Θηριώδες άνοιγμα της εισοδηματικής ψαλίδας στη διάρκεια της κρίσης στις ΗΠΑ
Σχεδόν 300 φορές περισσότερα απ’ όσα ένας μέσος εργαζόμενος της εταιρείας τους κέρδισαν πέρυσι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων επιχειρήσεων των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με έκθεση της μεγαλύτερης αμερικανικής συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων AFL-CIO, οι μέσες αμοιβές των επικεφαλής των 500 εταιρειών -που οι μετοχές τους συμμετέχουν στη διαμόρφωση του γνωστού δείκτη της Wall Street S&P 500, αυξήθηκαν πέρυσι κατά 700.000 δολάρια, στα 15,5 εκατ. δολάρια. Αντίθετα ο μέσος εργαζόμενoς των εταιρειών τους είδε αντίστοιχα τις δικές του αποδοχές μόλις τα 43.512 δολάρια.
Η εξέλιξη αυτή είχε αποτέλεσμα την εκτόξευση της αναλογίας αμοιβών διευθυνόντων συμβούλων (CEOs) και μέσου εργαζόμενου των εταιρειών τους από 264:1 το 2019 σε 299:1 πέρυσι.
Πάνω από 200 εκατ.
Πλέον καλοπληρωμένος CEO αναδείχτηκε πέρυσι ο Τσαντ Ρίτσισον της Paycom, μιας εταιρείας που παρέχει διαδικτυακά μισθοδοσία και τεχνολογία ανθρώπινου δυναμικού και έχει έδρα στην Οκλαχόμα. Ο Ρίτσισον εισέπραξε από μισθούς, μπόνους και μετοχές πάνω από 200 εκατ. δολάρια. Ψηλά στη λίστα των υψηλότερα αμειβόμενων CEOs ήταν ακόμη οι επικεφαλής των General Electric, Regeneron Pharmaceuticals, Hilton, T-Mobile, Nike, Microsoft και Netflix.
Η πλέον στρεβλή μισθολογική κλίμακα καταγράφηκε ωστόσο στην εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Aptiv, όπου οι ετήσιες αποδοχές του CEO της πέρυσι ήταν... 5.924 φορές μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες του μέσου εργαζόμενου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Aptiv Κέβιν Κλαρκ κέρδισε συνολικά το 2020 πάνω από 31 εκατ. δολάρια. Αντίθετα οι μέσες αποδοχές των υπολοίπων εργαζόμενων μόλις που άγγιξαν τα 5.906 δολάρια.
Στην υγειονομική κρίση
Το άνοιγμα της ψαλίδας στις αμοιβές στελεχών και υπόλοιπων εργαζόμενων στις μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ δεν αποτελεί καινούργιο φαινόμενο. Διευρύνθηκε δραματικά μετά το κραχ του 2008 και τη βαθιά ύφεση που ακολούθησε. Την προηγούμενη δεκαετία η μέση ετήσια αύξηση στις αποδοχές των παραπάνω 500 CEOs ήταν μεγαλύτερη των 260.000 δολαρίων. Αντίθετα η αντίστοιχη αύξηση για τους απλούς εργαζόμενους περιορίστηκε στα 957 δολάρια.
Στην αρχή της πανδημίας, πέρυσι την άνοιξη, αρκετοί διευθύνοντες σύμβουλοι και ανώτερα στελέχη μεγάλων εταιρειών έσπευσαν να δηλώσουν δημόσια ότι θα αποδεχτούν περικοπές στους μισθούς τους ή ότι θα παραιτηθούν εντελώς από αυτούς προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για τους μη έχοντες. Η κίνησή τους αποδείχτηκε όμως περισσότερο συμβολική παρά ουσίας, αφού τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν δεν κατάφεραν να αναπληρώσουν τις απώλειες που είχαν στο εισόδημά τους οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι. Η κίνηση στόχευε περισσότερο στο να δείξει στους εργαζόμενους ότι και τα στελέχη επηρεάστηκαν από την κρίση.
Στην πραγματικότητα τα στελέχη δεν έχασαν πολλά, αφού ο μισθός τους συνιστά μόνο ένα κλάσμα των συνολικών τους αποδοχών. Το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου που εισπράττουν κάθε χρόνο βασίζεται στην απόδοσή τους και παρέχεται σε αυτούς με τη μορφή δωρεάν μετοχών, options και μπόνους. Ετσι, ενώ ο μέσος μισθός των 500 CEOs ήταν πέρυσι λίγο πάνω από το 1 εκατομμύριο δολάρια, αυτοί κέρδισαν ακόμη 14 δισ. δολάρια από μετοχές, options και μπόνους που εκτόξευσαν το τελικό πακέτο αποδοχών που εισέπραξαν πάνω από τα 15 δις δολάρια.
Αυτή η γενναία αύξηση στις αποδοχές των CEOs και το περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας καταγράφηκε, ενώ η αμερικανική οικονομία βουτούσε λόγω της πανδημίας σε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της ιστορίας της. Παρά την ανάκαμψη, η αγορά εργασίας υπολείπεται σήμερα περισσότερες από 6,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε σχέση με τα επίπεδα της τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ 6,2 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν δουλεύουν ή δουλεύουν λιγότερες ώρες από αυτές που θέλουν επειδή ο εργοδότης τους ταλανίζεται από την πανδημία.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου