Πεσκέσι της ΕΕ ύψους 3 δισ. ευρώ στη Λιβύη με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας παρά το άκυρο και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο
Η πολυεπίπεδη σύγκρουση με την Τουρκία απ΄ ότι φαίνεται μεταφέρεται νότια της Κρήτης,
καθώς πλέον η Λιβύη αναδεικνύεται ως η περιοχή στην οποία θα ενταθούν οι διάφοροι ανταγωνισμοί μεταξύ Τουρκίας, Ιταλίας, Γαλλίας, ΗΠΑ και Ρωσίας. Και καθώς η Κρήτη και ιδίως η Γαύδος αποτελούν πλέον περιοχές στρατηγικής σημασίας για την έκβαση της νέας αυτής σύγκρουσης, το ανυπόστατο, άκυρο και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο αναμένεται να αποτελέσει όχημα της Άγκυρας για παρουσία στη θαλάσσια αυτή περιοχή. Οι συνεχείς επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων στη Λιβύη και αντιστρόφως τις τελευταίες ημέρες ενισχύουν την ανάλυση αυτή. Και αυτό γιατί η φιλότουρκη κυβέρνηση της Τρίπολης σχεδόν σύσσωμη μετακόμισε στην Άγκυρα προκειμένου να κάνει σπονδές στον «Σουλτάνο» και να υπογράψει συμφωνίες με την Τουρκία!
Η κολεγιά της Ρώμης με τον φιλότουρκο Σάρατζ λόγω ΕΝΙ
Οι οικονομικές σχέσεις Ιταλίας-Λιβύης ανέκαθεν ήταν εξαιρετικά στενές ιδίως από την εποχή που η Λιβύη αποτελούσε ιταλική αποικία την εποχή του Μουσολίνι. Στην εποχή του Καντάφι οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν εξαιρετικά στενές με τη Λιβύη να πραγματοποιεί μέσω της λιβυκής κρατικής εταιρίας επενδύσεων πολλές επενδύσεις στην Ιταλία όπως στην Fiat, στην εταιρεία πετρελαίων ENI, την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας ENEL, στην τράπεζα Unicredit, στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telecom Italia, στην κλωστοϋφαντουργία Olcese, ακόμη και στην ποδοσφαιρική ομάδα της Γιουβέντους όπου φιγουράριζε συχνά ο γιός του Καντάφι, Al-Saadi (Reuters 8/6/2009). Σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της εξωτερικής πολιτικής της Ιταλίας διαδραματίζει η ΕΝΙ στην οποία, παρά την ιδιωτικοποίησή της, το ιταλικό δημόσιο μέσω του 30,33% των μετοχών της τις οποίες διατηρεί κάνει επί της ουσίας κουμάντο. Βασικές υποδομές και κοιτάσματα ιταλικού ενδιαφέροντος βρίσκονται στην δυτική Λιβύη σε χώρο δηλαδή τον οποίο ήλεγχε η φιλότουρκη κυβέρνηση της Τρίπολης. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε η Ιταλία στήριζε την ψευτοκυβέρνηση του Σάρατζ (GNA) στην Τρίπολη, όπως άλλωστε και η Τουρκία. Όμως οι εντεινόμενοι δεσμοί Τρίπολης-Αγκύρας και η απόφαση των τούρκων να μπουν και στο παιχνίδι των κοιτασμάτων του λιβυκού πετρελαίου και φυσικού αερίου είχαν ως αποτέλεσμα την ένταση των ανταγωνισμών Ιταλίας και Τουρκίας. Και αυτό όπως αντιλαμβάνεται κανείς περιπλέκει την κατάσταση.
Γερμανοτουρκική κοινοπραξία για ηλεκτροπαραγωγή στη Λιβύη με Siemens
Ακολούθησε στις αρχές του 2021 η ανακοίνωση της τουρκικής εταιρείας ΕΝΚΑ η οποία δήλωσε ότι σε κοινοπραξία με τη Siemens, θα κατασκευάσει δύο εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος το ένα 650 ΜW στην παραθαλάσσια πόλη της Misrata και το άλλο εργοστάσιο 671 MW στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη (Daily Sabah 7/1/2021).
Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι η Γερμανία επίσης πουλάει δήθεν τεχνική βοήθεια στη Λιβύη έχοντας αναλάβει την ανασυγκρότηση της Κεντρικής Τράπεζας
της Λιβύης. Επιπλέον έχει προχωρήσει το 2020 σε εξαγωγές όπλων ύψους 331 εκατ. ευρώ προς χώρες που εμπλέκονται στρατιωτικά στη Λιβύη, όπως είναι η Αίγυπτος με πωλήσεις όπλων ύψους 308,2 εκατ. ευρώ, η Τουρκία με πωλήσεις όπλων αξίας 15,1 εκατ. ευρώ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με πωλήσεις όπλων αξίας 7,7 εκατ. ευρώ (DW 17/5/2020).
Στο κόκκινο η κόντρα Ντράγκι-Ερντογάν
Η Ρώμη η οποία είχε επίσης σφιχταγκαλιάσει τον Σάρατζ άρχισε να καταλαβαίνει πλέον ότι η λυκοφιλία της με την Τουρκία στην Λιβύη έβαινε προς το τέλος της, καθώς ο Ερντογάν με την πολιτική του «πάρτα όλα» ήθελε πλέον τα πάντα στη Λιβύη. Το θράσος των Τούρκων είναι τόσο μεγάλο που θέλουν να αναλάβουν την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου που όμως θα χρηματοδοτηθεί από την Ιταλία !!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου