ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΡΦΩΝΕΙ ΤΟ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΕΚΤΡΩΜΑ !!!

 


Σημαντικές ενστάσεις για την ουσία του (υπό ψήφιση) εργασιακού νομοσχεδίου εγείρει η νέα βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης της ΝΔ και δικηγόρος, Άννα Ευθυμίου.

Η ιδιαιτερότητα δεν αφορά μόνο στην ιδιότητα της ως κυβερνητικής βουλευτού αλλά και στην ιδιαίτερη ενασχόληση της με το Εργατικό Δίκαιο καθώς, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό της, προσφέρει οικειοθελώς τις νομικές της υπηρεσίες στους εργαζόμενους του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι ενστάσεις της αφορούν στον “πυρήνα” του νομοσχεδίου και εκκινούν από τη θέση (που διατύπωσε στις παρεμβάσεις της στη Βουλή τις προηγούμενες ημέρες) ότι “η σχέση εργοδότη-εργαζόμενου είναι εξ΄ορισμού άνιση και ετεροβαρής”.

Βάσει αυτής της παραδοχής (την οποία επανέλαβε ουκ ολίγες φορές) ζήτησε να μπουν στο νομοσχέδιο “δικλείδες που να διασφαλίζουν ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα λειτουργήσει επ’ ωφελεία τους εργαζόμενου”.

Αναφορικά με τις επιπλέον ώρες εργασίας που δεν θα αμείβονται αλλά θα “ανταλλάσσονται” με ρεπό (πάντα σε ατομική διαπραγμάτευση με τον εργοδότη) η κ.Ευθυμίου σημείωσε ότι αυτή η ρύθμιση “σημαίνει μείωση του προς κατανάλωση εισοδήματος”. Με την παραδοχή ότι οι εργαζόμενοι που κάνουν υπερωρίες προσβλέπουν στην αύξηση του εισοδήματός τους.

Στο ίδιο πλαίσιο έθεσε και το ερώτημα “επαναπρόσληψη του απολυμένου εργαζόμενου ή πρόσθετη αποζημίωσή του”. Όπως είπε, ο εργοδότης καλύπτεται νομικά, αλλά όχι και ο εργαζόμενος. Η πρόταση της συνεπώς είναι “η επιλογή ανάμεσα στην επαναπρόσληψη και στην πρόσθετη αποζημίωση να ανήκει στον εργαζόμενο, όχι στον εργοδότη”.

Πρότεινε, επίσης, να εξαιρεθεί ρητά η κάθε είδους διευθέτηση της επιπλέον εργασίας από μη συνεχόμενο ωράριο (πρωί-απόγευμα) και από τους μερικώς απασχολούμενους. Δηλαδή “να μικρύνει το πεδίο εφαρμογής της διευθέτησης”, όπως σημείωσε.

Τέλος, ζήτησε “προλήψεις και κατάρτιση” για να επιτελέσει το ρόλο της η Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία, ως Ανεξάρτητη Αρχή πλέον, θα αντικαταστήσει το υπό κατάργηση Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

“Η ασφαλιστική δικλείδα προκύπτει από την αύξηση και τη σωστή λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών. Ο ρόλος της Επιθεώρησης δεν μπορεί να είναι εισπρακτικός όπως της ΑΑΔΕ”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διαφανεί πρόθεση καταψήφισης του νομοσχεδίου από την κ.Ευθυμίου. Οι ενστάσεις και οι προτάσεις της όμως κάθε άλλο παρά απαρατήρητες πέρασαν...

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου