ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

ΤΟ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΣΗΜΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟ BITCOIN ΑΛΛΑ ΤΟ ΔΝΤ ΤΟΥ ΤΟ «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ» !!!

 



«Όχι επίσημο νόμισμα το bitcoin»: Τελεσίγραφο ΔΝΤ στο Ελ Σαλβαδόρ


ριν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί των υποστηρικτών του bitcoin για την πρώτη στην ιστορία υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος ως επίσημου νομίσματος μιας χώρας, του Ελ Σαλβαδόρ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρενέβη με ένα διπλωματικό, αλλά αρκούντως αυστηρό μήνυμα - τελεσίγραφο προς τον πρόεδρο της λατινοαμερικανικής χώρας, ενώ έστειλε αμέσως αποστολή στελεχών για να συναντήσει τον πρόεδρο Ναγίμπ Μπουκέλε και να συζητηθεί ο νέος νόμος για το bitcoin.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, γνωστός στην Ελλάδα από την εποχή που το ΔΝΤ επόπτευε την εφαρμογή των μνημονίων, παρότι διατήρησε το διπλωματικό του ύφος, άφησε σαφώς εννοηθεί ότι δεν είναι αποδεκτή από το Ταμείο η υιοθέτηση του bitcoin ως επίσημου νομίσματος στη «δολαριοποιημένη» οικονομία του Ελ Σαλβαδόρ (επίσημο νόμισμα της χώρας ήταν ως τώρα το δολάριο, δίπλα στο οποίο ο πρόεδρος Μπουκέλε θέλει να καθιερωθεί και το bitcoin).

«Η υιοθέτηση του bitcoin ως επίσημου νομίσματος εγείρει έναν αριθμό μακροοικονομικών, χρηματοπιστωτικών, και νομικών ζητημάτων που θα απαιτήσουν πολύ προσεκτική ανάλυση», τόνισε ο Ράις στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ενώ υπογράμμισε ότι το Ταμείο παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις του με τις αρχές της χώρας. Ο Ράις προανήγγειλε μάλιστα άμεσες επαφές στελεχών του Ταμείου με τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, καθώς ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για ένα οικονομικό πρόγραμμα που πρέπει να εγκριθεί, για να λάβει η χώρα δάνειο 1 δισ. δολ. από το Ταμείο.

Η αναφορά του εκπροσώπου του ΔΝΤ στα ζητήματα που δημιουργεί η καθιέρωση του bitcoin ως παράλληλου, επίσημου νομίσματος φέρνει στο προσκήνιο όλα ερωτήματα που έχει αφήσει αναπάντητα η πρωτοβουλία του προέδρου της χώρας για το bitcoin: Πώς μπορεί, άραγε, να προαγάγει την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα ένα κρυτπονόμισμα με τη μεταβλητότητα που έχει το bitcoin; Πώς θα εξυπηρετεί το χρέος του στο ΔΝΤ και στους ιδιώτες πιστωτές το Ελ Σαλβαδόρ, αν ένα μεγάλο μέρος των δημοσίων εσόδων πληρώνεται σε bitcoin;

Ο 39χρονος και εξαιρετικά δημοφιλής πρόεδρος της χώρας ισχυρίζεται ότι το μεγάλο κέρδος του Ελ Σαλβαδόρ από την επίσημη καθιέρωση του bitcoin ως παράλληλου νομίσματος θα έλθει μέσα από τη διευκόλυνση της εισροής μεταναστευτικών εμβασμάτων από πολίτες της χώρας που εργάζονται στο εξωτερικό και χάνουν ένα σημαντικό ποσοστό των χρημάτων που στέλνουν στην πατρίδα τους από τις τραπεζικές προμήθειες.

Το κράτος του Ελ Σαλβαδόρ θα δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο, με κεφάλαιο 150 εκατ. δολ., σε συνεργασία με την αναπτυξιακή τράπεζα της χώρας, για να εγγυάται τη μετατροπή των bitcoin σε δολάρια. Εντός 90 ημερών, ο νόμος θα ενεργοποιηθεί και η αποδοχή του bitcoin θα είναι υποχρεωτική σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα πληρώνεται με bitcoin και οι φόροι. Επίσης, ο Μπουκέλε έχει εξαγγείλει την αύξηση της παραγωγής ρεύματος για να υποστηριχθεί η δημιουργία κέντρων εξόρυξης bitcoin, λέγοντας ότι αυτό θα υποστηρίξει περαιτέρω την ανάπτυξη της οικονομίας.


Όμως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ θα καταφέρει τελικά να υλοποιήσει τα σχέδιά του. Εκτός από το ΔΝΤ, που είναι πιθανό να αναστείλει την έγκριση του προγράμματος δανεισμού της χώρας λόγω των αποφάσεων για το bitcoin, και οι ιδιώτες πιστωτές του Ελ Σαλβαδόρ «καταψηφίζουν» την πρωτοβουλία του Μπουκέλε, προχωρώντας σε πωλήσεις κρατικών ομολόγων, που έχουν ανεβάσει σημαντικά τις αποδόσεις. Το μέσο spread των ομολόγων του Ελ Σαλβαδόρ έναντι των αμερικανικών εκτινάχθηκε κατά 61 μονάδες βάσης χθες, στις 683 μ.β. (6,83%).

Η πρωτοβουλία για το bitcoin περιπλέκει τις συζητήσεις με το ΔΝΤ, όπως ανέφερε σε σημείωμα η Citi, ενώ στέλεχος επενδυτικού οίκου έλεγε ότι πρόκειται για αχρείαστο θόρυβο και συμβούλευε τον πρόεδρο της χώρας να χρησιμοποιήσει το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει για να μειώσει τα ελλείμματα και όχι για να καθιερώσει το bitcoin ως παράλληλο νόμισμα.

Με αυτά τα δεδομένα, η αρχική εκτίναξη της τιμής του bitcoin μετά τις εξελίξεις στο Ελ Σαλβαδόρ κατά 11% δεν είχε διάρκεια και γρήγορα υποχώρησε από τα 38.100 δολ. στα 36.000, για να ανακάμψει στα 36.800, πολύ μακριά από το πρόσφατο ρεκόρ των 65.000 δολ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου