Του Λεωνίδα Στεργίου - capital.gr
Έντονο ενδιαφέρον για να λάβουν άδεια για μικροχρηματοδοτήσεις έχει ήδη εκδηλωθεί από δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των πληρωμών και πιστώσεων. Όμως, το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στον κλάδο των πιστώσεων. Ο νόμος για τις μικροπιστώσεις, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αναπτυξιακή Τράπεζα, έχει κερδίσει το ενδιαφέρον πολλών κλάδων που θέλουν να προσφέρουν ευκολίες στους πελάτες τους, όπως για παράδειγμα από ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, εταιρείες e-learning, συμβουλευτικές εταιρείες κλπ.
Οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκουν την ευκαιρία να βοηθήσουν τον πελάτη να βρει την αναγκαία ρευστότητα ώστε να αγοράσει την υπηρεσία τους. Για παράδειγμα, ένας εταιρικός πελάτης, μια μικρή επιχείρηση, μπορεί να γίνει συνδρομητής κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Η τελευταία μπορεί να του χορηγήσει μικροπίστωση έναντι ενός επιτοκίου γύρω στο 6-8% προκειμένου ο πελάτης να πληρώνει το λογαριασμό τηλεφωνίας. Το ίδιο μπορεί να γίνει σε ιδιωτικά σχολεία, ασφαλιστικές εταιρείες, φοροτεχνικά γραφεία, εταιρείες κατασκευής ιστοσελίδων, διαφημιστικές, κά, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια σε αρκετές χώρες σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Ένα άλλο μοντέλο που μπορεί να λειτουργήσει μπορεί να προβλέπει τη σταδιακή αποπληρωμή του δανείου μέσα από τον τζίρο μιας επιχείρησης. Για παράδειγμα, μία εταιρεία συστημάτων πληρωμών μπορεί να πάρει άδεια για μικροπιστώσεις και να παρακρατεί ένα ποσοστό από τις συναλλαγές από τις πωλήσεις στο POS.
Ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί από πέρσι το καλοκαίρι, ωστόσο η πανδημία πάγωσε διαδικασίες οι οποίες ήταν απαραίτητες προκειμένου να λειτουργήσει η αγορά μικροπιστώσεων. Οι μικροπιστώσεις έχουν ως στόχο την τόνωση της ρευστότητας και την πρόσβαση στη χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις, startups και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν μπορούν να πάρουν δάνειο από τράπεζες.
Προς αυτή την κατεύθυνση, υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το υπ. Ανάπτυξης επεξεργάζονται τις τελικές ρυθμίσεις προκειμένου να ξεκινήσουν οι μικροπιστώσεις στην Ελλάδα. Αυτό γίνεται και σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία είναι αυτή που θα εγκρίνει τις άδειες και θα έχει την εποπτεία των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων. Επίσης, για λόγους διαφάνειας έχει θεσπιστεί η τήρηση Μητρώου Ιδρυμάτων Μικροχρηματοδοτήσεων, το οποίο θα πρέπει να είναι δημοσίως προσβάσιμο και ενημερομένο προκειμένου το κοινό να μπορεί να ελέγχοι ποιες εταιρείες έχουν πάρει άδεια, ή για ποιες έχει ανασταλεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου