ χαρακτηρίζει αδιανόητο τον διαχωρισμό των καταστημάτων από τα σούπερ μάρκετ και τις συγκοινωνίες.

Η ΟΕΠΕΚΑΜΘ τονίζει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί το εμπόριο να «πληρώσει το μάρμαρο» για μια ακόμη φορά, σημειώνοντας ότι προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος των εμπορικών καταστημάτων και υπέρ των υπεραγορών τροφίμων που πωλούν βιομηχανικά είδη του εμπορίου. Καταστροφικά χαρακτηρίζει τα νέα μέτρα και ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ και πρόεδρος του Συλλόγου Κοσμηματοπωλών Θεσσαλονίκης (ΣΚΩΘ) Πέτρος Καλπακίδης, τονίζοντας ότι έρχονται ως «κερασάκι» σε ένα τεράστιο «τσουνάμι» που έχει δεχθεί η αγορά, όπως επίσης και ότι «αφενός δεν μπορούν να εφαρμοστούν όσον αφορά τη διενέργεια ελέγχων από τους καταστηματάρχες, αφετέρου προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων από τις μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες».
Μείον 40% οι πελάτες

Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι απόψεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), η οποία επισημαίνει ότι τα νέα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση είναι ένα είδος άτυπου λοκντάουν. «Τα περιοριστικά μέτρα έχουν επιφέρει μείωση της επισκεψιμότητας στα καταστήματα, χάνουμε ένα ποσοστό πελατών της τάξης του 40% περίπου, διότι η πλειονότητα των ανεμβολίαστων δεν μπαίνει στα καταστήματα, αρνείται να έρθει, κάνει ένα μποϊκοτάζ θα μπορούσε να πει κάποιος. Αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία που έχουμε από τον κλάδο της εστίασης» λέει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος) και της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων) Γιώργος Καββαθάς.

«Για παράδειγμα το περασμένο σαββατοκύριακο στα 600 σκαναρίσματα QR μόνο τα επτά ήταν ανεμβολίαστων. Που σημαίνει ότι δεν υπάρχει προσέλευση ανεμβολίαστων. Επιπλέον δημιουργεί προβλήματα βάζοντας πρόστιμα σε επιχειρήσεις για περιπτώσεις που είναι πάρα πολύ δύσκολο να προλάβει η ίδια η επιχείρηση.

Για παράδειγμα, στον εξωτερικό χώρο ενός καταστήματος που βρίσκεται σε πέρασμα, πλατείες ή πεζόδρομους, περνάει κόσμος και κοντοστέκεται ή κάθεται για λίγα λεπτά σε μια παρέα όπου είναι ήδη ελεγμένοι και εμβολιασμένοι, χωρίς να πέσει στην αντίληψη των καταστηματαρχών. Εάν εκείνη τη στιγμή μπουν ελεγκτές, το πρόστιμο είναι τεράστιο, 5.000 ευρώ και 15 μέρες σφράγιση, ισοδυναμεί για πολλές επιχειρήσεις με ‘‘λουκέτο’’. Υπάρχουν επιχειρήσεις που έπειτα από τέτοια επιβολή δεν κατάφεραν να ξανανοίξουν γιατί ήταν η χαριστική βολή, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» τονίζει ο Γ. Καββαθάς.

«Τα μέτρα δεν είναι οριζόντια, αφορούν ορισμένους κλάδους της οικονομίας (εστίαση, λιανικό εμπόριο, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, κομμωτήρια κ.ά.), αφήνουν εκτός τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σούπερ μάρκετ, την Εκκλησία. Συνεπώς, κατά τη δική μου άποψη, δεν πρόκειται για υγειονομικά μέτρα, αλλά για μοχλό πίεσης και μέτρα τιμωρητικού χαρακτήρα. Όμως η κυβέρνηση δεν τιμωρεί μόνο τους ανεμβολίαστους, αλλά και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο ανεμβολίαστος πολίτης, δηλαδή, μπορεί να μπει στο μετρό, στο λεωφορείο, να πάει στο σούπερ μάρκετ ή σε ένα κατάστημα τροφίμων, σε ένα φαρμακείο, στην εκκλησία. Αλλά δεν μπορεί να πάει να κάτσει σε μια καφετέρια».

ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου