Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, δικαίωσαν μητέρα που έχασε την κόρη της η οποία ενώ ήταν μαθήτρια της Ε΄ Δημοτικού, εμβολιάστηκε κατά της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (τριδύναμο εμβόλιο MMR ΙΙ) και αφού έμεινε επί εννέα έτη φυτό, απεβίωσε μετά από πανεγκεφαλίτιδα. Ειδικότερα, το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε, ότι η προκαλούμενη από την πραγματοποίηση του εμβολιασμού βλάβη συνιστά υπέρμετρη θυσία για τον παθόντα (βλάβη υγείας και προσβολή της προσωπικότητάς του), η οποία υπερέβαινε τα όρια της θυσίας στην οποία είναι ανεκτό από την έννομη τάξη να υποβάλλονται οι πολίτες χάριν του δημοσίου συμφέροντος και του κοινωνικού συνόλου.
Για το λόγο αυτό, ο κάθε παθών ή παθούσα δικαιούται αποζημίωση από το Δημόσιο. Σε περίπτωση που επέλθει ευθέως βλάβη της υγείας προσώπου ως συνεπεία του εμβολιασμού, υπάρχει ευθύνη του κράτους προς εύλογη αποκατάσταση της ζημίας του παθόντος. «Απαλλάσσει των ευθυνών τους, πολυεθνικές φαρμάκου, πολιτικούς, ιατρούς» λέει από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος στον 98.4. «Η απόφαση του ΣτΕ δεν είναι για πανηγυρισμούς. “Φορτώνει” τις τυχόν παρενέργειες από τα εμβόλια (θάνατος- βλάβη υγείας) στο Ελληνικό Δημόσιο και εν τέλει στους Έλληνες πολίτες. Επιβάλλεται μελέτη και σωστή ερμηνεία της πολύ ενδιαφέρουσας, αλλά όχι δίκαιης, δικαστικής αυτής εξέλιξης» σημειώνει.
«Στην απόφαση με αριθ. 622/2021 του Α’ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας, που εκδόθηκε χθες (αναμένεται η δημοσίευση ολόκληρου του επίσημου κειμένου), για τον θάνατο ή τη νόσηση με βλάβη της υγείας από εμβόλιο για covid-19, υπάρχει μόνο αντικειμενική ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου για αποζημίωση» προσθέτει ο Αλέξης Μητρόπουλος.
ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου