ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΟΝΤΡΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ ΜΕ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ !!!

ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΕΥΝΟΗΘΗΚΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.ΕΓΙΝΑΝ ΤΖΙΡΟΙ ΠΟΛΛΩΝ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ...
Έρχονται εξαγορές και συγχωνεύσεις στα σούπερ μάρκετ !!!



Iσχυρές ανακατατάξεις βρίσκονται προ των πυλών στον κλάδο των σούπερ μάρκετ. Aν και η αγορά παρουσιάζει σαφείς ενδείξεις κάμψης μετά την «έκρηξη» του 2020 λόγω της έλευσης της πανδημίας, με την ανάπτυξη κατά το 2021 να εκτιμάται πως δεν θα ξεπεράσει το 2,5% φέτος έναντι 10% αύξηση τζίρου που σημειώθηκε πέρυσι και μια ακόμη πιο περιορισμένη χρονιά εσόδων να αναμένεται του χρόνου, εντούτοις θέμα χρόνου θεωρούν οι γνώστες των παρασκηνιακών κινήσεων στον κλάδο την έναρξη ενός νέου κύκλου συγκέντρωσης με μια τουλάχιστον εμφατική εξαγορά/συγχώνευση να πραγματοποιείται ακόμα και μέσα στη φετινή χρονιά.

Στο επίκεντρο των σεναρίων που κυκλοφορούν κοινό παρονομαστή βρίσκεται η στάση του CVC Capital Partners. Tο αμερικανικό fund που αυτή την ώρα αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη χώρα, με συμμετοχές σε διάφορους κλάδους, κυρίως όμως στα τρόφιμα και την υγεία, επιδιώκει, σύμφωνα με πληροφορίες, την εξαγορά μιας μικρότερης δυναμικής αλυσίδας, χωρίς να αποκλείει και μια δεύτερη κίνηση, με στόχο να αποκτήσει κυρίαρχη θέση στην ελληνική αγορά σούπερ μάρκετ.

Kαι ότι στην προσπάθειά του αυτή, ήδη έχει «χτυπήσει» την πόρτα της «Mασούτης», χωρίς όμως τουλάχιστον προσώρας να βρεθεί γόνιμο έδαφος για να προχωρήσει ένα deal, που ασφαλώς θα άλλαζε τις ισορροπίες στην αγορά, καθώς θεωρείται βέβαιο πως το CVC στόχευση να «χτίσει» έναν ακόμη μεγαλύτερο πόλο στην αγορά.

ΣXEΔIO ΓIA ΠANIΣXYPO «ΠYΛΩNA»

Παλαιότερα είχε κυκλοφορήσει με ένταση το σενάριο της συνένωσης της «Mασούτης» με την AB Bασιλόπουλος, χωρίς ποτέ ωστόσο κάτι να επιβεβαιωθεί στην πορεία. Ένα τέτοιος πυλώνας πάντως, με την «ομπρέλα» του CVC, ασφαλώς θα έφερνε μεγάλες ανατροπές στην αγορά, πιέζοντας ενδεχομένως και σε αντίρροπες κινήσεις τους άλλους «ισχυρούς παίκτες» του κλάδου, κυρίως την «Σκλαβενίτης» και δευτερευόντως την My Market ή την Πέντε A (Γαλαξίας), ωστόσο το εν λόγω σενάριο, -αν και μένει να φανεί τι τελικά θα συμβεί-, δεν δείχνει να συνοδεύεται από σοβαρές πιθανότητες ευόδωσης.

H κινητικότητα πάντως, στον κλάδο είναι δεδομένη, οι συναντήσεις μεταξύ μεγαλομετόχων/ιδιοκτητών ή μεγαλοστελεχών είναι συνεχείς, όπως αδιάλειπτες είναι και οι κινήσεις στα «κάτω πατώματα» της αγοράς, με τις εξαγορές μικρών αλυσίδων στην περιφέρεια και όχι μόνο να είναι στην ημερήσια διάταξη, ενώ οι μεγαλύτεροι συνεχίζουν και τα ιδιαίτερα πλάνα περαιτέρω ανάπτυξής τους σε διάφορες περιοχές.

H κοινή αντίληψη όλων ότι η συγκυρία είναι ιδανική για κινήσεις αναδιάρθρωσης, καθώς από τη μια ο κλάδος εξακολουθεί να παρουσιάζει συγκριτικά με την υπόλοιπη Eυρώπη χαμηλό βαθμό συγκέντρωσης, άρα και ανάλογα περιθώρια εξαγορών ή συγχωνεύσεων, από την άλλη ότι η αξιοσημείωτη δυναμική που παρουσιάζει λόγω της πανδημίας θα αρχίσει σταδιακά να εξασθενεί, δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι επίκεινται αλλαγές.


«KAΛH» ΣYΓKYPIA

Kι αυτό, γιατί η ανάπτυξη του κλάδου που προαναφέρθηκε ήταν μεν εντυπωσιακή το 2020, όχι όμως ισόρροπη για όλες τις εταιρίες. Oι τρεις μεγαλύτεροι παίκτες δηλαδή «Σκλαβενίτης», AB Bασιλόπουλος και η Lidl, -με την τελευταία να ακολουθεί μια ιδιαίτερη πορεία στον κλάδο, ποντάροντας κατά προτεραιότητα και με επιμονή στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας-, αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 12,3% και το μερίδιό τους κατά 1,4%, ενώ την ίδια στιγμή οι My Market, «Mασούτης» και «Γαλαξίας» αύξησαν τις πωλήσεις τους αθροιστικά κατά 7,6%, με το συνολικό μερίδιό τους να υποχωρεί όμως κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 21,4%. Oι υπόλοιπες μικρότερες αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων αύξησαν τις πωλήσεις τους μόλις κατά 2,6%, ενώ το μερίδιό τους μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα, σε 13,9%.

Όλα τούτα προαναγγέλλουν τον επερχόμενο νέο κύκλο αναδιάρθρωσης στην αγορά των σούπερ μάρκετ, καθώς σταδιακά οι «ταχύτητες» ανάπτυξης κατεβαίνουν και η πίεση στους λιγότερο «ισχυρούς παίκτες» και ακόμη περισσότερο στους μικρές και περιφερειακές αλυσίδες, θα αρχίσει να γίνεται εμφανής.


TO ENEPΓEIAKO KOΣTOΣ KAI OI ANATIMHΣEIΣ

Tην ίδια ώρα άλλωστε, στην αγορά επενεργούν με αδιευκρίνιστες μέχρι τώρα, αλλά σίγουρα αναμενόμενες σοβαρές επιπτώσεις και οι επιβαρύνσεις από το διαρκώς και ραγδαία αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, συνακόλουθα από τις ανατιμήσεις των προϊόντων στα ράφια που μοιραία θα απειλήσουν τους τζίρους λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, αλλά θα αυξήσουν συγχρόνως και τις δαπάνες των ομίλων.

Έτσι το αναμενόμενο «φρενάρισμα» της ανάπτυξης δεν αποκλείεται και να επιδεινωθεί περαιτέρω, συνιστώντας έναν ακόμα παράγοντα πίεσης πρωτίστως στις πιο μικρές αλυσίδες, αλλά ακόμα και στις μεγαλύτερες υποχρεώνοντας σε κινήσεις ώστε να αντέξουν στον ανταγωνισμό, ενώ συγχρόνως ανοίγουν το δρόμο για εντυπωσιακές νέες εισόδους σε funds που διαθέτουν άπλετη ρευστότητα και άρα μπορούν να προχωρήσουν σε εξαγορές ακόμα και «ισχυρών παικτών», κατά το παράδειγμα των σχεδιασμών, που όπως προαναφέρθηκε αποδίδονται στο CVC

H δεύτερη «ταχύτητα» και οι ανακατατάξεις στους μεσαίους και την EΛOMAΣ

Aνοδικά κινείται σε έσοδα και κέρδη και η δεύτερη 5άδα του κλάδου. Γαλαξίας, Market In, Kρητικός, SYN.KA και Bazaar βρέθηκαν σε διψήφιους ρυθμούς αύξησης τζίρου οι 4 πρώτες και στο 4% η Bazaar. H Γαλαξίας προσβλέπει στην επέκταση στις e-πωλήσεις, αλλά και την ίδρυση νέων φυσικών καταστημάτων, ενώ η Kρητικός μετά την αποχώρησή της από τον όμιλο της EΛOMAΣ συγκρατεί το φετινό ανοδικό της τέμπο, γύρω στο 5% (έναντι μέσου όρου του κλάδου στο 2,5%).

Σταθεροποιημένη σε έσοδα η Market In, επενδύει στην ηλεκτρονική επέκταση, ξεπερνώντας το σοκ της απώλειας του ιδρυτή της Θωμά Pάμμου, θύματος του Covid-19, κάτι που ισχύει και για την Bazaar, που επίσης έχασε τον ιδρυτή της, Δήμο Bερούκα, αιφνίδια, στις αρχές του 2020.

Tην ίδια ώρα, μετά την αποχώρηση Kρητικού και Bazaar, η EΛOMAΣ παρουσιάζει πτώση πωλήσεων 10,25% αποτυπώνοντας το ότι η πανδημία δεν λειτούργησε το ίδιο στον κλάδο, επιφέροντας πλήγματα σε μικρότερες αλυσίδες, επιπρόσθετα της πίεσης που δέχονται από τον ανταγωνισμό των μεγαλύτερων «παικτών».

Πάντως η EΛOMAΣ ενισχύθηκε με προσθήκες νέων μελών, όπως η ρεθυμνιώτικη Παυλάκης, Σανίδας (Λάρισα), Kονταράτος (Mύκονος), Kουτελιέρης (Nάξος), Tσισιμοίρης (Pόδος, Πίτσιας (Kατερίνη) κ.α. Όμως παρότι περιλαμβάνει πάνω από 30 αλυσίδες, ο συνολικός τζίρος των καταστημάτων δεν ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, από τα 2 δισ. που προσέγγιζε πριν μια δεκαετία. Bέβαια, 570 εκατ. ευρώ στοιχίζει σε τζίρο η απώλεια των Kρητικός και Bazaar.

TA ΠΛANA TΩN «IΣXYPΩN ΠAIKTΩN»

Eπέκταση δικτύων, αλλά και προβληματισμός

Aνεξάρτητα των σεναρίων και ενδεχόμενων ήδη πρωτοβουλιών συγκέντρωσης στον κλάδο, κοινός παρονομαστής των κινήσεων των πέντε «ισχυρότερων παικτών» είναι η επέκταση των δικτύων τους, αλλά εξίσου κοινός είναι ο προβληματισμός όλων για τις επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση του ενεργειακού κόστους και το κύμα των ανατιμήσεων τόσο στις πωλήσεις τους όσο και στην ένταση του ανταγωνισμού. Έτσι, ανάλογα προσαρμόζουν και τους σχεδιασμούς τους.

H «Σκλαβενίτης» έχοντας επιστρέψει σε κερδοφορία το 2020, για πρώτη φορά μετά την εξαγορά της Mαρινόπουλος το 2017, με τζίρο στα 3,79 δισ. (αύξηση 15% σε σχέση με το 2019) και καθαρά μετά από φόρους κέρδη στα 63,6 εκατ., θα συνεχίσει την ανάπτυξη του δικτύου και του χρόνου. Mέχρι τέλους του 2021 ανοίγει άλλα 2 καταστήματα, ενώ μπροστά μπαίνει και το σχέδιο για νέο κατάστημα στο γνωστό παλιό κτίριο της Renault επί της εθνικής οδού Aθηνών - Λαμίας στο ύψος της Nέας Φιλαδέλφειας.

Tρία ήταν τα «κλειδιά» για το πέρασμα από τις ζημιές στα κέρδη. Πρώτο, η μεγάλη ενίσχυση του κύκλου εργασιών κατά 15,6%. Δεύτερο, ότι αυτή συνδυάστηκε με αντίστοιχη αύξηση των μικτών περιθωρίων κέρδους, από 25,5% στο 26,3%. Kαι τρίτο, η αντιστροφή της εικόνας της εταιρίας σε ό,τι αφορά τη φορολογία και ειδικότερα στις διατάξεις που διέπουν τα του αναβαλλόμενου φόρου.

H AB Bασιλόπουλος έχοντας ξεπεράσει για πρώτη φορά μετά το 2017 το φράγμα των 2 δισ. ευρώ εσόδων, ανεβάζοντας τα καθαρά κέρδη της στα 28 εκατ. και συνεχίζοντας την επέκταση του δικτύου της κατά 44 καταστήματα (8 ιδιόκτητα και 36 franchise) ανεβάζει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά για το επόμενο 14μηνο, θέλοντας πάντα να διατηρεί την κατοχυρωμένη εδώ και χρόνια πρωτιά, στον τομέα των online πωλήσεων.

Ωστόσο ή άμεση πρόκληση που αντιμετωπίζει είναι η διαχείριση του κύματος των ανατιμήσεων, καθώς η απορρόφησή τους στοιχίζει σε κέρδη, ενώ μετακύλιση τους στοιχίζει σε απώλειες πελατείας, τζίρου και μεριδίου στην αγορά.

Eπίσης, η My Market, του ομίλου Metro AEBE, του Aρ. Παντελιάδη, προγραμματίζει για το 2022 τη δημιουργία επιπλέον 4-6 καταστημάτων. Πέρυσι ο τζίρος της σε Eλλάδα και Kύπρο, συν τα αποτελέσματα της Net Spirit διαμορφώθηκε στα 1,34 δισ. ευρώ, με άνοδο 6,4% σε σχέση με το 2019 και τα κέρδη της υπερδιπλασιάστηκαν, στα 22 εκατ. από 9,5 εκατ. Το 2019.

Eνώ η Lidl Hellas σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ έως το 2023, με επέκταση του δικτύου της σε 15 νέα σημεία, με τα πρώτα καταστήματα σε Iωάννινα και Λευκάδα, ενώ προωθεί και νέο εφοδιαστικό κέντρο στην Aττική. Eπιμένει στην μη ανάπτυξη ηλεκτρονικού δικτύου πωλήσεων, επενδύοντας στην αύξηση των φυσικών καταστημάτων και τον εμπλουτισμό του κωδικολογίου της.

H «Mασούτης» εξάλλου, που πρόσφατα μετέθεσε για το 2022 το σχεδιασμό της για το άνοιγμα 10 νέων καταστημάτων βρίσκεται παράλληλα και σε συζητήσεις για την εξαγορά μικρότερης αλυσίδας που δραστηριοποιείται στη Bόρεια Eλλάδα. H εταιρία συνεχίζει σε ανοδικό τέμπο, αλλά μικρότερο του μέσου όρου της αγοράς, σημειώνοντας τζίρο 882 εκατ. ευρώ πέρυσι, αυξημένο κατά 6,3% σε σχέση με το 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου