ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

ΥΠΕΡΒΑΣΗ NEWS 19/07/2021

 



ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ :













Στις βιομηχανίες του ευρωπαϊκού Βορρά και στους Έλληνες και Ισπανούς μεγαλοεργολάβους τα 12 πρώτα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 1,42 δισ. ευρώ !!!

O κύβος ερρίφθη για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς το Συμβούλιο ECOFIN που συνεδρίασε Τρίτη και 13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες ενέκρινε δώδεκα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Έτσι τα εν λόγω κράτη μέλη της ΕΕ μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα μπορούν πλέον να υπογράψουν τις πρώτες συμφωνίες χρηματοδότησης και να λάβουν τις σχετικές προκαταβολές προχρηματοδότησης, οι οποίες αντιστοιχούν στο 13% του συνολικού ποσού το οποίο τους έχει εγκριθεί. Βασική προϋπόθεση βέβαια αποτελεί η εφαρμογή των σχετικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες δεσμεύθηκαν να πραγματοποιήσουν μέσω των οικείων Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης.
Μετά την έγκριση των δώδεκα Εθνικών Σχεδίων ο υπουργός Οικονομικών της προεδρεύουσας χώρας εν προκειμένω της Σλοβενίας Andrej Šircelj, δήλωσε: «Οι αποφάσεις του Συμβουλίου ECOFIN σχετικά με τα μισά σχεδόν εθνικά σχέδια αποτελούν σημαντικό βήμα προόδου για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης. Επιτρέπουν στα κράτη μέλη να υπογράψουν τις πρώτες συμφωνίες χρηματοδότησης και τις πληρωμές προχρηματοδότησης που θα πραγματοποιηθούν. Με τη στήριξη της ΕΕ, τα κράτη μέλη μπορούν να αρχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάκαμψη, την ενίσχυση και τον μετασχηματισμό των οικονομιών μας. Οι εκδοθείσες αποφάσεις του Συμβουλίου θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια όχι μόνο για την ανάκαμψη από την κρίση COVID-19, αλλά και για τη δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής, πιο πράσινης και πιο ψηφιακής, καινοτόμου και ανταγωνιστικής Ευρώπης για τις επόμενες γενιές της ΕΕ» (www.consilium.europa.eu/el/13/7/2021). Ειδικότερα όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ECOFIN «Η χρηματοδοτική αρωγή της ΕΕ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 672,5 δισ. ευρώ αποσκοπεί στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης μέσω της στήριξης μεταρρυθμίσεων και επενδυτικών έργων των κρατών μελών.
H Πατρίδα μας θα λάβει 17,8 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ ως δάνεια, ήτοι εν συνόλω 30,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 16.27% του ελληνικού ΑΕΠ με την Αθήνα να ενθυλακώνει άμεσα 4 δισ. ευρώ ως προκαταβολή. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι τέσσερις βασικές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ενθυλάκωσαν το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς από τα 312,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις θα λάβουν 170,1 δισ. ευρώ, ήτοι το 54,4% των επιχορηγήσεων και από τα 360 δισ. ευρώ δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα λάβουν 138 δισ. ευρώ, ήτοι το 38,3% των δανείων ενώ δεν αποκλείεται το ποσό αυτό να αυξηθεί αν η Μαδρίτη αποφασίσει να ζητήσει τελικά μέχρι το 2026 και τα 70,5 δισ. ευρώ που δικαιούται ως δάνεια.

Τα πρώτα 12 χρηματοδοτούμενα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης


Μετά την έγκριση του ελληνικού Σχεδίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα πρώτα δώδεκα έργα ύψους 1,42 δισ. ευρώ (www.naftemporiki.gr 15/7/2021) τα οποία πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Σημειωτέον ότι από τα παραπάνω 4 δισ. ευρώ τα 2,65 δισ. ευρώ αφορούν σε επιχορηγήσεις
και τα 1,35 δισ. ευρώ σε δάνεια (www.political.gr 17/7/2021) τα οποία θα δοθούν σε επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών στις οποίες η κυβέρνηση ανέθεσε τη διαχείριση των 12,5 δισ. ευρώ δανειακών κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα έργα αυτά είναι τα εξής : 

1. Κατασκευή του βορείου τμήματος του Ε65 Τρίκαλα-Εγνατία μήκους 70,5 χιλιομέτρων προϋπολογισμού 480 εκατ. ευρώ. 2. Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια για τον καθορισμό των χρήσεων γης, τους όρους δόμησης κ.λπ., συνολικού προϋπολογισμού 345,2 εκατ. ευρώ. 3. Ψηφιοποίηση Αρχείου των 390 Υποθηκοφυλακείων της χώρας για το Εθνικό Κτηματολόγιο, προϋπολογισμού 242,4 εκατ. ευρώ. 4. Πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα» που αφορά στην παροχή επιταγών 200 ευρώ σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop), προϋπολογισμού 129,2 εκατ. ευρώ. 5. Ενιαία Ψηφιακή Υποδομή για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 69,4 εκατ. ευρώ. 6. Σύστημα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού στο σύνολο του κράτους (υπουργεία, περιφέρειες, δήμοι), προϋπολογισμού 36,1 εκατ. ευρώ. 7. Επέκταση και υποστήριξη του Εθνικού Δικτύου Τηλεπικοινωνιών – Σύζευξις ΙΙ για τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός για όλο το Δημόσιο, προϋπολογισμού 32,1 εκατ. ευρώ. 8. Αναβάθμιση δικτύου οπτικών ινών ώστε να συνδεθούν με το Ίντερνετ ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, σχολεία και νοσοκομεία με συνολικό προϋπολογισμό 30,5 εκατ. ευρώ. 9. Υπηρεσίες Διαδικτύου στα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου για εύκολη πρόσβαση πολιτών και επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 27,9 εκατ. ευρώ. 10. Βελτίωση εξοπλισμού της ΑΑΔΕ, προϋπολογισμού 12,2 εκατ. ευρώ. 11. Αποκατάσταση - Συντήρηση - Ανάδειξη μνημείων Ακρόπολης Αθηνών, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ. 12. Αναβάθμιση της παροχής ανοιχτών δεδομένων σε πολίτες, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου