Ήταν 10 Ιουνίου του 2012 όταν εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, εξωραϊστικοί σύλλογοι, εθελοντές και κάτοικοι της πόλης άνοιγαν μετά από χρόνια τη σφραγισμένη πόρτα εισόδου του πρώην κάμπινγκ Βούλας, δηλώνοντας πως, ως δημόσιο αγαθό, μπορεί να την διαχειριστεί ο Δήμος και να την διαθέσει ελεύθερα στους πολίτες.
Πριν όμως το άνοιγμα είχε προηγηθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου 107/2012/28-5-2012 για την «απελευθέρωση» της παραλίας που ανήκε στην ΕΤΑΔ. Η διοίκηση του Σπύρου Πανά αποδείχτηκε ότι έμεινε μονάχα στην απόφαση, καθώς ουδέποτε ασχολήθηκε ουσιαστικά με τη διαχείριση της έκτασης. Η αδράνεια που επέδειξε η τότε δημοτική αρχή είχε ως αποτέλεσμα το δύσκολο εγχείρημα της διαχείρισης του πρώην κάμπινγκ Βούλας να το αναλάβουν εθελοντικά συλλογικότητες και κινήματα, όχι αποκλειστικά από την περιοχή αλλά γενικότερα από τα νότια προάστια.
Αρχικός σκοπός των εθελοντών ήταν ο καθαρισμός της έκτασης και της παραλίας, η συντήρηση των κτηρίων που υπάρχουν στον χώρο αλλά και η όσο το δυνατόν καλύτερη φύλαξη του πρώην κάμπινγκ Βούλας. Τους πρώτους μήνες λειτουργίας κάτω από την εποπτεία των εθελοντών ο χώρος άλλαξε όψη. Είχαν συσταθεί ομάδες εργασίας με κύριο σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του χώρου. Ωστόσο, στην πορεία η κατάσταση πήρε άλλη μορφή. Με τη σύμφωνη γνώμη των εθελοντών, διοργανώθηκε Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ Κάνναβης, πραγματοποιήθηκε Τριήμερο Εναλλακτικό Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας, φιλοξενήθηκαν ξένοι συνδικαλιστές και ακτιβιστές οι οποίοι μίλησαν για την οικονομική κρίση, γίνονταν μαθήματα γιόγκα και άλλα πολλά. Ουσιαστικά, οι εθελοντές άλλαξαν ρότα και θεώρησαν το πρώην κάμπινγκ Βούλας κτήμα τους. Αρκετοί το έχουν χαρακτηρίσει ως «γκέτο».
Το πρώην κάμπινγκ Βούλας είναι έτοιμο να γυρίσει σελίδα και να αφήσει πίσω το μίζερο παρελθόν του. Η στιγμή που η έκταση των 34 στρεμμάτων θα αλλάξει όψη και θα γίνει πόλος έλξης για μικρούς και μεγάλους έφτασε. Στο πλαίσιο της αξιοποίησης των ακτών, εταιρείες κολοσσοί θα προχωρήσουν στην ανάπλαση του χώρου επενδύοντας 8 εκατ. ευρώ. Από την επένδυση ο Δήμος θα εισπράττει ετησίως 370.000 ευρώ. Στο σημείο θα δημιουργηθεί πολυτελές κάμπινγκ που θα συνδυάζει τις ανέσεις με τη ζωή κοντά στη φύση και δίπλα στο κύμα, το οποίο θα περιλαμβάνει 60 σκηνές και περίπου 40 τροχόσπιτα. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν χώροι αναψυχής προς εξυπηρέτηση των λουομένων, θα κατασκευαστούν οκτώ γήπεδα αντισφαίρισης, θα δημιουργηθεί παιδότοπος και ένας υπερσύγχρονος θερινός κινηματογράφος.
Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης βρίσκεται στο επίκεντρο της αθηναϊκής ριβιέρας. Επενδύσεις όπως αυτή του πρώην κάμπινγκ Βούλας θα είναι ένα ακόμη βήμα ώστε η περιοχή που ζούμε και λατρεύουμε να απογειωθεί περισσότερο.
Εκκίνηση εργασιών για το νέο κάμπινγκ Βούλας
Σάρκα και οστά παίρνει η ανάπλαση του πρώην κάμπινγκ Βούλας σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για το παραλιακό μέτωπο της πόλης. Ύστερα από αναμονή δύο ετών, το έργο έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες εβδομάδες και θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τον Ιούνιο του 2022.
Η πρώτη φάση του έργου αφορά στον καθαρισμό του χώρου και τη διάνοιξη πρόσβασης προς την παραλία για τους πολίτες, καθώς η ελεύθερη προσέγγιση στην ακτή θα επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών. Η δεύτερη φάση του έργου περιλαμβάνει τη δημιουργία περίφραξης του εργοταξίου περιμετρικά της έκτασης των 34 στρεμμάτων, ενώ η τρίτη φάση αφορά την κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτισμάτων που εκτός από εστία μόλυνσης, έχει μετατραπεί σε καταφύγιο παρανομίας σε τέτοιο βαθμό, που ειδικά τα βράδια είναι αδύνατη η ασφαλής επίσκεψη του.
Ταυτόχρονα, θα απομακρυνθούν οι 24 περίπου άστεγοι που «φιλοξενούνται» στο χώρο με τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης να ενεργοποιεί ένα πρόγραμμα στήριξης των αστέ- γων που περιλαμβάνει την καθημερινή σίτισή τους, το δικαίωμά τους αν το επιθυμούν να φιλοξενηθούν στον Κοινωνικό Ξενώνα Βουλιαγμένης, καθώς επίσης και μια παροχή οικονομικής βοήθειας ώστε να ανταποκριθούν στις πρώτες ανάγκες.
Η ανάπλαση του πρώην κάμπινγκ Βούλας, ένα έργο κόστους 12 εκατ. ευρώ, θα μετατρέψει το σημείο σε ένα πολυτελές κάμπινγκ που θα συνδυάζει τις ανέσεις με τη ζωή κοντά στη φύση και δίπλα στο κύμα και συγχρόνως θα δημιουργηθεί ένας νέος πνεύμονας πρασίνου, καθώς θα φυτευτούν περισσότερα από 450 δέντρα.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου