Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η διαδικτυακή πειρατεία στην Ελλάδα όπου σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, οι πειρατικές συνδέσεις όπου ο χρήστης μπορεί να παρακολουθήσει αθλητικές διοργανώσεις και τηλεοπτικό περιεχόμενο φτάνουν τις 500.000.
Μια κατάσταση όπου τα διαφυγόντα κέρδη για το Δημόσιο φτάνουν τα 20 εκατ. ευρώ ενώ για τις εταιρείες τηλεπικοιωνιών η χασούρα μπορεί να φτάνει και τα 150 εκατ. ευρώ, αν υπολογιστεί πως οι 500.000 πειρατικές συνδέσεις σε περίπτωση που ήταν νόμιμες θα απέδιδαν 25 ευρώ κάθε μήνα στους παρόχους. Εάν συνυπολογιστεί και το κόστος αγοράς του εξοπλισμού, τα διαφυγόντα εκτινάσσονται ακόμα υψηλότερα.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα, για την καταπάτηση των πνευματικών δικαιωμάτων, η πρόσβαση ενός μέσου χρήστη του διαδικτύου στην ΕΕ σε πειρατικό περιεχόμενο ανερχόταν κατά μέσο όρο σε 9,7 φορές τον μήνα, τιμή η οποία κυμάνθηκε από 26 φορές τον μήνα στη Λετονία και τη Λιθουανία και σε λιγότερες από 4 φορές τον μήνα στη Φινλανδία.
Στις αρχές της εβδομάδας, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέλαβε δυο Έλληνες για παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας κατ’ επάγγελμα και περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία. Οι εμπλεκόμενοι μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και με τη χρήση εξειδικευμένων τεχνικών μέσων και εξοπλισμού παρείχαν σε τρίτους τη δυνατότητα θέασης συνδρομητικών καναλιών, χωρίς να καταβάλλεται η νόμιμη συνδρομή.
Ωστόσο οι ίδιοι λάμβαναν συνδρομή ύψους 10 ευρώ τον μήνα από τις 818 ενεργές συνδρομές που βρέθηκαν να υπάρχουν στον πίνακα διαχείρισης συνδρομητών που είχαν φτιάξει που περιείχε 1.465 εγγραφές χρηστών. Υπολογίζεται, ότι τα μηνιαία τους έσοδα ανέρχονταν τουλάχιστον στα 8.180 ευρώ, ενώ λαμβάνοντας υπόψη ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα ανανεώθηκε πριν έντεκα μήνες, το συνολικό όφελος ξεπερνά τα 89.980 ευρώ. Βάσει των στοιχείων αυτών και σύμφωνα με εκτίμηση υπαλλήλου της Εταιρίας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (Ε.Π.Ο.Ε.), η ζημία για συγκεκριμένη συνδρομητική εταιρεία ανέρχεται στο ποσό των 314.930 ευρώ.
Υπενθυμίζουμε πως το 2015 έκλεισε η μεγαλύτερη πειρατική ιστοσελίδα στη χώρα μας, με τον διαχειριστή της να συλλαμβάνεται. Το συγκεκριμένο site είχε προκαλέσει απώλειες εσόδων ύψους 230 εκατ. ευρώ, με τη σελίδα να ξαναβγαίνει αρκετές φορές στον αέρα. Σύμφωνα με την έκθεση ανοιχτού διαδικτύου της ΕΕΤΤ, το 2020 η ΕΕΤΤ σε συνεργασία με τους παρόχους μπλόκαρε την πρόσβαση σε 332 ιστότοπους λόγω παραβίασης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, έναντι 26 το 2019 και 38 το 2018.
ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου