Σημαντική ώθηση στην αγορά κατοικίας αναμένεται να προσφέρουν οι ψηφιακοί νομάδες, καθώς η επίδειξη γρήγορων «αντανακλαστικών» από την κυβέρνηση, μέσω της θέσπισης ειδικής «βίζας», φαίνεται πως έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, μόλις έναν μήνα μετά τη ψήφιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Ήδη, εκτιμάται ότι έχουν κατατεθεί σχεδόν 3.000 αιτήσεις για την έκδοση της Digital Nomads Visa, η οποία απευθύνεται σε πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι εργάζονται εξ αποστάσεως. Ουσιαστικά η βίζα αυτή, διάρκειας 12 μηνών, αφορά ανθρώπους που απασχολούνται από εργοδότες εκτός Ελλάδας ως μισθωτοί, ή είναι αυτοαπασχολούμενοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες επίσης με πελάτες στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες στελεχών της αγοράς ακινήτων, οι πρώτες αυτές αιτήσεις που έχουν κατατεθεί (εκτιμάται ότι έχουν εγκριθεί ήδη πάνω από το 50% αυτών), αφορούν κυρίως επαγγελματίες, που ήδη είχαν ξεκινήσει να εργάζονται στην Ελλάδα από τους θερινούς μήνες και απλώς περίμεναν την ολοκλήρωση των διαδικασιών ψήφισης του σχετικού νόμου, προκειμένου να καταθέσουν κι επίσημα την αίτηση.
Ενδεικτικό της σημασίας προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων στην Ελλάδα είναι ότι πρόκειται για ανθρώπους υψηλών εισοδημάτων, οι οποίοι προσφέρουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην οικονομία, τόσο στην αγορά ακινήτων, όσο και σε επίπεδο κατανάλωσης. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, ότι με βάση τις προϋποθέσεις που έχουν θεσπιστεί, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι διαθέτει επαρκείς πόρους για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσής του, χωρίς να επιβαρύνει το εθνικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Ως εκ τούτου, οι ελάχιστοι αυτοί πόροι έχουν καθοριστεί σε 3.500 ευρώ μηνιαίως και θα πρέπει να αποδεικνύονται μέσω της σύμβασης εργασίας, ή από τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση δε, που ο ενδιαφερόμενος θέλει να εκδώσει βίζα και για τη σύζυγό ή τη συμβία του, το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 20% και κατά 15% για κάθε τέκνο.
Σημειωτέον ότι η αρχική βίζα έχει διάρκεια 12 μηνών, με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμα ένα έτος, ενώ παρέχεται η δυνατότητα για περαιτέρω διαμονή, μέσω κατάθεσης νέας αίτησης μετά το πέρας της πρώτης διετίας. Μεταξύ άλλων, ο ενδιαφερόμενος δεν θα μπορεί να απασχολείται στην εγχώρια αγορά εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχετική μελέτη που υλοποίησε το MIT Enterprise Forum, προέκυψε ότι αν η Ελλάδα κατορθώσει να προσελκύσει 100.000 ψηφιακούς νομάδες σε ετήσια βάση, θα εξασφαλίσει οικονομικό όφελος άνω των 1,6 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το οικονομικό αποτύπωμα 2,5 εκατ. τουριστών. Το νούμερο των 100.000 θεωρείται εφικτό, εφόσον επιβεβαιωθούν οι τωρινές προβλέψεις που αναφέρουν ότι ο αριθμός των ψηφιακών νομάδων θα αυξηθεί σε περίπου 1 δισ. μέχρι το 2035, από 4 εκατ. πριν την πανδημία.
Η αγορά κατοικίας συγκαταλέγεται μεταξύ των βασικών ωφελούμενων, καθώς ήδη καταγράφεται πολύ σημαντική ζήτηση για ενοικιάσεις βιλλών και πολυτελών κατοικιών στα νότια προάστια της Αττικής. Βασικοί εκφραστές της ζήτησης αυτής είναι ακριβώς οι ψηφιακοί νομάδες, γεγονός που καταγράφεται ως τάση και από τις ψηφιακές πλατφόρμες, όπως ο Spitogatos. Ειδικότερα, κατά την διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, παρατηρήθηκε υπερτριπλασιασμός των αναζητήσεων ακινήτων στην Ελλάδα, από χρήστες με έδρα την Ισπανία. Πρόκειται ακριβώς για ψηφιακούς νομάδες, οι οποίοι αναζητούν την επόμενη «στάση» τους μετά την χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου, με την Ελλάδα να αποδεικνύεται μια από τις βασικότερες υποψήφιες αγορές για κάτι τέτοιο, χάρις και στο «εργαλείο» της ειδικής βίζα που χορηγεί.
Αντίστοιχα, οι τιμές ενοικίασης κατοικιών στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής εκτινάχθηκαν κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos.gr, στην Ανάβυσσο τα ενοίκια διαμορφώνονται σήμερα σε 8,3 ευρώ/τ.μ., δηλαδή 38% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Αύξηση κατά 26% σε 7,6 ευρώ/τ.μ. σημείωσαν και τα ενοίκια στην Παλαιά Φώκαια, ενώ σε Αρτέμιδα και Ραφήνα σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 20,6% και 20,3% αντίστοιχα, σε 6,8 και 7,6 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου