ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΟΦΛΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΕ 8 ΕΩΣ 48 ΔΟΣΕΙΣ !!!

 


Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης - enikonomia.gr

Η ώρα για την εξόφληση του φετινού φόρου εισοδήματος έφτασε: Όσοι ήδη υπέβαλαν τις φορολογικές δηλώσεις τους θα πρέπει να πληρώσουν τα ποσά που τους βεβαίωσε η εφορία έως και την Παρασκευή 30 Ιουλίου. Βεβαίως, υπάρχει έκπτωση για όσους καταβάλλουν εφάπαξ τον φόρο που τους προκύπτει, αλλά και όσοι δεν αντέχουν να σηκώσουν το «βάρος» θα έχουν μπροστά τους μία «γκάμα» επιλογών για την εξόφληση του φόρου σε πολλές δόσεις.

Επτά στους 10 δεν πληρώνουν φόρο την φετινή χρονιά, καθώς λόγω της πανδημίας εκατομμύρια ήταν τα νοικοκυριά που αναγκάστηκαν να ζήσουν με τη συνδρομή του κράτους, ενισχύσεις όμως που είναι αφορολόγητες. Έτσι, έμειναν σχεδόν 3 στους 10 φορολογούμενους να περάσουν από τα γκισέ της Εφορίας για να πληρώσουν τα ποσά που τους αναλογούν: Η πρώτη «φουρνιά» πολιτών που κατέθεσε ήδη τις δηλώσεις θα πρέπει να πληρώσει τον φόρο έως την ερχόμενη Παρασκευή 30 του μήνα.

Σε πόσες δόσεις εξοφλείται ο φόρος

Αλλά και εκείνοι οι 3 στους 10 πολίτες που πρόκειται να περάσουν από τα γκισέ της Εφορίας για να εξοφλήσουν τα ποσά που τους αναλογούν, εάν και εφόσον δεν έχουν μεταβολή του εισοδήματός τους, θα πληρώσουν χαμηλότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι. Και αυτό γιατί υιοθετήθηκαν φοροελαφρύνσεις και έτσι –μεταξύ άλλων- για τα εισοδήματα του 2020:
  • Ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος έχει μειωθεί στο 9% από 22%.
  • Ο φορολογικός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από 20.001 έως 30.000 ευρώ μειώθηκε στο 28% από 29%
  • Ο φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα από 30.001 έως 40.000 ευρώ διαμορφώνεται στο 36% από 37%
  • Ο φορολογικός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ ανέρχεται στο 44% από 45%.
Ο μειωμένος λοιπόν -στην πλειονότητα των περιπτώσεων- φόρος που θα προκύψει σε όσους τα εκκαθαριστικά τους είναι χρεωστικά θα εξοφληθεί κανονικά σε 8 μηνιαίες δόσεις: Η πρώτη από τις 8 δόσεις θα πρέπει να καταβληθεί έως την Παρασκευή.

Η εναλλακτική των 24- 48 δόσεων

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που δεν θα τους φτάσουν οι 8 δόσεις για την εξόφληση του φόρου που τους προέκυψε: Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ενεργή η εναλλακτική της πάγιας ρύθμισης των 24- 48 δόσεων. Τι ισχύει λοιπόν σε αυτή την περίπτωση;

Για τις τρέχουσες τακτικές φορολογικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για τις οποίες δεν ισχύει καμία αναστολή πληρωμής έχει τεθεί σε ισχύ η λεγόμενη πάγια ρύθμιση μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής είτε σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως.
Στην πάγια αυτή ρύθμιση μπορούν, ενδεικτικά, να υπαχθούν οι οφειλές από τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που έχουν ήδη βεβαιωθεί με τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Για τις έκτακτες φορολογικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για τις οποίες δεν ισχύει καμία αναστολή πληρωμής, υπάρχει επίσης δυνατότητα υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής είτε σε 2 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε σε 25 έως 48 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως. Σε αυτή μπορούν να υπαχθούν οι ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, από φόρους μεταβίβασης ακινήτων, από φόρους, πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσεις που βεβαιώθηκαν κατόπιν φορολογικών ή τελωνειακών ελέγχων, καθώς επίσης και οι οφειλές από πάσης φύσεως πρόστιμα (για πολεοδομικές, τροχαίες κ.λπ. παραβάσεις) εφόσον βεβαιώθηκαν για είσπραξη στις ΔΟΥ.

Τι προσέχουμε στη ρύθμιση των 24-48 δόσεων

Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 30 ευρώ, αλλά ο ακριβής αριθμός των δόσεων για οφειλές που ρυθμίζονται έως και σε 48 δόσεις θα καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση, με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Ειδικότερα:

Για οφειλέτες που είναι φυσικά πρόσωπα ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται με βάση το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής (του αθροίσματος αρχικού ποσού οφειλής, των ήδη συσσωρευμένων προσαυξήσεων και των τόκων της νέας ρύθμισης) και με βάση:
  • είτε το μέσο όρο του συνολικού εισοδήματος (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση
  • είτε το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο.

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι απαραίτητα:

  • Η υποβολή ηλεκτρονικά αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης σε ειδική εφαρμογή που θα λειτουργεί στο σύστημα TAXISnet
  • Η αναλυτική δήλωση όλων των εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων και τυχόν οφειλών προς τρίτα πρόσωπα,
  • Η διαπίστωση ότι έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας και
  • αν οι συνολικές βασικές οφειλές υπερβαίνουν το ποσό των 50.000 ευρώ, η προσκόμιση στοιχείων από τα οποία προκύπτει η πρόσκαιρη οικονομική αδυναμία και η δυνατότητα τήρησης των όρων της ρύθμισης, με υπογραφή για τον έλεγχο και την πιστοποίηση αυτών από ανεξάρτητο εκτιμητή.

Για συνολικές βασικές οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ απαιτείται η πρόσθετη παροχή εγγύησης ή διασφάλισης ή εμπράγματης ασφάλειας για το σύνολο αυτών.

Και 12 άτοκες δόσεις... με έκπτωση φόρου!

Προκειμένου να εξοφλήσει βέβαια μέχρι και την Παρασκευή ένας φορολογούμενος τον φόρο που του προκύπτει, πάντα υπάρχει και η εναλλακτική των 12 άτοκων δόσεων με έκπτωση μάλιστα στο ποσό της οφειλής: Αυτή όμως προϋποθέτει την ύπαρξη πιστωτικής κάρτας, με άλλα λόγια ο φορολογούμενος θα πρέπει να εξοφλήσει το ποσό που του προκύπτει μέσω πιστωτικής τραπέζης. Με αυτό τον τρόπο κερδίζει την έκπτωση του 3%, καθώς θεωρείται από την φορολογική αρχή ότι ο φόρος εξοφλείται εφάπαξ και επιπλέον δεν υπάρχει επιβάρυνση των δόσεων με τόκο, καθώς αυτές είναι άτοκες!

ΠΡΟΣΟΧΗ, όμως: Το χρονοδιάγραμμα της μηνιαίας καταβολής των δόσεων θα πρέπει να τηρηθεί, διαφορετικά σε περίπτωση καθυστερημένης εξόφλησης τότε το ποσό επιβαρύνεται με «τσουχτερό» επιτόκιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου