ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

ΕΛΛΑΔΑ: 40 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ. ΑΠΟ ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ...ΑΠΟΔΙΟΠΟΜΠΑΙΟΣ ΤΡΑΓΟΣ !!!

 


Του Σταύρου Λυγερού

Όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση χρέους, οι ευρωπαϊκές ελίτ και τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ άρχισαν να καλλιεργούν συστηματικά την εντύπωση ότι η Ελλάδα ήταν το “μαύρο πρόβατο” σ’ ένα “άσπρο κοπάδι”. Ήταν μια υπεκφυγή, ένας τρόπος άρνησης του γεγονότος ότι η ελληνική κρίση ήταν εκδήλωση της κρίσης του ευρώ. Η Ελλάδα ευθύνεται για την κατάντια της και άξιζε επικρίσεις, αλλά αποδιοπομπαίος τράγος έγινε, επειδή έτσι επέλεξε το ευρωιερατείο.Με άλλα λόγια, οι ελληνικές ευθύνες δεν δικαιολογούσαν τις εύκολες απαξιωτικές επιθέσεις. Πολύ περισσότερο, δεν αθωώνει την προσπάθεια του ευρωιερατείου να αποδώσει όλες τις δυσκολίες της Ευρωζώνης στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, η κρίση του ευρώ συνδέεται αφενός με τις αντιφάσεις του, αφετέρου με την απώλεια ανταγωνιστικότητας σε διεθνές επίπεδο.

Η Ελλάδα δεν ήταν, λοιπόν, το αμαρτωλό μέλος μιας ενάρετης οικογένειας. Η επέκταση της κρίσης χρέους στην περιφέρεια της Ευρωζώνης διέλυσε τον προπαγανδιστικό αυτό μύθο. Εάν ίσχυε, ούτε η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα βρίσκονταν στον μηχανισμό διάσωσης, ούτε η Ισπανία και η Ιταλία θα δέχονταν τις επιθέσεις που δέχθηκαν από τις Αγορές. Με άλλα λόγια, οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα δέχθηκε κερδοσκοπικές επιθέσεις ως ο πιο αδύναμος κρίκος μιας όχι και τόσο ανθεκτικής αλυσίδας. Η ελληνική κρίση, λοιπόν, δεν ήταν η εξαίρεση ενός σωστού κανόνα, αλλά η ακραία εκδήλωση της συστημικής κρίσης του ευρώ. Η Ελλάδα έγινε η πρώτη γραμμή του μετώπου της κρίσης, όχι η αιτία της κρίσης.Ο μύθος περί “μαύρου προβάτου είχε συνέπειες. Οι αρχιερείς της Ευρωζώνης δεν έκλεισαν με δραστικές παρεμβάσεις το ελληνικό ρήγμα, ώστε να αποτρέψουν την πρόκληση ντόμινο. Αντ’ αυτού υιοθέτησαν μια στάση παραδειγματικής τιμωρίας του “μαύρου προβάτου” για να μη δημιουργηθεί προηγούμενο. Η θρησκευτικού χαρακτήρα ηθικίστικη προσέγγιση ότι η Ελλάδα πρέπει να περάσει από καθαρτήριο και να ματώσει, χρωμάτιζε όλο εκείνο το διάστημα τη ρητορική όχι μόνο του Σόιμπλε, αλλά και της Μέρκελ και πολλών άλλων Ευρωπαίων
αξιωματούχων.

Το ελληνικό “τζιτζίκι”

Ο τρόπος που οι αρχιερείς αντιμετώπισαν το ελληνικό “τζιτζίκι” ήταν κραυγαλέα κοντόθωρος. Παρότι είχαν επίγνωση ότι η στήριξη της Ελλάδας ήταν περισσότερο πράξη προστασίας της Ευρωζώνης παρά πράξη κοινοτικής αλληλεγγύης, υπέκυψαν στην ευκολία να μετατρέψουν τον πιο αδύναμο κρίκο σε αποδιοπομπαίο τράγο. Όπως παρατηρούσα τον Ιανουάριο του 2010, «από ένα σημείο και πέρα, η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας έπαψε να είναι πρόβλημα της Ευρωζώνης με μια χώρα-μέλος της. Στο παιχνίδι μπήκαν δυναμικά οι Αγορές όχι μόνο για να δανείσουν την Ελλάδα με τοκογλυφικά επιτόκια, αλλά και για να κερδοσκοπήσουν με το ίδιο το ευρώ. Σ’ αυτό το κλίμα υπηρετήθηκαν και πολιτικο-οικονομικές σκοπιμότητες.Η κυβέρνηση (Γιώργου Παπανδρέου) δεν συνειδητοποίησε εγκαίρως την τροπή που έπαιρναν οι εξελίξεις. Δεν συνειδητοποίησε ότι η Ελλάδα γινόταν με ταχύ ρυθμό ο κρίκος γύρω από τον οποίο παίζονται ευρύτερα παιχνίδια. Ή τουλάχιστον δεν έσπευσε να αντιδράσει για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη. Συνέχισε να κινείται με το δικό της βραδύ ρυθμό σε μια συγκυρία οξύτατης κρίσης, που απαιτούσε άμεσες και δραστικές παρεμβάσεις» (Καθημερινή, 24-1-2010). Η παρατήρηση αυτή μετά την εκδήλωση της κρίσης φαίνεται αυτονόητη, αλλά στις αρχές του 2010 ήταν κόντρα στο ρεύμα της εποχής.


Το ευρωιερατείο χρησιμοποίησε την Ελλάδα και σαν πειραματόζωο. Την αντιμετώπισε σαν τον άτακτο μαθητή, που τιμωρείται αυστηρά για να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι. Δοκιμάστηκε η συνταγή ακραίας λιτότητας που οι άρχουσες ελίτ σκόπευαν να εφαρμόσουν σταδιακά και ως ένα βαθμό τουλάχιστον σε όλη την Ευρώπη. Η συνταγή, βεβαίως, εφαρμόστηκε πρώτα στους αδύναμους κρίκους, αλλά τελικώς δεν γλύτωσαν ούτε οι κοινωνίες των ισχυρών κρίκων.
 σημαντικό βαθμό η κατεύθυνση και η ένταση της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμοζόταν στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ- Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου