Εντός του τρέχοντος 3μήνου η πρώτη πληρωμή στις τράπεζες, για χορηγήσεις 1 δισ. ευρώ με εγγύηση Δημοσίου. Τη μερίδα του λέοντος κατέχει η Εθνική και έπεται η Πειραιώς, λόγω Αγροτικής.
Ταμείο… αναμένουν να πάνε οι τράπεζες μέχρι το τέλος Ιουνίου, λαμβάνοντας επί της ουσίας τις πρώτες πληρωμές από το δημόσιο για τα ληξιπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ που δόθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες με εγγύηση του ελληνικού κράτους, η οποία έχει καταπέσει εδώ και χρόνια.
Το ελληνικό δημόσιο και συγκεκριμένα η παρούσα κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι οι καταπτώσεις όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα στεγαστικά που χορηγήθηκαν κυρίως σε παλιννοστούντες, Ρομά και σεισμόπληκτους -με αυτή την σειρά ως προς τον όγκο τους - θα πληρωθούν προς τις τράπεζες σε βάθος 3ετίας, αρχής γενομένης από το τρέχον τρίμηνο.
Αντίθετη είναι η εικόνα στα επιχειρηματικά δάνεια που επίσης έχουν δοθεί με εγγύηση του δημοσίου σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού και αφορούν δάνεια προς κτηνοτροφικές, αγροτικές μονάδες, καθώς δεν είναι εγγυημένα κατά 100% από το δημόσιο.
«Πρόκειται για μικρά εταιρικά δάνεια που ανάλογα με το πρόγραμμα της κάθε περιόδου είναι εγγυημένα από 20% έως και 50% από το δημόσιο, το οποίο δεν σταμάτησε ποτέ εξ ολοκλήρου την πληρωμή των εγγυήσεων, οπότε δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, όπως τα στεγαστικά», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή με γνώση της διαδικασίας.
Η αδυναμία καταγγελίας
Τα ληξιπρόθεσμα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου, κυρίως τα στεγαστικά, αποτελούν τα τελευταία χρόνια μια βραδυφλεγή «βόμβα» του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, καθώς με βάση το θεσμικό πλαίσιο απαγορεύεται να τα πουλήσουν, να τα τιτλοποιήσουν και να τα καταγγείλουν, ενώ δεν έχουν λάβει γι' αυτά προβλέψεις. Οι τράπεζες από το 2018 έχουν προχωρήσει σε αγωγές εναντίον του δημοσίου, ζητώντας την πληρωμή των εγγυήσεων που έχουν καταπέσει και το ζήτημα έχει απασχολήσει κατ' επανάληψη τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Αποτελούσε, μάλιστα, επί μακρόν ένα από τα πιο δύσκολα θέματα των συζητήσεων με τους δανειστές.
Το φθινόπωρο του 2020, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ξεκινήσει τις πληρωμές, με στόχο εντός 3 ετών να έχει εξοφλήσει τουλάχιστον τα ληξιπρόθεσμα. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει συσταθεί ομάδα εργασίας, έχει μετακινηθεί προσωπικό με στόχο εντός του τρέχοντος 3μήνου να γίνει η πρώτη πληρωμή. «Πλην του 1 δισ. ευρώ στεγαστικών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, εφεξής κάθε δάνειο που «σκάει» θα στέλνεται από τις τράπεζες στο δημόσιο για πληρωμή της εγγύησης», αναφέρει ο συνομιλητής μας.
Εθνική-Πειραιώς
Τη μερίδα του λέοντος στα ληξιπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια με εγγύηση του δημοσίου, σε ποσοστό που ξεπερνά το 60%, έχει η Εθνική Τράπεζα και ακολουθεί η Πειραιώς, η οποία τα κληρονόμησε με την απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας.
Επί της ουσίας, από τη δεκαετία του '80 και μετά, οι δύο αμιγώς τότε κρατικές τράπεζες (Εθνική και Αγροτική) χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον από τις πολιτικές ηγεσίες για τη στήριξη αδύναμων ομάδων του πληθυσμού, αρχής γενομένης από τους παλιννοστούντες.
Ως προς την κατανομή των εν λόγω δανείων διαμορφώνεται ως εξής: το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών έχει δοθεί στους παλιννοστούντες, έπονται οι Ρομά και ένα μικρό κομμάτι αποτελεί σεισμοδάνεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου