Υπέρ της τετραήμερης εργασίας μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
Θετική εξέλιξη θεωρεί τη νέα νομοθεσία για την αγορά εργασίας η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υιοθετώντας πάντως την ίδια ώρα την άποψη ότι με τον νέο εργασιακό νόμο καταργείται το 8ωρο. Οσον αφορά τις επιμέρους ρυθμίσεις του νόμου, οι μικρομεσαίοι διαφωνούν με τη δυνατότητα να απασχολείται ένας εργαζόμενος 10 ώρες και στη συνέχεια να παίρνει, για παράδειγμα, ρεπό, ενώ από την άλλη τάσσονται υπέρ της τετραήμερης εργασίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Opinion Poll για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), το 65% θεωρεί ότι, με δεδομένες τις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας (Διαδίκτυο, τηλεργασία κ.ά.), ήταν αναγκαίο να προσαρμοστεί η εργατική νομοθεσία, η οποία δεν είχε αλλάξει από το 1982. Αντίθετη άποψη είχε το 26%. Ειδικά για τον νόμο, θετική άποψη διατυπώνει το 52%, ενώ αρνητική το 40%.
Ωστόσο, το 50% διαφωνεί με τη θέσπιση του δικαιώματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας εφόσον το ζητήσει ο ίδιος ο εργαζόμενος. Στην ερώτηση αναφερόταν το παράδειγμα ότι μπορεί κάποιος να εργάζεται 10 ώρες την ημέρα για ένα χρονικό διάστημα και να παίρνει σε αντάλλαγμα ρεπό, περισσότερες άδειες ή μειωμένο ωράριο. Θετική άποψη εξέφρασε το 47%. Από την άλλη, το 54% βλέπει θετικά τη δυνατότητα, στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, για εργασία τέσσερις ημέρες την εβδομάδα χωρίς μείωση των αποδοχών. Αντίθετη άποψη διατύπωσε το 42%. Το 53% των ερωτηθέντων αντιμετωπίζει θετικά την αύξηση του ορίου για υπερωρίες στις 150 ώρες τον χρόνο, για διευκόλυνση όσων επιχειρήσεων και εργαζομένων το θέλουν. Αντίθετη άποψη είχε το 43%.
Την άποψη ότι καταργείται το 8ωρο συμμερίζεται το 51%, ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 45%. Το 78% κρίνει θετικά το ότι με τον νόμο ρυθμίζεται το πλαίσιο της τηλεργασίας και κατοχυρώνεται το «δικαίωμα στην αποσύνδεση», ώστε όσοι εργάζονται με τηλεργασία να κλείνουν τους υπολογιστές και να μην είναι διαθέσιμοι σε κλήσεις και μηνύματα μετά το τέλος του ωραρίου τους. Αντίθετη άποψη έχει το 17%. Θετικά επίσης κρίνει το 89% το γεγονός ότι θεσπίστηκαν μέτρα για τους εργαζόμενους γονείς, όπως άδεια 14 ημερών με αποδοχές για τους νέους πατέρες, γονική άδεια και για τους δύο γονείς με επιδότηση για δύο μήνες από τον ΟΑΕΔ, δικαίωμα των γονέων για ευέλικτο ωράριο και τηλεργασία. Αντίθετη άποψη διατυπώνει το 7%. Το 72% αντιμετωπίζει θετικά την εισαγωγή «ψηφιακής κάρτας εργασίας» ώστε να καταγράφονται αυτόματα ο χρόνος προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία, οι υπερωρίες, η υπερεργασία κ.ά.
Οσον αφορά, τέλος, τις επιπτώσεις από την πανδημία, το 75% δήλωσε ότι υπέστη μεγάλες ή μικρότερες ζημίες, ενώ μόνο το 31% εκτιμά ότι τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων βοήθησαν.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου