Ο Ηρακλής ενώ δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τις τράπεζες να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους από τα προβληματικά δάνεια είναι στην πράξη ένας έμμεσος μηχανισμός ανακεφαλαιοποίησης.
Γιατί;Η απάντηση είναι απλή.
Εάν οι τράπεζες δεν είχαν τον μηχανισμό κρατικής εγγύησης οι τιτλοποιήσεις θα τους κόστιζαν άλλα 4 με 5 δισεκ. ευρώ.
Υπολογίζεται ότι οι τράπεζες κέρδισαν με τον Ηρακλή 4 με 5 δισεκ. λιγότερες προβλέψεις.
Εάν δεν υπήρχε ο Ηρακλής οι τράπεζες έπρεπε να διενεργήσουν 4-5 δισεκ. πρόσθετες προβλέψεις για τα παλαιά NPEs και λαμβάνοντας και τα νέα του κορωνοιού που υπολογίζονται στα 4 δισεκ. θα προέκυπτε μια ζημία 9 δισεκ. στις ήδη επιβαρυμένες κεφαλαιακά τράπεζες.
Είναι ενδεικτικό ότι τα mezzanine ομόλογα που έχουν εκδώσει ή θα εκδώσουν οι τράπεζες είναι ύψους περίπου 5 δισεκ.
Παρά τις κρατικές εγγυήσεις στα senior bond τα mezzanine ομόλογα έχουν αξία περίπου μηδέν.Οπότε είναι αντιληπτό γιατί ο Ηρακλής είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο για τις τράπεζες.
Ας αναλογιστούμε σήμερα οι τράπεζες να είχαν άλλα 9 δισεκ. ζημίες να εμφανίσουν.Οι αυξήσεις κεφαλαίου των 1,38 δισεκ. και 800 εκατ της Πειραιώς και Alpha bank δεν θα επαρκούσαν ενώ ίσως όλες οι τράπεζες δεν θα περνούσαν τα stress tests που έρχονται τέλη Ιουλίου 2021.
Η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών δεν θα ήταν 8,6 δισεκ. αλλά ίσως ούτε 5 δισεκ. και σίγουρα δεν θα μιλούσαμε για εξυγίανση των τραπεζών σήμερα αλλά παράλυση του κλάδου αλλά και της οικονομίας.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου