ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

ΦΩΤΙΕΣ: ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΜΕΖΟΝΕΤΕΣ...ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ "ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" !!!

 




Του Νίκου Μπογιόπουλου - imerodromos.gr

Στο κράτος μας όπου πάντα «το μαχαίρι θα μπει βαθιά στο κόκκαλο» η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2006. Τραβήχτηκε στη Νέα Σκιώνη, ακριβώς την επόμενη μέρα από την καταστροφική πυρκαγιά που μετέτρεψε σε αποκαΐδια το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.

Εκεί, μέσα στα αποκαΐδια, δίπλα από τα καψαλισμένα δέντρα, όπως αποκάλυψε τότε ο «Ρ» (30/8/2006), διαφημίζονταν οι «Προσεχώς Μεζονέτες»…





Σύμφωνα, δε, με το ρεπορτάζ που είχαμε πραγματοποιήσει τότε, όποιος ενδιαφερόταν να καπαρώσει λίγο κομματάκι του (καμένου) δάσους, θα έπρεπε απλώς να έκανε λίγη υπομονή αφού ο κύριος που απαντούσε στο τηλέφωνο διευκρίνιζε ότι οι εργασίες δεν είχαν ξεκινήσει ακόμα…

Ηλεία – Πάρνηθα 2007

Ένα χρόνο αργότερα από τις «προσεχώς μεζονέτες» ήρθε η Ηλεία. Και η Πάρνηθα. Γιατί η Ελλάδα έζησε την τραγωδία των δεκάδων νεκρών, τότε; Ας θυμηθούμε μερικά στοιχεία:

α) Το Πυροσβεστικό Σώμα, σύμφωνα με τις αναλύσεις των ίδιων των πυροσβεστών, για να μπορούσε να επιτελέσει στοιχειωδώς το καθήκον του χρειαζόταν 16.000 προσωπικό. Τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, με τις αποφάσεις τους, είχαν περιορίσει τις οργανικές θέσεις των πυροσβεστών στις 12.765. Αλλά μόνο στα χαρτιά. Γιατί ο πραγματικός αριθμός των πυροσβεστών ήταν ακόμα μικρότερος αφού στο Σώμα υπηρετούσαν μόλις 9.025 πυροσβέστες. Δηλαδή 3.500 λιγότεροι ακόμα κι από αυτόν τον περιορισμένο αριθμό που έχει εγκριθεί.

β) Το 1998 το έργο της δασοπυρόσβεσης ανατέθηκε στο (παντελώς απροετοίμαστο και ανεκπαίδευτο για μια τέτοια αποστολή) Πυροσβεστικό Σώμα. Υποτίθεται ότι οι προσλήψεις 65 δασολόγων και 150 δασοπόνων που πραγματοποιήθηκαν θα κάλυπτε αυτό το έλλειμμα γνώσης. Το αποτέλεσμα: Από εκείνες τις 215 προσλήψεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού, πάνω στο αντικείμενό τους δεν απασχολήθηκαν παρά μόλις 12 ειδικευμένοι επιστήμονες…

γ) Ειδικά σε ό, τι αφορά στη φωτιά στην Πάρνηθα, στις 28 Μάρτη 2003 και στις 6 Αυγούστου 2003, η «Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας», με υπομνήματά της στον υπουργό Δημόσιας Τάξης του ΠΑΣΟΚ (ο Χρυσοχοίδης ήταν και τότε), τόνιζε ότι:

«Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα για το κλιμάκιο Δερβενοχωρίων εξαιτίας της μη επάνδρωσής του με 14 κενά (…) πρέπει να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες τροποποιήσεις επί του κανονισμού ώστε να γίνει επάνδρωση των υπηρεσιών που αντιμετωπίζουν άμεσο λειτουργικό πρόβλημα… όπως π.χ. κλιμάκιο ΕΜΑΚ, κλιμάκιο Δερβενοχωρίων (…)»

Τι έλεγαν, δηλαδή, οι πυροσβέστες από το 2003 (τουλάχιστον) στον Χρυσοχοΐδη; Οτι στα Δερβενοχώρια – εκεί απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά που κατέκαψε την Πάρνηθα – αντί των 17 πυροσβεστών που προβλέπετο να υπήρχαν, εργάζονταν μόνο …τρεις!

Επίσης: Στις 22 Ιούνη 2005 και στις 27 Ιούλη 2006, οι πυροσβέστες με υπομνήματά τους στον υπουργό Δημόσιας Τάξης της ΝΔ, τόνιζαν ότι:

«… όταν η πυροσβεστική τακτική για λόγους ασφαλείας και αποτελεσματικότητας προβλέπει 8 άντρες για την πρώτη έξοδο για την αντιμετώπιση ενός μόνο αστικού συμβάντος», οι ελλείψεις προσωπικού είναι δραματικές, με αποκορύφωμα «το πυροσβεστικό κλιμάκιο Δερβενοχωρίων Βοιωτίας, με 14 κενά από τις 17 θέσεις» και «βάρδιες με 1 έναν πυροσβέστη»

Τι έλεγαν, δηλαδή, οι πυροσβέστες στον Βουλγαράκη, στον Μαρκογιαννάκη, τον Πολύδωρα και στους άλλους της ΝΔ; Ο,τι ακριβώς και στους προηγούμενους του ΠΑΣΟΚ: Οτι στα Δερβενοχώρια αντί για 17 πυροσβέστες εργάζονταν μόνο τρεις και ότι στη βάρδια υπάρχει όλος κι όλος ένας πυροσβέστης, που πρέπει από το να σηκώνει τα τηλέφωνα μέχρι να οδηγεί το όχημα κι από το να συντονίζει (ποιον;) μέχρι να κατασβήνει την πυρκαγιά!

Γίνεται τώρα κατανοητοί μερικοί από τους λόγους που δεν κατέστη κατορθωτό να σβηστεί τότε η φωτιά στα Δερβενοχώρια και γιατί κατακάηκε η Πάρνηθα;..

δ) Στις 28 Ιούλη 2005 η δασική περιοχή της Πεντέλης ζώθηκε από την πύρινη λαίλαπα. Δεν πέρασαν παρά μόνο 37 μέρες και με απόφαση του περιφερειάρχη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (όπως αποκάλυψε ο «Ρ» στις 12/10/2005) εξαιρέθηκαν από την αναδάσωση μέχρι και αυτές οι δασικές εκτάσεις «που κατά τη μέρα της πυρκαγιάς δεν έφεραν δασική βλάστηση»! Δηλαδή αποχαρακτηρίστηκαν εκτάσεις που μπορεί να εκχερσώθηκαν ακόμα και την παραμονή της πυρκαγιάς!

Σημειωτέον, δε, ότι: Στις παραπάνω εκτάσεις θα πρέπει να προστεθούν όσες ήδη είχαν γεμίσει αυθαίρετα, όσες βαφτίστηκαν «αγροτικές» με τον τότε δασοκτόνο νόμο και όσες φυσικά αποχαρακτηρίστηκαν για λογαριασμό του Αερολιμένα Αθηνών και της «Χόχτιφ».

ε) Τα στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Γεωργίας το 2005 ήταν συγκλονιστικά καθώς το μέγεθος του προμελετημένου εγκλήματος αποτυπωνόταν σε αριθμούς που αποκάλυπταν όλο το έρεβος της εμπρηστικής πολιτικής. Συγκεκριμένα:


Από το 1991 μέχρι το 2005, για κάθε 11 στρέμματα δάσους που είχαν καεί στην Αττική, είχε αναδασωθεί μόλις το 1 στρέμμα!


Από το 1982 μέχρι το 1998, για κάθε 9 στρέμματα δάσους που κάηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, είχε αναδασωθεί μόλις το 1 (ένα)!

Α, ναι: Η φωτιά στην Πάρνηθα σταμάτησε, τότε, στο καζίνο, συμφερόντων μεγαλοεργολάβου. Η φωτιά στον Πόρο, πριν, είχε σταματήσει στο σπίτι μεγαλοεκδότη. Η φωτιά παλιότερα στο Μαίναλο σταμάτησε στην έπαυλη μεγαλοεπιχειρηματία. Και η φωτιά στους Αγίους Θεοδώρους σταμάτησε πριν μερικά χρόνια στο εξοχικό πολιτικού. Συμπτώσεις…

Μάτι 2018

1) Παρά την μονιμοποίηση 2.186 τριετών πυροσβεστών, το μεγάλο πρόβλημα της πλήρους εργασιακής αποκατάστασης των υπολοίπων 1.800 πενταετών και 1.260 εποχικών πυροσβεστών, παρέμενε. Το, δε, απαρχαιωμένο οργανόγραμμα με τη μειωμένη οργανική δύναμη των μονίμων υπαλλήλων στις πυροσβεστικές υπηρεσίες, σε αντίθεση με τις σύγχρονες ανάγκες και αρμοδιότητες, επίσης, παρέμενε άθικτο από το 1977 (νόμος 683 )!

2) Με έγγραφό της προς τον υπουργό Τόσκα, τον Ιούνιο του 2018, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, τόνιζε ότι “το Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη έλλειψη προσωπικού από όταν ανέλαβε τη δασοπυρόσβεση” και έκανε λόγο για 4.000 κενές θέσεις.

3) Παρά τα κενά στις οργανικές συνθέσεις, το κράτος δεσμεύτηκε να παραχωρήσει 700 πυροσβεστες στα αεροδρόμια της “Fraport” (που πλέον έχουν γίνει 1.400) και αντίστοιχα εκατοντάδες άλλους στην “Hochtief” (αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”) και στους ιδιωτικοποιημένους αυτοκινητόδρομους.

4) Το ποσοστό που διατίθεται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την προστασία των δασών δεν ξεπέρασε το 0,035%.

5) Η μείωση των δαπανών για το Πυροσβεστικό Σώμα το έτος 2018 συγκριτικά με το 2009 υπήρξε ο μεγαλύτερος από τον μέσο όρο των μειώσεων της 10ετίας, καθώς ξεπέρασε τα 121 εκ. ευρώ.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν


η παντελής απουσία προληπτικών μέτρων στα δασικά οικοσυστήματα,

ανυπαρξία δασικών δρόμων, αντιπυρικών ζωνών και υδατοδεξαμενών

δυσχερής λειτουργικότητα του Πυροσβεστικού Σώματος με χαρακτηριστικό στοιχείο τον επιβαρυμένο στόλο πυροσβεστικών οχημάτων με το 55% περίπου να είναι πέραν της 20ετίας.

Παρόλα αυτά, μόλις 4 μέρες πριν από την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι, ο τόυτε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας δήλωνε (ΕΡΤ1,19/7/2018) για λογαριασμό της κυβέρνησης ότι ο μηχανισμός βρισκόταν σε ένα «πολύ υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και προετοιμασίας»…

Σήμερα

Σήμερα, κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, τα κενά στο ΠΣ αν’ερχονταν και πάλι στις 4.000.

Οι ελλείψεις σε υλικά μέσα δραματικές, με το 85% των οχημάτων του Σώματος πεπαλαιωμένο…

Σήμερα μετράμε μείωση 97,8% (!!!) από το 2005 σε δαπάνες αντιπυρικής πρόληψης, με το 2021 να έχουν διατεθεί μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ… Τόσα δόθηκαν το 2021 για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, με τα ποσά, επαναλαμβάνουμε, να έχουν μειωθεί κατά 97,8% τα τελευταία χρόνια, όπως ανέφερε ο Μιχάλης Μιχαήλ, απόστρατος ανθυπυραγός κάνοντας λόγο για εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων.

Σήμερα γίνεται στάχτη η Βόρεια Εύβοια. Κατά ένα σατανικό τρόπο η στάχτη αγκάλιασε όλη εκείνη την περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο σχεδιασμών ενεργειακών μονοπωλίων… Κατά ένα σατανικό τρόπο στο επίκεντρο της καταστροφής βρέθηκαν περιοχές για τις οποίες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είχε εκδώσει πριν ένα μήνα, στις 6/7, αποφάσεις για άδειες κατασκευής αιολικών πάρκων, τις οποίες αποφάσεις είχαν απορρίψει με ψήφισμα οι δήμοι των περιοχών, μόλις 15 ημέρες πριν, στις 22/7…

Σήμερα η Αττική έχει υποστεί ένα ακόμα έγκλημα. Κατά έναν σατανικό τρόπο η στάχτη αγκάλιασε όλη εκείνη την περιοχή που καταγραφόταν σαν “μαγνήτης για την προσέλκυση επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή Βαρυμπόμπης – Κρυονερίου λειτουργούν τα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι”… Σημαίνουν αυτά κάτι; Οχι απαραίτητα. Αλλά είναι τα γεγονότα. Και τα γεγονότα, παρά τις… φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων, δεν λογοκρίνονται.

Σήμερα είδαμε μια ακόμα κυβέρνηση να μην έχει τσίπα. Είναι η ίδια κυβέρνηση που ο υπουργός της, ο Χρυσοχοίδης (πάλι ο Χρυσοχοίδης) πριν από ένα μήνα, δήλωνε: “Θα ήθελα, πρώτα από όλα, να υπογραμμίσω ότι έχει γίνει μια εξαιρετικά πρότυπη δουλειά για την αντιπυρική προστασία της χώρα μας, μια πραγματική τομή φέτος, όχι μόνο όσον αφορά τα μέσα και τους εξοπλισμούς, αλλά και το προσωπικό μας – αυτά είναι στοιχεία που θα σας παρουσιάσει σε λίγο αναλυτικά ο κ. Χαρδαλιάς. Ωστόσο, θέλω να επισημάνω ότι έχει γίνει μια πρότυπη δουλειά όσον αφορά την αντίληψη και την κατανόηση του προβλήματος για την πυροπροστασία στη χώρα μας. Έχουμε πλέον μια νέα προσέγγιση – με επίκεντρο την πρόληψη, την ετοιμότητα και την προσπάθεια παρέμβασης πριν εκδηλωθεί το κακό. Σκοπός όλων μας είναι, στο μέτρο του δυνατού, η αποτροπή του κινδύνου. Όχι η εκ των υστέρων μεμψιμοιρία για το τι θα μπορούσε να είχε γίνει”.

Βλέπουμε μια; κυβέρνηση που οι προτεραιότητές της ξεχειλίζουν κυνισμό: “Πολυτεχνείο – 5.000 αστυνομικοί. Βαρυμπόμπη – 520 πυροσβέστες. Επέτειος φόνου Γρηγορόπουλου – 4.000 αστ/κοί. Εύβοια – 165 πυροσβέστες”.

Σήμερα, χτες, πάντα, βλέπουμε ένα κράτος, μια κυβέρνηση και κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του. Τους παπαγάλους του να μηρυκάζουν τα περί του άρθρο 117 παρ.3 του Συντάγματος και την αναφορά ότι εκτάσεις που καταστραφηκαν ή καταστρεφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλωνονται δεν αποβάλλουν γι ‘αυτον τον λόγο τον χαρακτήρα που έχουν πριν καταστραφουν, ότι κηρυσσονται υποχρεωτικά αναδασωτεες, ότι αποκλείεται να διατεθούν για άλλον προορισμό μπλα, μπλα, μπλα… Μόνο που ξεχνούν – ανάμεσα σε πολλά άλλα – την απόφαση 2499/2012 της ολομέλειας ΣΤΕ (με εισήγηση της κυρίας Σακελαροπουλου, σημερινής ΠτΔ) ότι οι περιοχές κηρυσσονται υποχρεωτικά αναδασωτεες με εξαίρεση, όμως, την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Αυτά είναι τα γεγονότα. Και επαναλαμβάνουμε: παρά τις… φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων, δεν λογοκρίνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου