Τράπεζα Πειραιώς: Τελικά λεφτά υπάρχουν και περισσεύουν
Του Νικήτα Παπαντωνίου* και του Στέλιου Ορφανάκη**
Η καλούμενη από στενούς κύκλους του Μαξίμου και την πλειοψηφία των ΜΜΕ ως Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της τράπεζας Πειραιώς έδειξε ότι στην Ελλάδα όλα γίνονται, όλα πραγματοποιούνται και κυρίως διαδίδονται και μεταδίδονται, με τρόπο που πραγματικά απέχει από την αληθή διάσταση του εκάστοτε γεγονότος.
Η τράπεζα Πειραιώς έχασε το 88% της χρηματιστηριακής της αξίας από το Νοέμβριο του 2020 μέχρι το τέλος Απριλίου, λόγω των πολύ κακών συνθηκών αύξησης του κεφαλαίου, τις οποίες επέβαλε η διοίκησή της, καθώς και αρμόδιοι φορείς, με πρώτον και καλύτερο τον SSM και το ΤΧΣ.
Πιο συγκεκριμένα, η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας έπεσε από 897 εκατομμύρια ευρώ την 23η Νοεμβρίου (την ημέρα που αποφασίστηκε η μετατροπή των CoCos σε μετοχές) σε 109 εκατομμύρια ευρώ την 29η Απριλίου. Αυτό, σε απλά Ελληνικά, σημαίνει ότι η τράπεζα έχασε αξία 788 εκατομμύρια ευρώ σε 5 μήνες ή 158 εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα μέχρι να γίνει η αύξηση.
ΓΡΑΦΗΜΑ 1: Μέσα σε έξι μήνες με ανοδικό το Ελληνικό Χρηματιστήριο η Πειραιώς έχασε 788 εκατομμύρια ευρώ σε κεφαλαιοποίηση.
Η κατάληξη είναι η καλούμενη ως ΑΜΚ να δίνει κεφάλαια 12,62 φορές περισσότερα από την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας στις 29 Απριλίου του 2021, οδηγώντας όλους τους παλαιούς μετόχους σε απόγνωση και την αξία της τράπεζας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Κατά τον κύριο Πατέλη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτό είναι ένα ευτυχές γεγονός, ενώ έχει συμβεί πολλές φορές στον πλανήτη Γη η ΑΜΚ να ξεπερνάει την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας όχι μια φορά αλλά 12 και βάλε φορές!
Αλλά είπαμε, σε αυτήν τη χώρα, όλα γίνονται και όλα πραγματοποιούνται και κυριότερα «επικοινωνούνται» με έναν ιδιαίτερο τρόπο, που μόνο ο κύριος Μητσοτάκης και ο κύκλος του καταλαβαίνουν, ειδικά αν επωφελούνται συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων.
Στο σημείο αυτό, πολλοί μπορεί να πείτε: Συμβαίνουν αυτά στα χρηματιστήρια! Ναι, συμβαίνουν ζημιές στα χρηματιστήρια, όμως σπάνια θα βρεις επενδυτή να θέλει να χάσει με δική του υπογραφή, εκτός και μιλάμε για το Ελληνικό Δημόσιο! Το Ελληνικό Δημόσιο, με εντολή ( ; ), με κάλυψη ( ; ) από το Μαξίμου, χάρισε, διέγραψε, πέταξε στο καλάθι των αχρήστων, πάνω από 630 εκατομμύρια ευρώ, από τα 675 εκατομμύρια ευρώ, που πλήρωσε μέσω του ΤΧΣ για την απόκτηση κοινών μετοχών της τράπεζας, συμμετέχοντας στην ΑΜΚ του 2015.
Και όχι, η ζημία δεν είναι μόνο αυτή! Το Ελληνικό Δημόσιο, με εντολή ( ; ), με κάλυψη ( ; ) από το Μαξίμου, χάρισε πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, που είναι κεφάλαιο από τα CoCos (Contingent Convertible bonds), το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές, μαζί με τους μη καταβληθέντες τόκους. Επίσης, το Ελληνικό Δημόσιο, με εντολή ( ; ), με κάλυψη ( ; ) από το Μαξίμου, αναλαμβάνει μια δυνητική ζημιά 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που μπορεί να προέλθει από τα senior bonds, δηλαδή ομόλογα υψηλής εξασφάλισης, που φέρνουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από τιτλοποιήσεις NPEs.
Με λίγα λόγια, το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή εμείς, εσείς που μας διαβάζετε ή απλά ζείτε και φορολογείστε στη χώρα, αναλαμβάνουμε μια ζημιά σχεδόν 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και έχουμε στα υπόψη μια δεύτερη δυνητική ζημιά 8 δις ευρώ! Όλα αυτά, με εντολή ( ; ), με κάλυψη ( ; ) από το Μαξίμου! Και δεν μιλάει κανείς! Μόνο πανηγύρια διαβάζεις στα περισσότερα ΜΜΕ και στην ΕΡΤ βεβαίως-βεβαίως. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει βασικά χρηματοοικονομικά, οπότε συγχωρείται!
ΓΡΑΦΗΜΑ 2: Η ανακεφαλαιοποίηση και πώληση της Πειραιώς και όχι η διαφημιζόμενη από το Μαξίμου Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) έφερε έσοδα στην τράπεζα 1,38 δις ευρώ ενώ οι φορολογούμενοι επιβαρυνθήκαμε άμεσα με 2,7 δις ευρώ.
Τι έγινε λοιπόν και φτάσαμε ως εδώ;
Όλα αρχίζουν όταν η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς λαμβάνει την εσφαλμένη απόφαση, όπως αποδείχθηκε για τους μικρομετόχους, να μην πληρώσει το «τσουχτερό» κουπόνι του 8% για τα ομόλογα τύπου CoCos. Η δήλωση τότε του κυρίου Μεγάλου ήταν ότι «η κίνηση δεν σηματοδοτεί ότι θα επαναληφθεί και στο μέλλον και αποτελεί προσωρινή επιλογή, που αφορά το 2018 και έχει τη σύμφωνη γνώμη των εποπτικών αρχών.»
Τελικά ο Χρήστος μας, που είναι και investment banker, έκανε ακόμη μία περισσότερο πολιτική δήλωση, παρά οικονομική, όπως αρμόζει στην θέση του και τελικά αναγκάστηκε να μην πληρώσει για δεύτερη φορά το κουπόνι στο ομόλογο του ΤΧΣ οδηγώντας την τράπεζα στην αγκαλιά του ΤΧΣ καθώς αναγκαστικά τα υβριδικά ομόλογα μετατράπηκαν σε μετοχές, αφού δεν πληρώθηκε το κουπόνι για 2η φορά.
Αυτό σήμαινε, με απλά μαθηματικά, ότι πλέον η τράπεζα θα βρισκόταν σε κρατικό έλεγχο, καθώς 2,040 δις ευρώ ομολόγων μετατράπηκαν σε μετοχές, ανεβάζοντας το ποσοστό του ΤΧΣ από το 26% στο 61,3% και αναγκάζοντας την κυβέρνηση να σκεφτεί πλάνα επανιδιωτικοποίησης.
Εδώ λοιπόν μπαίνει η κυβέρνηση και το περιβάλλον του πρωθυπουργού, μαζί βέβαια και με τη διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς. Αποφασίστηκε η αύξηση να γίνει σε χαμηλή τιμή, κατεβάζοντας στα τάρταρα την μετοχή της ήδη επιβαρυμένης χρηματιστηριακά τράπεζας, ενώ αποφασίστηκε να γίνει με όρους που ζημιώνουν όλους τους υφιστάμενους μικρομετόχους, καθώς ουσιαστικά καταργήθηκε το δικαίωμα προτίμησης. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε ότι κάποιοι από τους μετόχους πρέπει να διασωθούν και να αντιμετωπιστούν με διαφορετικά κριτήρια, διότι στην Ελλάδα το Σύνταγμα ισχύει μόνο όταν μας βολεύει. Επιπρόσθετα, έγιναν παλινωδίες στα «πρακτικά θέματα της αύξησης».
Με αυτά και με αυτά, βγήκαν τα καινούργια «τζάκια» της Πειραιώς, οι γνωστοί “cornerstone investors”: John Paulson 18,62%, Αριστοτέλης Μυστακίδης 2,93%, Helikon Invest 5,22% που πήραν τη μερίδα του λέοντος των μετοχών, ενώ δεκάδες ξένα χαρτοφυλάκια έμειναν με άδεια χέρια δημιουργώντας εύλογες απορίες. Παράλληλα, η χρηματιστηριακή αγορά δεν είδε με καθόλου καλό μάτι την καθυστέρηση αποδέσμευσης των χρημάτων των Ελλήνων επενδυτών, που συμμετείχαν στην αύξηση. Η δέσμευση των χρημάτων διήρκεσε μία εβδομάδα, γεγονός εξαιρετικά ασυνήθιστο σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.
Παράλληλα, η κυβέρνηση σε ένα παράλληλο σύμπαν, δια των εκπροσώπων της ευλογεί τον εαυτό της, στενούς κύκλου του Μαξίμου, την διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς, χωρίς κανείς που να γνωρίζει τα βασικά να ξέρει τον λόγο. Έτσι πρωτοστάτησαν σε δηλώσεις οι γνωστοί συστημικοί κύριοι Πατέλης και Στουρνάρας, χωρίς να φανταστούν ότι πρακτικά εξαϋλώθηκαν σχεδόν 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων!
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση απέδειξε ότι η χώρα χρηματιστηριακά μπορεί να αποδειχθεί για πάρα πολλούς επενδυτές που δεν έχουν τις κατάλληλες άκρες χειρότερη σε πρακτικές από τα καρτέλ της Κολομβίας. Διότι, πού αλλού με εντολή ή με κάλυψη Μαξίμου, μια Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (Α.Μ.Κ) θα αφαιρούσε από το βασικό μέτοχο, το ελληνικό Δημόσιο, το δικαίωμα συμμετοχής, θα αφαιρούσε το ίδιο δικαίωμα και από τους μικρομετόχους και θα το διατηρούσε μόνο για ένα- δύο εκλεχτούς, τους γνωστούς cornerstone investors; Αλλά, είπαμε, λεφτά υπάρχουν και περισσεύουν, ιδιαίτερα αν μιλάμε για λεφτά φορολογούμενων, που τα διαχειρίζονται φίλοι και προσκείμενοι της εξουσίας.
Η πορεία της μετοχής της Πειραιώς
Απατώντας στο ερώτημα αν είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της τράπεζας από εδώ και στο εξής θα γράφαμε ξεκάθαρα: Η τράπεζα Πειραιώς έτσι όπως έγινε η ανακεφαλαιοποίηση και η πώλησή της, αποτελεί μία καλή επενδυτική επιλογή για τους νέους μετόχους που αγόρασαν στα 1,15 ευρώ σε βάρος όμως των παλιών και φυσικά του ΤΧΣ, το οποίο αποτελεί περιουσία όλων των Ελλήνων.
Στο σημείο αυτό οφείλουμε να γράψουμε ότι δεν είμαστε κατά της εξυγίανσης της Πειραιώς, έπρεπε να είχε γίνει χρόνια νωρίτερα και το έχουμε αρθρογραφήσει, είμαστε όμως κατά των πρακτικών, που το ελληνικό δημόσιο αποφασίζει να χάσει, σε βάρος των συμφερόντων των Ελλήνων φορολογουμένων.
Μια υπενθύμιση προς τη Διοίκηση στο Μαξίμου
Δεν σας ανήκουν, κύριοι στο Μαξίμου, τα λεφτά μας, ώστε να τα σκορπάτε με τρόπο που να κερδίζουν κάποιες παρέες! Σε κάποιο άλλο κράτος θα είχε επέμβει εισαγγελέας με 2,7 δις ευρώ ζημία, που αναλάβατε εσείς και θα την πληρώσουμε όλοι οι φορολογούμενοι. Στην Ελλάδα του 2021 όμως, όλα είναι καλώς …πληρωμένα ή και μπουκωμένα, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και να γυρίζεται ταινία με τίτλο: La Casa de Papel – El Maximou ή The MaximouFather με χορηγό την ΕΡΤ ή κάποια παρέα. Εξάλλου, όπως είπαμε πολλές φορές στο άρθρο μας, λεφτά υπάρχουν και περισσεύουν, ιδιαίτερα αν μιλάμε για λεφτά φορολογούμενων, που τα διαχειρίζονται φίλοι και προσκείμενοι της εξουσίας.
Δήλωση Αποποίησης Ευθύνης των αρθρογράφων :
- Το παρόν άρθρο/ανάλυση δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.
- Οι αναγνώστες του άρθρου/ανάλυση είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχόμενων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.
- Οι αρθρογράφοι δεν διατηρούσαν μετοχική θέση στην τράπεζα Πειραιώς μέχρι και την ημέρα κατάθεσης προσφορών για συμμετοχή στην ΑΜΚ
- Οι αρθρογράφοι δεν ευθύνονται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
* Ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης είναι πρώην CFO της Nobacco, αναλυτής της Eurobank, σύμβουλος στο ΕΒΕΑ και νυν καθηγητής-επιχειρηματίας στην εταιρεία Διακρότημα. Είναι πτυχιούχος φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές στα εφαρμοσμένα μαθηματικά, τα χρηματοοικονομικά-διοίκηση καθώς και στο marketing management, ενώ μεταξύ άλλων έχει πιστοποίηση σε IFRS λογιστικά πρότυπα. Παράλληλα, είναι Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής της Νέας Δεξιάς.
** Ο κ. Στέλιος Ορφανάκης έχει εργαστεί μεταξύ άλλων θέσεων ως Επενδυτικός Σύμβουλος στην Ιδιωτική Τραπεζική (Alpha Private Bank – Όμιλος ALPHA BANK), ενώ τώρα εργάζεται ως Καθηγητής (M.Sc) Φυσικών και Θετικών Επιστημών στη Δημόσια Εκπαίδευση. Είναι πτυχιούχος φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές, έχει εξειδικευθεί στην Τραπεζική Διοίκηση και σε Παράγωγα Προϊόντα.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου