Η υπερ - κερδοφόρος ιστορία του «Πρώτου Θέματος»: Από τα κουρεμένα δάνεια έως την Μαριάννα Λάτση
Της Μαρίνας Αλεξανδρή - tvxs.gr
H υπόθεση ξεκινά πάνω από δεκαπέντε χρόνια πριν, μέσα από έναν δαίδαλο δανείων, μεταβιβάσεων και χρηματοδοτήσεων μέσω άγνωστων funds και offshore, και φαίνεται να καταλήγει σε ένα υπερκερδοφόρο «κούρεμα» και σε νέες ισορροπίες και συσχετισμούς στην εγχώρια, επιχειρηματική, τραπεζική και μιντιακή διαπλοκή.
Η σημασία όμως που έχει η υπόθεση πώλησης, «κουρέματος» και τελικής μεταβίβασης των δανείων του «Πρώτου Θέματος» στην Μαριάννα Λάτση δεν έχει να κάνει τόσο με το ποιοι τελικά είναι, ή δεν είναι, οι αφανείς δανειοδότες και χρηματοδότες μιας εφημερίδας – έχει να κάνει με το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από αυτή την θολή διαδρομή του χρήματος μεταξύ τραπεζών, off shores και funds γνωστής και αγνώστου ιδιοκτησίας. Διότι, μέχρι στιγμής και όπως προκύπτει από τα στοιχεία των τελευταίων αποκαλύψεων, όλο το κέρδος πηγαίνει στους μετόχους μιας εφημερίδας και όλη η ζημιά πέφτει στους φορολογούμενους που χρηματοδότησαν την Τράπεζα Πειραιώς για να πουληθεί τώρα, έναντι πινακίου φακής, καθαρή και «εξυγιασμένη» σε νέους ιδιοκτήτες.
Η τελευταία πράξη της ιστορίας έχει συνοπτικά ως εξής:
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, δάνεια από την Πειραιώς ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ, που βάρυναν τρεις από τις εταιρείες στις οποίες έχουν μοιραστεί οι δραστηριότητες του «Πρώτου Θέματος» («Πρώτο Θέμα των Δημοσιογράφων Α.Ε.», «Νέο Χρήμα» και «Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΜΜΕ») τιτλοποιήθηκε και με δραστικό «κούρεμα» πέρασε από την τράπεζα σε εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.
Στη συνέχεια, η γενναιόδωρα κουρεμένη δανειακή απαίτηση έναντι του «Πρώτου Θέματος» πουλήθηκε -έναντι 4 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας- σε εταιρεία της Μαριάννας Λάτση, μέσω του γνωστού family office Latsco Hellenic Holdings S.àr.l.
Κατά το ίδιο ρεπορτάζ «από το ύψος του τιμήματος αγοράς των δανείων (4 εκατ.) από τη Μ. Λάτση, που προφανώς περιλαμβάνει και ποσοστό κέρδους της εταιρείας διαχείρισης, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το «κούρεμα» της οφειλής υπερβαίνει το 90%!».
Σύμφωνα με το sofokleousin.gr, «ως προς το ποσοστό του "κουρέματος", οι πληροφορίες είναι αντιφατικές: Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι είναι 93,5%, ενώ από την πλευρά της εταιρείας "Πρώτο Θέμα" αναφέρεται ότι η μεταβίβαση έγινε στο 33% της ονομαστικής απαίτησης».
Όλα αυτά, όπως επισημαίνει το e-tetradio, έγιναν αφότου το ΔΣ της «Εκδόσεις Πρώτο Θέμα Εκδοτική Α.Ε.» αποφάσισε πριν από περίπου έναν μήνα (5 Μαρτίου) την μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 6.839.000 ευρώ με ισόποση διαγραφή ζημιών, και τη μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από τα 100 στα 30 ευρώ. Οι παραπάνω εταιρείες είναι υπεύθυνες για την έκδοση του Πρώτου Θέματος, λειτουργούν τα portals protothema.gr και newmoney.gr, και ελέγχουν το 50% του Θέμα 104.6.
Από την πλευρά του «Πρώτου Θέματος» η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι «ο δανειολήπτης δεν ευθύνεται για τις πωλήσεις των δανείων του»: «Ο δανειολήπτης δεν ευθύνεται για τις πωλήσεις των δανείων από τον πιστωτή του, οι οποίες πάντως γίνονται με διεθνείς διαγωνισμούς σε διεθνή funds που διαχειρίζονται δισ. ευρώ και φυσικά όχι σε ιδιώτες, όπως αναφέρονται στα ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματα που εκπορεύονται από γνωστά κέντρα».
Η ανακοίνωση της εφημερίδας προσθέτει ότι δεν υπάρχουν μετοχικές αλλαγές και συνοδεύεται από την προειδοποίηση για προσφυγή στην δικαιοσύνη «για κάθε ψέμα που διακινείται» εις βάρος της.Απάντηση όμως ως προς το ύψος του κουρέματος του δανείου δεν δόθηκε, παρ΄ότι αυτό είθισται να το γνωρίζει ο δανειολήπτης.
Όπως δεν είχε δοθεί επί της ουσίας απάντηση και όταν πριν από περίπου τρία χρόνια το Documento είχε αποκαλύψει, επικαλούμενο και τα στοιχεία της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, ότι οι ιδιοκτήτες του Πρώτου Θέματος, που είχαν ξεκινήσει ένα κεφάλαιο 100.000 ευρώ, είχαν πουλήσει την εφημερίδα σε νέα δική τους εταιρία και, στην συνέχεια η δική τους εταιρία αγόρασε την εφημερίδα με δάνεια που πήραν από τις τράπεζες. Με αυτόν τον τρόπο οι ιδιοκτήτες φέρονταν να βρέθηκαν με προσωπικό κέρδος πολλών εκατομμυρίων, η εταιρία τους με δανεισμό και οι τράπεζες με οφειλόμενα που έφταναν τότε στο ύψος των 44 εκατομμυρίων ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου