Μορφή ντόμινο αρχίζει να λαμβάνει η κατάσταση με τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία. Πλέον όχι ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά τέσσερα είναι αυτά που ανέστειλαν τις εργασίες τους μέσα σε ελάχιστες ημέρες. Η αρχή έγινε με το Thodex, του οποίου ο 27χρονος ιδρυτής έχει εγκαταλείψει τη χώρα και οι αρχές ετοιμάζονται να ζητήσουν την έκδοση του από την Αλβανία όπου φαίνεται να έχει καταφύγει.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο των θυμάτων, τα χρήματα των χρηστών ανέρχονται σε σχεδόν δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Thodex, αρνήθηκε τις κατηγορίες για υπεξαίρεση και προτίθεται να επιστρέψει τα χρήματα στους πελάτες του σύντομα. Όπως δικαιολογήθηκε, ο πραγματικός λόγος για τη διακοπή των συναλλαγών και των αναλήψεων, ήταν η διερεύνηση ύποπτων συναλλαγών σε 30.000 λογαριασμούς πελατών που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της τριμηνιαίας επιθεώρησης. Επίσης αποκάλυψε για πρώτη φοράς πως η εταιρεία του είχε υποστεί επίθεση από χάκερς τον Απρίλιο του 2018, οι οποίοι απέσπασαν κρυπτονομίσματα αξίας 6 εκατομμυρίων δολαρίων (με τις τότε τιμές).
Το δεύτερο στην σειρά τούρκικο ανταλλακτήριο που ανέστειλε τις δραστηριότητες του ήταν το Vebitcoin. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ilker Bas και τρεις άλλοι υπάλληλοι έχουν τεθεί υπό κράτηση. Το Vebitcoin είναι το τέταρτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο της Τουρκίας, με περίπου το 10% του κύκλου εργασιών του Thodex.
Προχθές ακολούθησε ένα τρίτο, το GoldexCoin, μικρότερο σε μέγεθος από τα δύο προηγούμενα, το οποίο ανέστειλε μέρος των δραστηριοτήτων του που αφορούν την διαπραγμάτευση του Gldx Token. Η εταιρεία δήλωσε ότι εντοπίστηκαν διπλές συναλλαγές και, ως εκ τούτου, ξεκίνησαν εργασίες για την εξάλειψη των συστημικών προβλημάτων. Το Sistemkoin ήταν το επόμενο, όπου ξαφνικά οι χρήστες του είδαν την αρχική σελίδα να αναφέρει ότι βρίσκεται υπό συντήρηση.
Κύκλοι από την γείτονα χώρα αναφέρουν πως μετά το Thodex υπήρξε ανησυχία και κύμα ρευστοποιήσεων από πλευράς επενδυτών, κάτι που οδήγησε στα προβλήματα των υπόλοιπων. Κάποιοι άλλοι υποψιάζονται πως από πίσω υπήρξε «δάκτυλος» της κυβέρνησης. Μια που δεν μπορούν να εμποδίσουν άμεσα την πρόσβαση των πολιτών στα κρυπτονομίσματα, ο μόνος τρόπος να αποτρέψουν τους Τούρκους να μετατρέψουν το εθνικό νόμισμα σε Bitcoin, είναι να φοβηθούν.
Βέβαια αυτό μπορεί να λειτουργήσει μόνο στους αδαείς. Οι πιο ενημερωμένοι έχουν τρόπους να αντιμετωπίσουν την απειλή. Εξάλλου πόσο παραπάνω να φοβηθεί κάποιος, όταν την τελευταία 5ετία η τούρκικη λίρα έχει χάσει το 99% της αξίας της έναντι του Bitcoin. Όπως είχε γράψει ο Μένανδρος από τον 4ο αιώνα π.Χ. «δεν υπάρχει πιο ισχυρός νόμος από την ανάγκη».
Η ανάγκη για ενημέρωση
Τα έχουμε επαναλάβει χιλιάδες φορές, ας το πούμε άλλη μια. Πριν κάνετε οποιαδήποτε κίνηση στα κρυπτονομίσματα, μάθετε τουλάχιστον τα βασικά. Δεν αποτελεί επαρκή δικαιολογία ότι εμπιστεύτηκα τον μπατζανάκι της ξαδέλφης μου που «γνωρίζει». Ειδικά στο Bitcoin και στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, οι ιδιαιτερότητες είναι πολλές. Είναι εύκολο να ξεγελαστεί κάποιος ανίδεος από κάποιον επιτήδειο που ειδικά σε τέτοιες περιόδους εμφανίζονται με θράσος.
Δεν μπορεί να έχετε εισέλθει στον χώρο των crypto και να μην έχετε ακούσει τον βασικότερο κανόνα, «Not your keys, not your coins». Αν δεν κατέχεις εσύ τα κλειδιά των νομισμάτων σου, δεν είσαι ο πραγματικά απόλυτος ιδιοκτήτης τους. Είναι τραγικό να νομίζεις πως είσαι κάτοχος μιας μικρής περιουσίας βλέποντας την αξία των κρυπτονομισμάτων σου να ανεβαίνει και ξαφνικά να ανακαλύπτεις ότι τελικά δεν έχεις τίποτα, γιατί στα έχει καταχραστεί κάποιος άλλος.
ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου