ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΞΕΧΑΣΕ...Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ !!!

 


Η πτέρυγα του κορωνοϊού στο νοσοκομείο είναι άδεια εδώ και μήνες και οι πρόχειρα φτιαγμένες μονάδες καραντίνας μαζεύουν σκόνη. Οι μάσκες είναι άφαντες στους δρόμους και πολλές μέρες περνούν χωρίς ούτε ένα κρούσμα του ιού. Η ζήτηση για εμβόλια είναι τόσο χαμηλή, ώστε η κυβέρνηση έστειλε χιλιάδες δόσεις στο εξωτερικό. Ο Νίγηρας είναι η χώρα την οποία ξέχασε ο κορωνοϊός, γράφει η Wall Street Journal.

Αυτή η τεράστια χώρα της Δυτικής Αφρικής, με τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων αλλά και φτώχειας στον κόσμο, είχε θεωρηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μίας από τις πιο ευάλωτες στην πανδημία. Έναν χρόνο αργότερα, πολλές άλλες χώρες της Αφρικής παραδίδονται στο τρίτο κύμα της πανδημίας, καθώς οι μεταλλάξεις ανεβάζουν τα κρούσματα σε επίπεδα ρεκόρ.

Όμως ο Νίγηρας είναι μία διαφορετική ιστορία. Στην ήσυχη πρωτεύουσα, το Νιαμέι, τίποτα δεν μαρτυρά ότι μία πανδημία μαστίζει ολόκληρο τον πλανήτη.

Στο εστιατόριο Pilier, όπου συχνάζουν οι εύποροι ντόπιοι και οι expatriates, ο Ιταλός ιδιοκτήτης λέει ότι τα Σαββατοκύριακα το μαγαζί είναι γεμάτο. Η κίνηση σημείωσε βουτιά την άνοιξη του 2020, όταν η χώρα έκλεισε τα σύνορα, αλλά γρήγορα ανέκαμψε. «Εδώ ζούμε ακόμα σαν να είναι το 2019», λέει ένας από τους συχνούς πελάτες του, ο υπουργός Πετρελαίου Sani Issoufou.

Έως τα μέσα του Ιουνίου, ο Νίγηρας, με πληθυσμό 24 εκατ. ατόμων, είχε καταγράψει μόλις 194 θανάτους και 5.500 κρούσματα του κορωνοϊού. Δηλαδή λιγότερα από το Σαν Μαρίνο, που έχει μόλις 34.000 κατοίκους.

«Περιμέναμε να κατακλυστούμε με κρούσματα, αλλά δεν συνέβη ποτέ», λέει στη Wall Street Journal ο Adamou Foumakoye Gado, ο αναισθησιολόγος που είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης ΜΕΘ για τον κορωνοϊό. «Ο ιός είχε πολύ σύντομη ζωή εδώ», εξηγεί, μέσα στους άδειους διαδρόμους της πτέρυγας του νοσοκομείου. Κανένας ασθενής δεν νοσηλεύεται στην εντατική από τον Απρίλιο, και έτσι ο Gado ασχολείται με τους ασθενείς της ελονοσίας.

Μάλιστα, στα τέλη του Μαΐου, ο Νίγηρας πήρε την ασυνήθιστη απόφαση να δανείσει 100.000 εμβόλια της AstraZeneca στην Ακτή Ελεφαντοστού, μία χώρα με περίπου τον ίδιο πληθυσμό, αλλά με 10πλάσια κρούσματα. Ο Νίγηρας έδωσε προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζομένων της πρώτης γραμμής, αλλά ελάχιστοι έχουν εμβολιαστεί στον γενικό πληθυσμό.

Στο βασικό κέντρο για τεστ στη Νιαμέι, περνούν μέρες χωρίς κάποιος να βρεθεί θετικός.

Όπως είναι φυσικό, οι χαμηλοί ρυθμοί εξάπλωσης του κορωνοϊού στον Νίγηρα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επιδημιολόγων και αξιωματούχων του ΠΟΥ, οι οποίοι κατέληξαν ότι η χώρα αποτελεί ένα από τα πιο εχθρικά περιβάλλοντα στον κόσμο για τον ιό. Το εξαιρετικά ζεστό και ξηρό κλίμα δεν ευνοεί την ανάπτυξη του κορωνοϊού.

Και την ίδια στιγμή, ο Νίγηρας έχει έναν από τους νεότερους πληθυσμούς παγκοσμίως -οι μισοί πολίτες του είναι κάτω των 15 ετών- ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι μένουν σε απομονωμένες γειτονιές. Όλα αυτά, αποτελούν πολύ καλά εμπόδια για την εξάπλωση του ιού.

Βέβαια, οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν έπαιξαν και αυτές κάποιο ρόλο. Οι αρχές επέβαλαν lockdown, απαγόρευσαν τις συλλογικές προσευχές στα τζαμιά και έκλεισαν τα σύνορα τον Μάρτιο του 2020, πέντε μήνες πριν χώρες όπως η Βρετανία αρχίσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

«Σκοτώσαμε μία μύγα με το σφυρί. Ο κορωνοϊός ήρθε αλλά ποτέ δεν αναπτύχθηκε», λέει ο πρόεδρος Mohamed Bazoum.

Πρόκειται, ωστόσο, για μία περιοχή που έχει να αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις: Η ισλαμιστική εξέγερση έχει σκοτώσει 8.000 άτομα και έχει μετατοπίσει ένα εκατομμύριο, η κλιματική αλλαγή απειλεί τους αγροτικούς πόρους και πολλοί πεθαίνουν πρόωρα λόγω μεταδοτικών ασθενειών.'

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου