ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΑ ΔΙΕΓΡΑΨΑΝ ;;; 41,3 ΔΙΣ ΔΑΝΕΙΑ ΔΙΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΕ ΜΙΑ 10ΕΤΙΑ !!!





Διαγραφές δανείων 41 δισ. ευρώ από τις τράπεζες στη 10ετία


Του Λεωνίδα Στεργίου,
capital.gr


Η δεκαετής κρίση που ξεκίνησε στην Ελλάδα ως δημοσιονομική κρίση, επηρεάζοντας στη συνέχεια της τράπεζες αφού επλήγη η πραγματική οικονομία, έχει αφήσει το αποτύπωμα σε όλους. Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση στη Βουλή, με θέμα την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, η οικονομική κρίση έπληξε τα εισοδήματα και την απασχόληση, με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν τα κόκκινα δάνεια σχεδόν στο μισό της συνολικής χρηματοδότησης.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ακαδημαϊκός Βασίλης Ράπανος, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλάζει πλέον σελίδα, καθώς απαλλάσσεται από τα βάρη του παρελθόντος. Πράγματι, ο δείκτης κόκκινων δανείων από άνω του 40% έχει μειωθεί στο 20% και μέσα στο 2022 θα έχει συρρικνωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό και κάτω του 5% όπως ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τραπεζικά στελέχη συμφωνούν ότι η σημερινή πελατεία είναι πολύ πιο συντηρητική από ό,τι 10 χρόνια πριν.

Όλα αυτά έγιναν ύστερα από τεράστιες ζημίες στην πραγματική οικονομία και τις τράπεζες. Με το βάρος να πέφτει κυρίως στη μεσαία τάξη και τον ιδιωτικό τομέα.

Για να γυρίσει αυτή η σελίδα, οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν σε τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις 65 δισ. ευρώ, ενώ υπήρξαν και τρεις πυλώνες κρατικών εγγυήσεων. Ο δεύτερος πυλώνας, όπως υπενθύμισε ο υπ. Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, από 15 δισ. εκτινάχθηκε στα 85 δισ. ευρώ, κατά τις διαπραγματεύσεις του πρώτου διαστήματος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, που προκάλεσαν και την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση.

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες προχώρησαν σε τεράστιες διαγραφές και ρυθμίσεις δανείων που χτύπησαν τα κεφάλαια και την κερδοφορία τους. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφέρονται τα εξής:

* Συνολικές διαγραφές δανείων 41,3 δισ. ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια. Από τις διαγραφές αυτές, τα 16,9 δισ. ευρώ αφορούσαν σε δάνεια προς νοικοκυριά και 20,2 δισ. ευρώ προς επιχειρήσεις. Διαγράφηκαν οφειλές από στεγαστικά δάνεια ύψους 4,5 δισ. ευρώ, από καταναλωτικά ύψους 11,6 δισ. ευρώ και από δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

* Την τελευταία 2ετία (από αρχές 2020 μέχρι σήμερα) έχουν ρυθμιστεί περισσότερα από 540.000 δάνεια και εκκρεμεί η ρύθμιση επιπλέον 37.000 μέσω των νέων διαδικασιών του νέου πτωχευτικού κώδικα.

* Σήμερα, το 40% των κόκκινων δανείων και το 9% των εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκονται υπό κάποιο είδος ρύθμισης. Επισημαίνεται ότι υψηλό ποσοστό των δανείων που εμφάνισαν καθυστέρηση στο παρελθόν και τέθηκαν σε καθεστώς ρύθμισης εμφάνισαν και πάλι καθυστέρηση και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις η εξέλιξη αυτή παρατηρήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά την εφαρμογή της ρύθμισης, όπως ανέφερε στη Βουλή ο επικεφαλής οικονομολόγους της ΤτΕ κ. Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος.

* Την τελευταία διετία διαγράφηκαν συνολικά οφειλές από δάνεια ύψους 10,3 δισ. ευρώ. Τα 4,7 δισ. ευρώ των οφειλών αφορούσε επιχειρηματικά δάνεια και τα 4,6 δισ. ευρώ σε δάνεια προς νοικοκυριά (στεγαστικά: 2,4 δισ., καταναλωτικά: 1,8 δισ., επαγγελματικά 1 δισ.

* Από τα τέλη του 2019 μέχρι σήμερα έχουν τιτλοποιηθεί κόκκινα δάνεια περίπου 50 δισ. ευρώ, τα οποία μέχρι τέλος του 2022 θα φτάσουν τα 64 δισ. ευρώ, μόνο μέσω του σχήματος Ηρακλή. Επιπλέον, δάνεια, περίπου 8 δισ. συνολικά, θα έχουν πουληθεί απ’ ευθείας από τις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου