ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ-ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΙΙΙ !!!

 



Ενας ιδιότυπος πόλεμος μεταξύ κεντρικών τραπεζιτών, ΕΚΤ, των μεγαλύτερων συστημικών τραπεζών από τη μια και της Κομισιόν από την άλλη είναι σε εξέλιξη εδώ και μήνες, αλλά τα τελευταία 24ωρα πήρε ανοιχτά επιθετικό χαρακτήρα. Την Τρίτη στο γραφείο της επιτρόπου Μέριντ ΜακΓκίνες έφτασαν ταυτόχρονα δυο επιστολές, η μία από τη Φρανκφούρτη, έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και η δεύτερη σχεδόν από κάθε γωνιά της Ευρώπης, για την ακρίβεια από τις πρωτεύουσες 24 χωρών της Ε.Ε. όπου έχουν τις έδρες τους οι αντίστοιχες εθνικές κεντρικές τράπεζες. Οι συντάκτες των επιστολών δεν είχαν καμιά πρόθεση να δείξουν διακριτικότητα και γι’ αυτό τις έδωσαν στη δημοσιότητα.

Ποιο είναι το διακύβευμα; Οι 24 κεντρικοί τραπεζίτες -φυσικά και ο δικός μας Γ. Στουρνάρας-, όπως και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, ο πρόεδρος του εποπτικού της συμβουλίου, Αντρέα Ενρία, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, Χοσέ Μανουέλ Καμπά, ζητούν να μην υπάρξει η παραμικρή απόκλιση και καθυστέρηση στην εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ. Δηλαδή των κοινών ελάχιστων ορίων κεφαλαιακής επάρκειας, ρευστότητας και των κοινών κανόνων εκτίμησης των πιστωτικών κινδύνων.

«Είναι ζωτικής σημασίας να αποφευχθούν προσεγγίσεις εφαρμογής που δεν θα ήταν συνεπείς με τις διεθνείς συμφωνίες» λέει σε αυστηρό ύφος η «τριαρχία» της ΕΚΤ στη δική της επιστολή. «Εάν η Ε.Ε. παρεκκλίνει από τη συμφωνία, η εφαρμογή της μπορεί επίσης να εκτροχιαστεί σε άλλες χώρες... Είναι προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον της Ε.Ε. να εφαρμόσει τα παγκόσμια συμφωνημένα πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων όλων των πτυχών της συμφωνίας της Βασιλείας ΙΙΙ, με πλήρη, έγκαιρο και συνεπή τρόπο» λένε εξίσου αυστηρά οι 24 κεντρικοί τραπεζίτες που υπογράφουν την άλλη επιστολή.

Είναι αξιοσημείωτη η απουσία ανάμεσα στις υπογραφές των 24 κεντρικών τραπεζιτών αυτής του Γάλλου Φρανσουά Γκαλό, που δήλωσε ότι «το τάιμινγκ της επιστολής δεν είναι χρήσιμο, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη την πρόταση της Επιτροπής».

Προσαρμογές

Από πλευράς της Κομισιόν και της επιτρόπου ΜακΓκίνες δεν υπήρξε μέχρι χθες επίσημη αντίδραση, αλλά πηγές στις Βρυξέλλες θυμίζουν ότι η Κομισιόν φυσικά και θα υποβάλει νομοθετική πρόταση για την εφαρμογή των προτύπων της Βασιλείας ΙΙΙ, ότι η πρόταση θα τηρεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ε.Ε., «αλλά θα γίνουν προσαρμογές που θα αντικατοπτρίζουν τις ιδιαιτερότητες του τραπεζικού τομέα της Ε.Ε., με στόχο να καλύπτονται οι ανάγκες προληπτικής εποπτείας, αλλά χωρίς να υπάρξει υπερβολική αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων συνολικά».

Αρα η Κομισιόν προφανώς θα επιμείνει στις αναγκαίες αποκλίσεις, υπό το πρίσμα και των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία και με στόχο οι τράπεζες, μεγάλες και μικρές, να χρηματοδοτούν την οικονομία και τα νοικοκυριά.

«Θα τηρήσουμε τις διεθνείς δεσμεύσεις μας, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε τις προβλεπόμενες ευελιξίες της συμφωνίας Βασιλεία ΙΙΙ» δηλώνει η βαλλόμενη επίτροπος Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων ΜακΓκίνες. Για ποιες ευελιξίες μιλά; Πρώτα, για μια χρονική μετάθεση της εφαρμογής αρκετά πέρα από το 2023 που έχει συμφωνηθεί λόγω πανδημίας, και δεύτερον για την υιοθέτηση εναλλακτικών ελάχιστων ορίων ρυθμιστικών και εποπτικών κεφαλαίων, αντί του ενιαίου 8,5% στο συνολικό ενεργητικό τους που προβλέπει η Βασιλεία ΙΙΙ και απαιτεί η τραπεζική «Διεθνής» των ισχυρότερων χρηματοπιστωτικών ομίλων.

Αυτές τις ευελιξίες τις υποστηρίζει για τους δικούς της λόγους της και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών (EBF), προφανώς εκπροσωπώντας και μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα που δυσκολεύονται να εφαρμόσουν πλήρως τους κανόνες, εκτός αν απορροφηθούν με μεγαλύτερες τράπεζες, ενώ έχουν την εύνοια και των περισσότερων πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Κατά μία εκτίμηση η αυστηρή εφαρμογή του κατώτατου ορίου της Βασιλείας ΙΙΙ μπορεί να προκαλέσει κεφαλαιακό έλλειμμα άνω των 52 δισ. ευρώ στις τράπεζες της Ε.Ε. κι αυτό μπορεί να επιταχύνει έναν νέο γύρο βίαιης αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα εις βάρος των μικρότερων ιδρυμάτων.

Η αναμέτρηση θα έχει προφανώς κι άλλους γύρους.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου