Καταστροφικές πυρκαγιές σε πολλές περιοχές του πλανήτη που καταστρέφουν δάση, περιουσίες και απειλούν ανθρώπινες ζωές – Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα ακραία φαινόμενα έρχονται νωρίτερα απ’ όσο υπολογίζονταν, γράφει σήμερα το Πρώτο Θέμα ως τίμιο φιλοκυβερνητικό παπαγαλάκι
Οι «ειδικοί» στους οποίους αναφέρεται είναι ο Ιερέας της Παραθρησκευτικής Οργάνωσης της Κλιματικής Αλλαγής, Χρήστος Ζερεφός και ο κλιματικός ψάλτης Κωσταντίνος Συνολάκης.
Και φυσικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός μας που μοσχοπούλησε τις φωτιές στην Ελλάδα για να πλασάρει το αφήγημα της Κλιματικής Αλλαγής.
Η Ανατολική Μεσόγειος και άλλες περιοχές του πλανήτη ταλανίζονται από άγριες πυρκαγιές που στο πέρασμά τους καταστρέφουν δάση, περιουσίες και απειλούν ανθρώπινες ζωές. Η Ιταλία, η Τουρκία, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, ο Λίβανος και η Κροατία αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Αναφέρει το Πρώτο Ψέμα.
Καλά, για την Τουρκία, ο ίδιος ο Ερντογάν κάνει λόγο για εμπρησμούς. Αλλά ας δούμε τι κάνει η άλλη γειτονική μας, η Ιταλία, και πόση Κλιματική Αλλαγή έχει κι αυτή.
Γιατί η Ιταλία αγωνίζεται να περιορίσει τις πυρκαγιές
Εν μέσω του τρέχοντος κύματος καύσωνα, η Ιταλία αγωνίζεται να περιορίσει τις πυρκαγιές που μαίνονται σε όλη τη χώρα. Εκτός από τον καύσωνα, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι πυρκαγιές έχουν γίνει ένα τέτοιο πρόβλημα, γράφει η γερμανική dw.com.
Η Νότια Ευρώπη βιώνει αυτή τη στιγμή ένα από τα χειρότερα κύματα καύσωνα των τελευταίων δεκαετιών, με την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Τουρκία να αντιμετωπίζουν τις πυρκαγιές.
Φωτιές μαίνονται σε ολόκληρη την Ιταλία εδώ και εβδομάδες. Αρκετές κεντρικές και νότιες περιοχές έχουν χάσει δεκάδες χιλιάδες εκτάρια δάσους. Στη Σαρδηνία,
οι βοτανολόγοι ανησυχούν για την αποδεκάτιση της τοπικής βιοποικιλότητας και τον αριθμό των παλαιών ελαιώνων που έχουν καταστραφεί. Στη Σικελία, οι πυρκαγιές έφτασαν στην Κατάνια, όπου περίπου 150 άτομα εκκενώθηκαν δια θαλάσσης και το αεροδρόμιο έκλεισε για αρκετές ώρες.
Από τις 15 Ιουνίου, οι πυροσβέστες έχουν κληθεί περισσότερες από 37.000 φορές – εκ των οποίων 1, 500 φορές μόνο την Κυριακή. Η Ιταλία αγωνίζεται να ανταπεξέλθει λόγω ενός συνδυασμού πολιτικών ευθυνών, γραφειοκρατίας για την προστασία των δασών και φερόμενων εγκληματικών δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με την Coldiretti, τη μεγαλύτερη ένωση αγροτών στην Ιταλία, τουλάχιστον το 60% των πυρκαγιών στην Ιταλία προκλήθηκαν από εμπρησμό.
Δύο εμπρηστές συνελήφθησαν στις 2 Αυγούστου στην Τρόινα, μια αγροτική πόλη στην επαρχία Έννα της κεντρικής Σικελίας, όπου χτίζονται πολυάριθμοι ηλιακοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό έχει προκαλέσει υποψίες επειδή τέτοιες εγκαταστάσεις αφαιρούν γη από τη γεωργία.
«Πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στην υπόθεση ότι οι επιχειρήσεις ηλιακής ενέργειας θέλουν να αποδυναμώσουν τους τοπικούς αγρότες, αναγκάζοντάς τους να κάνουν κάτι άλλο», δήλωσε ο Fabio Venezia, δήμαρχος της Troina, στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica,προτείνοντας ότι ο εμπρησμός θα μπορούσε να είναι μια στρατηγική για να αναγκάσει τους αγρότες να πουλήσουν τη γη τους. Αλλά σταμάτησε να κατηγορεί άμεσα τις εταιρείες.
Για την αποτροπή τέτοιων σεναρίων, ένας εθνικός νόμος που ψηφίστηκε το 2000 απαγορεύει την αλλαγή της χρήσης γης για 15 χρόνια μετά από μια πυρκαγιά. Ωστόσο, εναπόκειται στις τοπικές αρχές να εφαρμόσουν σωστά τον νόμο και ο νόμος επιτρέπει ορισμένες εξαιρέσεις.
Αυτές οι υποψίες διερευνώνται επί του παρόντος από την επιτροπή κατά της Μαφίας της Σικελίας-ένα όργανο που δημιουργήθηκε από το κοινοβούλιο της Σικελίας-το οποίο ελέγχει ορισμένους ιδιοκτήτες γης στους οποίους φέρεται να έχουν έρθει σε επαφή μεσολαβητές που προσφέρουν να πουλήσουν τη γη σε θυγατρικές του ηλιακού τομέα.
«Υπάρχει ανάγκη να προβληματιστούμε για το τι συμβαίνει», δήλωσε ο Claudio Fava, πρόεδρος της επιτροπής, στον ιστότοπο ειδήσεων Live Sicilia. «Έγινε σπασμωδική αναζήτηση γης που θα μπορούσε να αγοραστεί για 30.000 ευρώ ανά εκτάριο, ενώ 200 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά έργα έχουν ήδη υποβληθεί στην περιφερειακή κυβέρνηση».
Οι εισαγγελείς στη Σικελία και σε άλλες περιοχές έχουν ξεκινήσει έρευνες για επεισόδια εμπρησμού, αλλά η ύπαρξη εγκληματικού σχεδίου δεν έχει ακόμη αποδειχθεί.
Και το μακροσκελές άρθρο αναλύει λεπτομερώς την έλλειψη κονδυλίων για τους πυροσβέστες, τα αποθεματικά νερού για τους αγρότες, την τρελή γραφειοκρατία και τον κίνδυνο ερημοποίησης της Σικελίας.
Σύμφωνα με έκθεση του 2019 από το Ιταλικό Εθνικό Κέντρο Ερευνών (CNR), Το 70% της Σικελίας κινδυνεύει με ερημοποίηση. Σε όλη την κεντρική και νότια Ιταλία, ο αριθμός αυτός κυμαίνεται από 30% στη Σαρδηνία έως πάνω από 50% στην Απουλία.
Κι επίσης αναφέρεται στα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχει πάρει η Ιταλία μέσω του προγράμματος NextGenerationEU και έχει διαθέσει οπουδήποτε αλλού, πλην τη διαχείριση και προστασία των δασών.
Το 2018, η ιταλική κυβέρνηση ψήφισε έναν καινοτόμο νόμο για τη διαχείριση των δασών, τον οποίο ο Marco Bussone, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Δήμων, Κοινοτήτων και Ορεινών Οντοτήτων (UNCEM), περιγράφει ως «έναν από τους καλύτερους στην Ευρώπη». Ωστόσο, ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί σωστά επειδή δεν υποστηριζόταν από τους απαραίτητους πόρους, οι οποίοι σύμφωνα με την UNCEM θα ήταν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
«Είναι μια παράλογη κατάσταση για μια χώρα φτιαγμένη από δάση όπως η Ιταλία», δήλωσε ο Bussone.
Καταλάβατε, αγαπητά παπαγαλάκια, εκεί στο Πρώτο Ψέμα και στον σταθμό του ΣΚΆΙ που δεν ΣΚΆΕΙ; Την επόμενη που φορά που δεχθείτε καμιά επίθεση στα γραφεία σας -κάτι που ως κάργα Γκαντική το απεύχομαι παρότι εσείς επιτίθεστε καθημερινά στην νοημοσύνη μας- να γράψετε και πείτε στο ρεπορτάζ σας: Μας επιτέθηκε η Κλιματική Αλλαγή!
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου