ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

«ΕΛΛΑΣ, ΓΑΛΛΙΑ, ΣΥΜΜΑΧΙΑ» ΣΤΗΝ...ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΑ ΑΦΡΙΚΗ ;;;




ΣΥΜΦΩΝΙΑ: Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράγραφος της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία φαίνεται να έχει περάσει στα ψιλά, παρότι ενδέχεται να αποδειχθεί σημαντική. Λέει η παράγραφος ι) του άρθρου 18 που αναφέρεται στις μορφές που δύναται να λάβει αυτή η συνεργασία:

«Συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ».

Για όσους δεν γνωρίζουν, Σαχέλ ονομάζεται ένα μεγάλο τμήμα της Υποσαχάριας Αφρικής, στην οποία η Γαλλία έχει σημαντική επιρροή από τα χρόνια της αποικιοκρατίας και περιλαμβάνει τις χώρες Μαυριτανία, Μάλι, Νίγηρας, Τσαντ και Μπουργκίνα Φάσο.

Στην περιοχή αυτή η Γαλλία έχει εμπλακεί εδώ και πολλά χρόνια στην παροχή βοήθειας προς τα τοπικά κράτη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν εκτεταμένα αντάρτικα από ισλαμιστές/τζιχαντιστές, (συνδεδεμένους με Αλ Κάιντα, ISIS κ.λπ.), με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Η στρατιωτική παρουσία των Γάλλων αριθμεί κατά περιόδους από 3.000 έως 5.000 στρατιώτες, ενώ έχει καταγράψει και 52 νεκρούς, σε αυτές τις εμπόλεμες ζώνες.

Η αναφορά σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων, με ονομαστικό παράδειγμα το Σαχέλ, δημιουργεί βάσιμες ενδείξεις ότι δεν προστέθηκε «τυχαία» -και μάλλον όχι επειδή το ήθελε η... ελληνική πλευρά.

Δεδομένου ότι είναι γνωστό στους απασχολούμενους με τα θέματα αυτά ότι η Τουρκία επιδιώκει να αυξήσει τη γεωπολιτική επιρροή της και σε αυτή την περιοχή (όπως κάνει και στη γειτονική Λιβύη), τα ερωτήματα είναι αν πιέστηκε η χώρα μας σε αυτή τη ρητή αναφορά, με μοχλό την τουρκική διείσδυση κι αν θα πρέπει πλέον να αναμένουμε κάποια ελληνική στρατιωτική αποστολή στην περιοχή αυτή των ανταρτοπολέμων...

Διότι αυτό θα σημάνει, μεταξύ άλλων, και ενεργό εμπλοκή της χώρας μας στο ακανθώδες θέμα του διεθνούς τζιχαντισμού...

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Γαλλία επιδιώκει επισήμως να μειώσει κάπως τη στρατιωτική της δύναμη στην περιοχή, ενώ από την άλλη, τουλάχιστον μια από τις χώρες της περιοχής, το Μάλι, απειλεί ότι θα προσλάβει για να τη βοηθήσουν... Ρώσους μισθοφόρους της διαβόητης εταιρείας Wagner που ενεπλάκησαν ενεργά στη Συρία και σε άλλα μέτωπα, ενώ θεωρείται ότι αποτελούν ένα από τα μακριά χέρια του... Πούτιν!

Μύλος, με λίγα λόγια...

Σε κάθε περίπτωση, θα έχει μεγάλη σημασία να δούμε αν και πότε θα υπάρξει υλοποίηση τέτοιου τύπου στην αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία, καθότι θα σημάνει σημαντική ανατροπή στη μέχρι τώρα παραδοσιακή ελληνική πολιτική να μένει έξω από τέτοιου είδους «περιπέτειες».

Αντίθετα με τους Τούρκους, που στην ταραγμένη περίοδο που ζούμε, έχουν μετατρέψει την προθυμία τους για «περιπέτειες» σε στρατηγικό πλεονέκτημα και παράγοντα επιρροής.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου