Υπάρχει κάτι που δεν έχεις καταλάβει ακόμα ;;;
Απιστία τραπεζών: Δεν αλλάζει στον "νέο" Ποινικό Κώδικα - Αυτεπαγγέλτως θα διώκονται όλα τα άλλα κακουργήματα κατά της ιδιοκτησίας
Του Παναγιώτη Στάθη - capital.gr
Να διώκονται αυτεπαγγέλτως τα κακουργήματα κατά της ιδιοκτησίας και της περιουσίας πρoτείνει η επιτροπή παρακολουθησης του Ποινικού Κώδικα υπό τον διαπρεπή καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη, που συστάθηκε με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα το 2019. Μάλιστα το μέτρο θα καταλαμβάνει ειδικά την πρόβλεψη πως όταν στρέφονται κατά του ελληνικού δημοσίου, τότε αυτεπαγγέλτως από τις αρχές θα διώκονται και τα πλημμελήματα.
Υπενθυμίζεται πως στα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας και της περιουσίας δηλαδή π.χ απάτες, υπεξαιρέσεις κλοπές κλπ στον νέο ΠΚ(του 2019) ορίστηκε πως διώκονται είτε πρόκειται για κακουργήματα είτε για πλημμελήματα μόνο μετά από μήνυση του παθόντος. Η πρόταση της Επιτροπής Μαργαρίτη εισηγείται αυτό να γίνει ως εξής:
-Τα κακουργήματα διώκονται πλέον αυτεπάγγελτως, πλην της απιστίας κατά τραπεζών που παραμένει αδίκημα κατ΄ έγκληση μετά και την σχετική απόφαση περί συνταγματικότητας της διάταξης από τον Άρειο Πάγο.
-Τα πλημμελήματα διώκονται κατ΄ έγκληση, εκτός από αυτά που στρέφονται κατά του ελληνικού δημοσίου που πλέον διώκονται αυτεπαγγέλτως.
Η απιστία
Η πρόταση είναι πάντως να παραμείνει αδίκημα που διώκεται μόνο κατ΄έγκληση η απιστία σε βάρος των τραπεζών, ένα θέμα που ήδη έχει φτάσει στον Άρειο Πάγο και μάλιστα με ομόφωνο βούλευμα κρίθηκε συνταγματική η συγκεκριμένη διάταξη. Το βούλευμα εκδόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από το ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε συνταγματική τη σχετική διάταξη που προβλέπει ότι η δίωξη σε βάρος των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας δεν θα γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές, αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλλουν οι διοικήσεις των Τραπεζών.
Κατά τους αρεοπαγίτες, η σχετική διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα δεν συνιστά συγκεκαλυμμένη αμνηστία, καθώς δεν απαλλάσσει γενικώς τα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αλλά θέτει απλώς έναν πρόσθετο όρο που είναι η υποβολή μήνυσης: "Η διάταξη του άρθρου 12 παρ. 3 του Ν. 4637/2019 δεν καθιερώνει γενικώς το ποινικώς ανεύθυνο των στελεχών των πιστωτικών ή χρηματοδοτικών ιδρυμάτων ή επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα κατά τη λήψη των διαχειριστικών αποφάσεων, αλλ' απλώς θέτει πρόσθετο όρο, δηλαδή την υποβολή έγκλησης, για τη δίωξη της αξιόποινης πράξης της κακουργηματικής απιστίας, που στρέφεται άμεσα κατά πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος ή επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα”, αναφέρει το βούλευμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου