Προβληματισμό προκαλεί η μεγάλη αύξηση που σημειώνεται διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα ειδικότερα, του αριθμού παρακολουθήσεων των επικοινωνιών πολιτών, με το αιτιολογικό της εθνικής ασφάλειας, όμως και με άλλες αιτιάσεις, αφού άρση του απορρήτου των επικοινωνιών ζητούν και οικονομικοί εισαγγελείς. Η έκθεση πεπραγμένων της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), που παρουσιάστηκε στη Βουλή, είναι αποκαλυπτική.
Η έκθεση επισημαίνει πως οι περισσότερες παρακολουθήσεις γίνονται με την αόριστη επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας, χωρίς να αναφέρεται στο αίτημα το όνομα του παρακολουθούμενου ή ο αριθμός των συσκευών, αριθμών και των μέσων επικοινωνίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι γνωστός ο πραγματικός αριθμός των συσκευών και των ανθρώπων που παρακολουθούνται. «Επίσης έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και όταν δεν αποδεικνύεται εμπλοκή των ατόμων αυτών σε κάποια υπόθεση, να μην ενημερώνονται ποτέ για προσωπικά τους δεδομένα που έχουν καταγραφεί και αποθηκευτεί», αναφέρει η έκθεση πεπραγμένων της Αρχής για το 2019.Η έκθεση παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου, κ. Χρήστο Ράμμο. Όπως είπε το απόρρητο αίρεται με συχνότητα πενταπλάσια για λόγους διασυνδεόμενους με την προάσπιση της εθνικής ασφάλειας, σε σχέση με άρσεις που αφορούν τη διακρίβωση άλλων εγκλημάτων. Η έκθεση επισημαίνει πάντως ότι το απόρρητο κινδυνεύει ειδικότερα από τη συνεχή ανάπτυξη των τεχνολογιών παρακολούθησης, αλλά και ηλεκτρονικής πειρατείας που χρησιμοποιούνται, είτε με βάση νόμιμες διαδικασίες, είτε παράνομα και κακόβουλα.
Οι “νομιμοποιημένες” παρακολουθήσεις
Οι ‘νομιμοποιημένες” παρακολουθήσεις αφορούν σε σταθερή ή κινητή τηλεφωνία, καθώς και σε μηνύματα που ανταλλάσσονται με άλλα μέσα και εφαρμογές. Με τον όρο «νόμιμες» όπως αναφέρει η έκθεση, νοούνται οι παρακολουθήσεις που γίνονται «με βάση μια προδιαγεγραμμένη στο νόμο διαδικασία, συνήθως με αίτηση μιας δημόσιας υπηρεσίας και έγκριση της αίτησης από δικαστική αρχή».Η Αρχή αυτή τονίζει ότι οι αιτίες του φαινομένου είναι πολλές, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης καταπολέμησης της τρομοκρατίας ή της βαριάς εγκληματικότητας (διακίνηση ναρκωτικών, σωματεμπορία, παιδική πορνογραφία) αλλά και για διαδικτυακές επιθέσεις (κυβερνοεπιθέσεις) προσθέτοντας πως δεδομένου ότι πρόκειται για υπαρκτές απειλές και κινδύνους, «η επίκληση των λόγων αυτών από κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών ή διωκτικές αρχές είναι κατ’ αρχήν θεμιτή για την άμυνα κρατών και κοινωνιών». Όμως αιτούνται την άρση του απορρήτου και για άλλους λόγους οι εισαγγελείς.
ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου