ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙΝΕ ΤΑ ΔΑΣΗ ;;; ΠΥΚΝΗ ΔΑΣΙΚΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ: Ο ΥΠ' ΑΡΙΘΜΟΝ 1 ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ !!!



Πυκνή Δασική Βλάστηση : Ο υπ' αριθμόν 1 Εχθρός της Ανεμογεννήτριας 


Γράφει ο Κυριάκος Τόμπρας

Την προηγούμενη εβδομάδα, αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, δημοσιεύσαμε το άρθρο "Ε "ΝΑΙ" ΛΟΙΠΟΝ !!! ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΨΟΥΝ ΤΟ ΔΑΣΟΣ !!!", στο οποίο παρουσιάσαμε μια σειρά από κίνητρα που έχουν, στην θεωρία και την πράξη, οι επενδυτές αιολικών πάρκων, για να καίνε τα δάση. 

Το άρθρο αυτό ήταν ένα μόνο μέρος του σχετικού δημοσιεύματος της "Κυριακάτικης ΥΠΕΡΒΑΣΗ NEWS" της 15/08/2021.



Το δημοσίευμά μας αυτό δεν είχε ως σκοπό, ούτε να εξυπηρετήσει κάποιο ιδεοληπτικό μας μένος κατά των ΑΠΕ, ούτε τα συμφέροντα της παραδοσιακής ενεργειακής μαφίας των ορυκτών καυσίμων, ούτε την διάδοση των πολλών, πράγματι, θεωριών συνωμοσίας που κορυφώνονται σε κάθε καταστροφή, φυσική, οικονομική ή εθνική. Μοναδικός του σκοπός ήταν κλείσει τα στόματα κάποιων κατ' επάγγελμα ηλιθίων - δλδ εκείνων που παριστάνουν τους χαζούς επ' αμοιβή - που δοθείσης της ευκαιρίας των νέων φονικών πυρκαγιών, στα πλαίσια του δικού τους ιδεοληπτικού οίστρου ή, ακόμη χειρότερα, στα πλαίσια του όποιου μεροκάματου εισπράττουν από τους συστημικούς ΑΠΕτζήδες, βρήκαν το θράσος να πλασάρουν στον δημόσιο διάλογο το φαιδρό και προκλητικό ταυτόχρονα επιχείρημα, κατά το οποίο, τις φωτιές τις βάζουν δήθεν οι ίδιοι οι πυρόπληκτοι, δλδ οι κάτοικοι των καμένων, προκειμένου, έτσι, να εμποδίσουν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις περιοχές τους.

Έτσι, λοιπόν, καταλήξαμε στο αυτονόητο συμπέρασμα, ότι, οι επενδυτές των αιολικών πάρκων έχουν, θεωρητικά και πρακτικά, όχι μόνον ένα, αλλά δεκάδες κίνητρα να καίνε τα δάση, ενώ, παρά την όποια επίμονη αναζήτηση, δεν εντοπίσαμε ούτε ένα αντίστοιχο κίνητρο, που να αντέχει στην κοινή λογική, για τους πυρόπληκτους κατοίκους των καμένων, που είναι τα μεγαλύτερα θύματα των δασικών πυρκαγιών. Και, με το συμπέρασμα αυτό, καλούσαμε τους "κατ΄επάγγελμα ηλίθιους", να σταματήσουν να παίζουν με τη νοημοσύνη μας και με τον πόνο των ανθρώπων που ξύπνησαν ένα πρωί με κλεμμένη την ζωή, την περιουσία και το μέλλον των παιδιών τους.

"Βροντήξαμε", όμως,  ως συνήθως, στων "κουφών την πόρτα" !!! Των "κουφών" που επανήλθαν με νεότερα, ακόμη πιο προκλητικά άρθρα τους στα συστημικά ΜΜΕ, με κορυφαίο το εμετικό "Τους έκαψαν για να ΜΗΝ μπουν ανεμογεννήτριες", κάποιας κας Κατερίνας Γαλανού.

Κάπως έτσι αναγκαστήκαμε να επανέλθουμε στο θέμα, ψάχνοντάς το ακόμη βαθύτερα. Και όταν λέμε βαθύτερα, εννοούμε την λεπτομερή μελέτη της σχετικής επιστημονικής βιβλιογραφίας και, ιδιαίτερα, πρόσφατων διδακτορικών και μεταπτυχιακών διατριβών, αλλά και business plans πολλών επενδύσεων σε χερσαία αιολικά πάρκα. 

Και, επειδή, λοιπόν, κατά κανόνα, όσο ψάχνεις, βρίσκεις, αυτό που βρήκαμε συνοψίζεται στον τίτλο του άρθρου, δηλαδή, ότι, η πυκνή δασική βλάστηση είναι ο υπ' αριθμόν 1 εχθρός της ανεμογεννήτριας !!!

Η επιλογή της  θέσης για τη μελέτη και την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου προϋποθέτει την ύπαρξη καλού αιολικού δυναμικού. Για να δούμε εάν η περιοχή έχει καλό αιολικό δυναμικό, θα πρέπει να εγκατασταθεί μετεωρολογικός σταθμός (ιστός) και να καταγράψει τα δεδομένα για μια διάρκεια τουλάχιστον ενός έτους. Επίσης δεν αρκεί μόνο να έχει καλό αιολικό δυναμικό (δυνατό αέρα), αλλά και η ποιότητα του αέρα. Να μην έχει δηλαδή μεγάλη τύρβη, και να έχει όσο το δυνατόν στρωτή ροή αέρα. Στρωτή ροή αέρα και χωρίς μεγάλη τύρβη συνήθως συναντάμε στην επιφάνεια της θάλασσας ή από τον αέρα που έρχεται από τη θάλασσα. 

Στη στεριά, μεταξύ άλλων, θα πρέπει η περιοχή να μην έχει απότομες πλαγιές και πυκνή βλάστηση !!! 

Σύµφωνα µε τα σηµερινά δεδοµένα, το αιολικό δυναµικό µιας περιοχής θεωρείται εκµεταλλεύσιµο ενεργειακά, όταν η µέση ετήσια ταχύτητα του ανέµου ξεπερνά την τιµή των 5.1m/s. Όµως όσο µεγαλύτερη είναι η ταχύτητα του ανέµου τόσο περισσότερη είναι η παρεχόµενη (διαθέσιµη) ενέργεια, καθώς η ισχύς είναι ανάλογη του κύβου της ταχύτητας του ανέµου. Εποµένως, είναι σηµαντικό να γνωρίζουµε, µε όσο µεγαλύτερη ακρίβεια γίνεται το αιολικό δυναµικό µιας περιοχής, έτσι ώστε, µε τον κατάλληλο και ορθό σχεδιασµό του αιολικού πάρκου, να γίνεται η βέλτιστη εκµετάλλευση της αιολικής ενέργειας, αφού η µετατροπή της κινητικής ενέργειας του ανέµου (αιολική ενέργεια) σε ηλεκτρική ενέργεια, γίνεται µέσω των ανεµογεννητριών. Έτσι, σ
τη σηµερινή εποχή, οι κύριοι λόγοι που έχουν οδηγήσει στην ανάγκη για δηµιουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων είναι η έλλειψη θέσεων στην ξηρά, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και περισσότερη διαθέσιµη ενέργεια από την θάλασσα, αφού οι ταχύτητες των ανέµων πάνω από την ανοικτή θάλασσα είναι µεγαλύτερες σε σχέση µε της ξηράς. Αυτό συµβαίνει επειδή ο άνεµος πνέοντας στη θάλασσα, δεν συναντά εµπόδια και το µόνο µέρος ενέργειας που χάνει είναι λόγω της τριβής µε την επιφάνεια της θάλασσας, όπου και δηµιουργούνται τα κύµατα. 

Σε αντίθεση, πάνω στην ξηρά, ο άνεμος συναντά διαρκώς εµπόδια, όπως για παράδειγµα βουνά, δάση με πυκνή βλάστηση, κλπ. !!! 

Γενικά, οι ανεμογεννήτριες συνηθίζεται να τοποθετούνται σε περιοχές με ικανοποιητικές μέσες ταχύτητες ανέμου. Υπολογίζεται, ότι στο 25% της επιφάνειας της γης επικρατούν άνεμοι μέσης ετήσιας ταχύτητας πάνω από 5,1m/s, σε ύψος 10m πάνω από το έδαφος. Όταν οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή την τιμή, τότε το αιολικό δυναμικό του τόπου θεωρείται εκμεταλλεύσιμο και οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις μπορούν να καταστούν οικονομικά βιώσιμες, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Ένα πάρκο ανεμογεννητριών, με ταχύτητα ανέμου 8m/s αποδίδει 1600kW, ενώ με 4m/s αποδίδει μόνο 200kW. 

Η ύπαρξη ανωμαλιών του εδάφους και ψηλών δέντρων, μπορεί να δημιουργήσει στροβιλισμούς και, έτσι, να μειώσει την αποδοτικότητα και τα έσοδα του αιολικού πάρκου !!!

Αυτός είναι ο λόγος που, για να εκδοθεί η οποιαδήποτε άδεια αιολικού πάρκου από την Πολεοδομία, πρέπει, μεταξύ άλλων, να πληρείται η προϋπίθεστη της απόστασης μεγαλύτερης των 200 μ. από το όριο κρατικού δάσους με πυκνή βλάστηση, ενώ σε κρατικό δάσος με αραιή ή χαμηλή θαμνώδη βλάστηση, είναι δυνατή η χωροθέτηση αιολικού πάρκου, νοουμένου ότι δεν επηρεάζεται αντιπυρική λωρίδα, αφού προηγουμένως εξασφαλισθούν οι απόψεις του Τμήματος Δασών.

Έτσι, λοιπόν, το κάψιμο ολόκληρης της Βόρειας Εύβοιας και η συνεπακόλουθη εξαφάνιση του συνόλου σχεδόν της πυκνής δασικής βλάστησης της περιοχής, πρώτον, αυξάνει την αποδοτικότητα και τα έσοδα των ήδη αδειοδοτημένων αιολικών πάρκων και, δεύτερον, σε συνδυασμό με την ΟλΣτΕ 2499/2012 της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ανοίγει πλέον τον δρόμο για την αδειοδότηση δεκάδων νέων αιολικών πάρκων στην περιοχή, που αλλιώς, λόγω της προϋπάρχουσας πυκνής δασικής βλάστησης, θα ήταν, πολεοδομικά τουλάχιστον, αδύνατη !!!

Ποιος είπαμε, λοιπόν, ότι έχει κίνητρο να καίει τα δάση ;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου