Μπορεί η Γερμανία και ο άξονας του Βορρά να ζητάει μείωση του προγράμματος πανδημίας (PEPP) που είναι ένα παράλληλο και άτυπο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης… αλλά η ΕΚΤ και η Lagarde αρχίζουν να βλέπουν σύννεφα στο βάθος του ορίζοντα.
Ορατός ο κίνδυνος lockdowns εκ νέου στην Ευρώπη στο δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ
Με βάση πληροφορίες η ΕΚΤ σε ένα δυσμενές σενάριο που έχει αναλύσει, βλέπει νέα lockdowns στην Ευρώπη το φθινόπωρο – χειμώνα 2021 και 2022, προβλέπει ευρύτερη αποσταθεροποίηση των οικονομιών και των αγορών, οπότε πρέπει να δράσει.
Στο πλαίσιο αυτό στην συνεδρίαση στις 9 Σεπτεμβρίου 2021 η ΕΚΤ σχεδιάζει να προβεί σε δύο κινήσεις ώστε να στείλει ένα μήνυμα στις αγορές.
Οι δυο κινήσεις της ΕΚΤ στις 9 Σεπτεμβρίου 2021
1)Θα επιμηκύνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και από τέλη Μαρτίου 2022 που λήγει θα επεκταθεί έως τον Σεπτέμβριο 2022.Πρόκειται για μια αύξηση 6 μηνών αντί 3 μηνών που σχεδιαζόταν.
2)Θα αυξηθεί και το όριο αγορών ομολόγων και άλλων assets από 1,85 τρισεκ. στα 2,35 τρισεκ. δηλαδή κατά 500 δισεκ. ευρώ.
Στόχος αυτών των δύο κινήσεων είναι η ΕΚΤ να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι όσο διατηρείται το πρόβλημα της πανδημίας με τις μεταλλάξεις, τόσο θα συντηρείται και θα ισχυροποιείται η νέα μορφή νομισματικής πολιτικής που ακολουθείται.
Ωστόσο κάθε πράξη αποτελεί ένα νόμισμα με δύο όψεις.
Η νέα νομισματική θεωρία που ουσιαστικά περιλαμβάνει τα μηδενικά επιτόκια και την ποσοτική χαλάρωση μπορεί να συντηρεί χαμηλά τα επιτόκια στα ομόλογα λόγω του ότι η ΕΚΤ είναι ο έσχατος δανειστής και έσχατος αγοραστής κρατικών ομολόγων αλλά από την άλλη… οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά αδικαιολόγητα ενώ το χρέος έχει εκτοξευθεί και τα δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν εκτροχιαστεί.
Δεν μπορεί όλοι οι βασικοί μακροοικονομικοί δείκτες να έχουν επιδεινωθεί και να βελτιώνονται τα ομόλογα, αυτό είναι απόρροια της ακραίας χειραγώγησης της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων.
Αυτή η φούσκα στις αποτιμήσεις των ομολόγων αλλά και στα χρηματιστήρια, συντηρήθηκε λόγω της αθρόας παροχής ρευστότητας στις οικονομίες.
Όμως αυτή η ρευστότητα δεν έχει καμία αντιστοίχηση με πραγματική παραγωγή, είναι ουσιαστικά χρήμα που αναλογεί σε αέρα κοπανιστό.
Υπολογίζεται ότι ο αέρας από την πλεονάζουσα ρευστότητα είναι 5 τρισεκ. δολάρια διεθνώς.
Υπάρχει ρευστότητα 5 τρισεκ. που δεν αντιστοιχεί σε παραγόμενα προϊόντα ή σε παρεχόμενες υπηρεσίες.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου