Νέα αύξηση της φοροδιαφυγής και ειδικότερα της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ από «εξαφανισμένους εμπόρους», εντόπισαν οι έρευνες της ΑΑΔΕ στους πρώτους μήνες του 2021, παρά την πανδημία, ενώ πάνω από 2.100 είναι οι έρευνες για μεγάλη φοροδιαφυγή, που είναι σε εξέλιξη.
Λόγω της πανδημίας, η οποία αναγκαστικά περιόρισε τους προληπτικούς φορολογικούς ελέγχους, η αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ, η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.), εστίασε σε ειδικούς ελέγχους που υποκρύπτουν μεγάλη φορολογική απάτη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στο πρώτο δίμηνο του 2021, η ΥΕΔΔΕ ολοκλήρωσε 44 έρευνες για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, ενώ είναι σε εξέλιξη ακόμη 79 έρευνες.
Με βάση τα ευρήματα των ερευνών της ΥΕΔΔΕ, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν στην απενεργοποίηση 37 ΑΦΜ (16 τον Ιανουάριο και 21 τον Φεβρουάριο), φυσικών προσώπων και εταιρειών, ως «εξαφανισμένων εμπόρων». Τα διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου από τις συγκεκριμένες υποθέσεις ανήλθαν σε 6,18 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η πλέον συνηθισμένη πρακτική της απάτης είναι η τύπου «καρουζέλ», κατά την οποία τα αγαθά κάνουν ένα κύκλο μεταξύ διαφόρων εταιρειών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάποια στιγμή «εξαφανίζεται» η εταιρεία η οποία όφειλε να αποδώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ.
Όλες οι εμπλεκόμενες εταιρείες, που διακινούν μεταξύ τους την ίδια παρτίδα εμπορευμάτων, ανήκουν στο ίδιο κύκλωμα. Έτσι, μεταφέρουν προϊόντα από μία εταιρεία σε άλλη, πιστώνονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί της πρώτης εταιρείας με το αντίτιμο, αλλά ποτέ δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ.
Παράλληλα, στο τέλος Φεβρουαρίου, σε εξέλιξη είναι και 2.155 έρευνες για ειδικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου