ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΗ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ !!!

 


Τις αποφάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και κάθε μιας από τις χώρες της ευρωζώνης που δάνεισαν την Ελλάδα πριν υπογράψει το πρώτο μνημόνιο, περιμένει η Αθήνα για να μάθει το πότε θα δώσει τα 7 δισ. ευρώ που έχει βάλει στο τραπέζι για την εξόφληση μνημονιακών δανείων.

Το ΔΝΤ έδειξε προβληματισμένο για την πρόωρη εξόφληση των τελευταίων 1,8 δισ. ευρώ από τα δάνεια που έδωσε στην Ελλάδα την περίοδο 2010-2014. Τούτο διότι η οφειλή έχει σχετικά χαμηλό επιτόκιο (περίπου 2,5%) και η Ελλάδα έχει περιθώριο να το αποπληρώσει μέχρι και το 2024.

Ωστόσο, η ερώτηση που έγινε προς το υπουργείο Οικονομικών ήταν αν με την εξόφληση η Ελλάδα θέλει να σηματοδοτήσει την πλήρη απεμπλοκή του Ταμείου από την επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας.

Η απάντηση που πήραν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ ήταν ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν θα απομακρυνθεί αλλά θέλει να συσφίξει και τη σχέση της με το Ταμείο, μετατρεπόμενη από λήπτη δανείων σε δανειστή.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε και επίσημα ότι η Ελλάδα επιθυμεί εκτός από την εξόφληση των δανείων της, να "δανείσει" και τον διεθνή οργανισμό με 2 δισ. ευρώ για τις διεθνείς του δραστηριότητες.

Με το ποσό αυτό η Ελλάδα θα γίνει η 39η χώρα που θα συμμετέχει στις Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού, τα λεγόμενα New Arrangements to Borrow (NAB), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα οποία ξεκίνησαν από το 2010 αλλά η Ελλάδα δεν συμμετείχε λόγω της κρίσης. Τα ΝΑΒ ενεργοποιούνται για προγράμματα βοήθειας χωρών όταν οι θεσμοθετημένοι πόροι του ΔΝΤ δεν επαρκούν.
.
Όπως ήταν φυσικό η απάντηση θεωρήθηκε ικανοποιητική και άρα το θέμα προχωράει και θα έχουμε την εξόφληση του Ταμείου μέχρι και τα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022.

Τα διμερή δάνεια

Σε ό,τι αφορά στα διμερή δάνεια των 52,3 δισ. ευρώ και την αποπληρωμή των 5,23 δισ. ευρώ (περίπου του 10% του συνόλου), το θέμα τέθηκε εκτός από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ως μεγαλύτερου πιστωτή της Ελλάδας, και στους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Η πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει μέρος των διμερών δανείων ανακοινώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup (του γνωστού πια ως Euroworking group) και συνάντησε την θετική αποδοχή από όλους τους δανειστές.

Ωστόσο, φαίνεται ότι το θέμα σε αυτήν την περίπτωση θα είναι περισσότερο πολύπλοκο. Η Γερμανία, για παράδειγμα, δήλωσε κατ’ αρχήν θετική. Πρόσθεσε, όμως, ότι τα χρήματα για εκείνο το δάνειο δόθηκαν στην Ελλάδα από την επενδυτική τράπεζα HDW.

Συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με τη διοίκηση της τράπεζας για το αν η πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου που αφορά την Γερμανία μπορεί να προχωρήσει ή η τράπεζα έχει υπολογίσει στους ισολογισμούς της κάποιους επιπλέον τόκους οι οποίοι θα χαθούν.

Ανάλογοι προβληματισμοί αναπτύχθηκαν και από τους εκπροσώπους άλλων κρατών μελών, οπότε η όλη συζήτηση μεταφέρθηκε για την επόμενη συνεδρίαση του Euroworking group.

Δυνητικά η Ελλάδα θα μπορούσε να συμφωνήσει για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων έστω και με έναν αριθμό χωρών, αν οι υπόλοιπες δεν δεχθούν να πάρουν τώρα μέρος από τα 5,23 δισ. ευρώ.

Η πρόθεση είναι να διατεθούν τα 5,23 δισ. ευρώ ώστε το σύνολο των δανείων να μειωθεί κατά 10%, με όποιον τρόπο και αν γίνει αυτό. Για την δεύτερη αυτή πρόωρη αποπληρωμή θα πρέπει να περιμένουμε λίγο περισσότερο μέχρι να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Η εκτίμηση είναι ότι το θέμα θα έχει λήξει πριν η Ελλάδα τερματίσει το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, περί τα μέσα του επόμενου χρόνου.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου