Μειώθηκαν στα 422 δισ. τα κόκκινα δάνεια στην Ευρωζώνη - Στην Ελλάδα το υψηλότερο ποσοστό
Τα κόκκινα δάνεια στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης μειώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο στο χαμηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις 114 μεγαλύτερες τράπεζες της ζώνης του ευρώ υποχώρησαν στα 422 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο από 455 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2021 με τον δείκτη NPL να μειώνεται στο 2,32%.
Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, η μείωση ήταν αποτέλεσμα της συρρίκνωσης του αποθέματος των κόκκινων δανείων και παράλληλα της αύξησης των συνολικών δανείων.
Σε επίπεδο χώρας, ο δείκτης NPL κυμάνθηκε από το 0,68% στο Λουξεμβούργο, το χαμηλότερο ποσοστό, μέχρι το 14,8% στην Ελλάδα που είναι και το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη.
Μετά την Ελλάδα ακολουθούν η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Σλοβενία – όλες με δείκτες NPL πάνω από το μέσο όρο του 2,32% της ευρωζώνης που μειώθηκε περαιτέρω το δεύτερο τρίμηνο από 2,54% το πρώτο τρίμηνο.
Αντίθετα, ο δείκτης NPL στα τραπεζικά συστήματα της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Λετονίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Φινλανδίας της Γερμανίας και της Λιθουανίας είναι χαμηλότερος από το μέσο όρο του 2,32%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.
Όσο για τον δείκτη δάνεια προς καταθέσεις στο σύνολο της ευρωζώνης, υποχώρησε στο 104,7% το δεύτερο τρίμηνο από 106,07% το πρώτο τρίμηνο.
Η δεύτερη συνεχής τριμηνιαία αύξηση των δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά το δεύτερο τρίμηνο, +41 δισ. σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, υπεραντισταθμίστηκε από σημαντική άνοδο των καταθέσεων που αυξήθηκαν κατά 170 δις ευρώ από το πρώτο τρίμηνο.
Συνολικά, η ετησιοποιημένη απόδοση στα ίδια κεφάλαια ήταν 6,92% το δεύτερο τρίμηνο, χαμηλότερη από το 7,21% του πρώτου τριμήνου αλλά σημαντικά βελτιωμένη από το 0,01% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Παρόλο που τα οργανικά έσοδα υποχώρησαν στα 118 δις ευρώ το δεύτερο τρίμηνο από 123 δις το πρώτο τρίμηνο, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων ήταν αρκετά πάνω από τα επίπεδα της περυσινής χρονιάς.
Οι δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας αυξήθηκε ελαφρά στο δεύτερο τρίμηνο με τα κεφάλαια CET1 στο 15,6% συνολικά.
Σε επίπεδο χώρας κυμάνθηκαν από 12,6% στην Ελλάδα μέχρι το 29,2% στην Εσθονία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου