Της Δανάης Μαραγκουδάκη - capital.gr
Για παράνομη πώληση εμπιστευτικών πληροφοριών εισηγμένων εταιρειών μέσω του dark web και ξέπλυμα χρήματος κατηγορείται ένας Έλληνας υπήκοος από την αμερικάνικη δικαιοσύνη. Ο 30χρονος Απόστολος Τροβιάς, γνωστός στο dark web και σε άλλες κρυπτογραφημένες υπηρεσίες ως "The Bull" συνελήφθη στο Περού.
Την Παρασκευή 9 Ιουλίου, η Αμερικάνικη Κεφαλαιαγορά (SEC) και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ άσκησαν δίωξη κατά του Απόστολου Τρόβια, κατηγορώντας τον ότι μέσω φόρουμ στο dark web εντόπιζε ανθρώπους που αγόραζαν ή πουλούσαν εμπιστευτικές πληροφορίες ενώ παράλληλα κρύβονταν πίσω από λογισμικά ανωνυμοποίησης δεδομένων και πληρωμές μέσω bitcoin.
Στο dark web υπήρχαν και υπάρχουν ιστοσελίδες όπως το AlphaBay, το Dream Market ή το Nightmare Market, μέσω των οποίων ο Τροβιάς φέρεται να προσέφερε και πουλούσε πληροφορίες για μετοχές.
Ωστόσο, όπως περιγράφει η SEC, στους πελάτες του συγκαταλέγονταν τουλάχιστον ένας πράκτορας της IRS, δηλαδή της αμερικάνικης Εφορίας, όπως κι ένας πράκτορας του FBI. Και οι δύο κρατικοί υπάλληλοι προσπαθούσαν να ξεσκεπάσουν τη χρηματιστηριακή απάτη.
Σύμφωνα με την καταγγελία της SEC, το 2017 ο Τροβιάς έδωσε στον υπάλληλο της Εφορίας πληροφορίες για οικονομικά αποτελέσματα πριν αυτά δημοσιευτούν. Αυτό συνέβη σε δύο περιπτώσεις και ο Έλληνας στη συνέχεια ζήτησε να πληρωθεί σε bitcoin.
Ειδικότερα όπως αναφέρουν τα έγγραφα της SEC:
"Από τον Δεκέμβριο του 2016 έως τον Φεβρουάριο του 2021, ο Τροβιάς - που χρησιμοποιούσε το avatar "TheBull" - έστησε μια απάτη όπου πρόσφερε και πουλούσε αυτό που αποκαλούσε "insider trading tips” μέσα σε αγορές του Dark Web σε αγοραστές που αναζητούσαν ένα "πλεονέκτημα" όταν διαπραγματεύονταν στα χρηματιστήρια.
Το Dark Web είναι ένα μέρος του διαδικτύου όπου απαιτείται εξειδικευμένο λογισμικό για να έχει κανείς πρόσβαση ενώ έχει σχεδιαστεί ειδικά για να διευκολύνει την ανωνυμία αποκρύπτοντας τις ταυτότητες των χρηστών, συμπεριλαμβανομένης της απόκρυψης των IP των χρηστών. Η ανωνυμία που προσφέρει το Dark Web επιτρέπει στους χρήστες να πωλούν και να αγοράζουν παράνομα προϊόντα και υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων ναρκωτικά, κλεμμένες ταυτότητες, υπηρεσίες χάκινγκ, και σε αυτήν την περίπτωση, "συμβουλές για insider trading".
Ο Τροβιάς ισχυριζόταν ότι οι συμβουλές του βασίζονταν σε δεδομένα από βιβλία εντολών του προέρχονταν από μια χρηματιστηριακή - υποτίθεται μη δημόσιες πληροφορίες - που του της παρείχε ένας υπάλληλος της εταιρείας.
Οι δηλώσεις αυτές ήταν είτε ουσιαστικά ψευδείς και παραπλανητικές και έγιναν στο πλαίσιο ενός σχεδίου για να εξαπατήσει αγοραστές που ήθελαν εμπιστευτικές πληροφορίες είτε - εάν ήταν αληθείς και η πηγή του Τροβιά πράγματι υπήρχε και παρείχε συμβουλές από πραγματικά βιβλία εντολών - τότε ο Τροβιάς συμμετείχε εν γνώση του σε μια απάτη με στόχο να πουλήσει μη δημόσιες πληροφορίες ή εν αγνοία του έλαβε κατά παράβαση του καθήκοντος και της εμπιστοσύνης πληροφορίες για προσωπικό όφελος τόσο των πελατών όσο και του ιδίου.
Ο Τροβιάς πουλούσε τις συμβουλές προσφέροντας εβδομαδιαίες και μηνιαίες συνδρομές, καθώς και μέσω εφάπαξ πωλήσεων. Κατά τη διάρκεια της απάτης πούλησε πάνω από 100 συνδρομές σε επενδυτές μέσω του Dark Web και οι αγοραστές διαπραγματεύονταν τίτλους βάσει των συμβουλών που τους είχε δώσει”.
Οι τιμές για τις συμβουλές ξεκινούσαν από τα $29,95 και έφταναν περίπου τα $329,95 για μια μηνιαία συνδρομή. Το 2020 οι ομοσπονδιακοί πράκτορες των ΗΠΑ εκτιμούν πως ο Τροβιάς επιχείρησε να στήσει τη δική του ιστοσελίδα στο dark web καθώς οι αγορές του χώρου έκλειναν η μία μετά την άλλη.
Το αμερικάνικο υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί τον Έλληνα για χρηματιστηριακή απάτη που ως ανώτατη ποινή έχει τα 25 χρόνια φυλάκισης, όπως και για ξέπλυμα χρήματος που που ως ανώτατη ποινή έχει τα 20 χρόνια φυλάκισης.
Τέλος, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του FBI, William F. Sweeney Jr., δήλωσε σχετικά με την υπόθεση: "Πίσω από το πέπλο του Dark Web με κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και email εκτιμούμε πως ο Τροβιάς δημιούργησε ένα επιχειρηματικό μοντέλο στο οποίο πουλούσε - με σκοπό το κέρδος - πληροφορίες από άλλες εταιρείες, συμβουλές για το χρηματιστήριο, αδημοσίευτα οικονομικά αποτελέσματα και άλλες εμπιστευτικές πληροφορίες.
Το FBI όμως λειτουργεί και μέσα στο Dark Web, και όπως κατάλαβε ο Τροβιάς, εμείς εφαρμόζουμε τον νόμο και απέναντι σε όσους διαπράττουν ομοσπονδιακά εγκλήματα με ένα ρούτερ κι ένα πληκτρολόγιο".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου