Από το militaire.gr
Η ετήσια έκθεση της πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ελευθερία των ΜΜΕ την οποία υπογράφουν 14 διεθνείς οργανισμοί για την ελευθερία του Τύπου, δεν είναι διόλου ευχάριστη για την Ελλάδα. Η χώρα συγκρίνεται σ΄ αυτό το τομέα με την Τουρκία και την Πολωνία, κάτι που αποτελεί πλήγμα για την εικόνα της.
Στην έκθεση 74 σελίδων με τίτλο: «Wanted! Real action for media freedom in Europe», γίνεται αναφορά στις “λίστες Πέτσα”.
Στην ενότητα με τίτλο «Επιδράσεις της Covid-19 και μέτρα των lockdown στην ελευθερία του Τύπου», αναφέρεται ότι «τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνηση, αποκλείστηκαν από ένα πρόγραμμα οικονομικής στήριξης 20 εκατομμυρίων ευρώ. Πολλά που θεωρούνταν «αντιπολιτευτικά» έλαβαν δυσανάλογα χαμηλότερα επίπεδα διαφημιστικών εσόδων από την εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη δημόσια υγεία σε σύγκριση με πιο φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, παρόλο που πολλά είχαν μεγαλύτερη κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα».
Γίνεται ειδική αναφορά στην εφημερίδα Documento και επισημαίνεται: «Οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύτηκαν κρατική χρηματοδότηση για τα μέσα ενημέρωσης για να τιμωρήσουν τα μέσα που ασκούν κριτική και να ανταμείψουν φιλικά. Στην Τουρκία, ανεξάρτητες εφημερίδες όπως η Evrensel και η BirGün αντιμετώπισαν απαγορεύσεις κρατικής διαφήμισης το 2020. Στην Πολωνία, η διανομή διαφημίσεων κρατικών εταιρειών έχει αποδειχθεί ότι δεν αντιστοιχεί στη λογική της αγοράς, με τα μέσα που ασκούν κριτική να λαμβάνουν δυσανάλογα χαμηλά ποσά. Σε αυτό προστίθενται και οι σοβαρές αποκλίσεις στην κατανομή των κρατικών διαφημιστικών εσόδων που σχετίζονται με το Covid-19 · η καθημερινή Gazeta Wyborcza, που κάνει κριτική στην τρέχουσα κυβέρνηση, εξαιρέθηκε από κυβερνητικές ανακοινώσεις υγείας στο κοινό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να προβεί σε μία επίσημη καταγγελία που ισχυρίζεται ότι η κατανομή κρατικής διαφήμισης από την Ουγγαρία, η οποία ξεχωρίζει τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση…τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση κυβέρνηση αποκλείστηκαν ή παραμελήθηκαν από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης € 20 εκατομμυρίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19».
Κατάχρηση του ποινικού δικαίου και επιθέσεις
Ωστόσο, η Ελλάδα των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη καταλαμβάνει μία θέση και σε άλλες, διόλου κολακευτικές, ενότητες όπως οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων αλλά και η κατάχρηση του ποινικού δικαίου από το κράτος.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι δημοσιογράφοι παρενοχλήθηκαν από αστυνομικούς ενώ έκαναν ρεπορτάζ κατά τη διάρκεια δημόσιων γεγονότων ή διαμαρτυριών, παρά το γεγονός πως δεν προχώρησε ποινική διαδικασία. Παρόμοια περιστατικά, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, εκτός της Ελλάδας, καταγράφηκαν σε Αλβανία, Γαλλία, Πολωνία και Σερβία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου